Light

1. If you're driving towards the sun late in the afternoon, you can reduce the glare from the road by wearing sunglasses that permit only the passage of light that's
A. dispersed in a spherical plane.
B. polarized in a vertical plane.
C. polarized in a horizontal plane.
D. dispersed in a vertical plane.

2. Which one of the following scientists did not study the properties of light?
A. Kepler
B. Newton
C. Maxwell
D. Einstein

3. A virtual image produced by a lens is always
A. located in front of the lens.
B. smaller than the object.
C. larger than the object.
D. located in the back of the lens.

4. An object 5 millimeters high is located 15 millimeters in front of a plane mirror. How far from the mirror is the image located?
A. 5.0 millimeters
B. 7.5 millimeters
C. 30 millimeters
D. 15 millimeters

5. The shortest wavelength within the visible spectrum is _______ light.
A. red
B. violet
C. orange
D. blue

6. A magnifying glass is an example of a _______ lens.
A. double-concave
B. converging
C. plano-concave
D. plano-convex

7. Rays of light incident on a lens and parallel to the principal axis of the lens converge
A. at the center of curvature of the lens.
B. in back of the lens.
C. in front of the lens.
D. at the focal point of the lens.

8. In any one material, all electromagnetic waves have the same
A. wavelength.
B. frequency.
C. amplitude.
D. velocity.

9. The unit for measuring the rate at which light energy is radiated from a source is the
A. lux.
B. candela.
C. Angstrom.
D. lumen.

10. Which one of the following types of electromagnetic radiation causes certain substances to fluoresce?
A. Cosmic rays
B. Infrared waves
C. X rays
D. Ultraviolet rays

11. If an object 18 millimeters high is placed 12 millimeters from a diverging lens and the image is formed 4 millimeters in front of the lens, what is the height of the image?
A. 8 millimeters
B. 6 millimeters
C. 14 millimeters
D. 22 millimeters

12. The term angle of deviation is used in reference to
A. a polarizer.
B. a prism.
C. a lens.
D. an analyzer.

13. The longest wavelength within the visible spectrum is _______ light.
A. violet
B. red
C. orange
D. blue

14. Which of the following occurs when light is reflected from a rough or unpolished surface?
A. The original pattern of the light is preserved.
B. The angle of reflection is greater than the angle of incidence.
C. The angle of reflection is less than the angle of incidence.
D. The original pattern of the light is distorted.

15. A failure of the red-sensitive nerves in the eye to respond to light properly causes
A. astigmatism.
B. chromatic aberration.
C. farsightedness.
D. color blindness.

16. An object is located 51 millimeters from a diverging lens. The object has a height of 13 millimeters and the image height is 3.5 millimeters. How far in front of the lens is the image located?
A. 189 millimeters
B. 13.7 millimeters
C. 51 millimeters
D. 1.12 millimeters

17. When a simple magnifying glass is used properly, the image will be formed
A. about 500 millimeters behind the lens.
B. about 250 millimeters in front of the lens.
C. just inside the focal length of the lens.
D. at the focal point of the lens.

18. In which of the following materials is the velocity of light greatest?
A. Air
B. Fused quartz
C. Water
D. Crown glass

19. Compared to yellow light, orange light has
A. a longer wavelength.
B. a faster wave velocity.
C. a different polarization.
D. the same frequency.

20. When the image of a distant object is brought into focus in front of a person's retina, the defect is called
A. farsightedness.
B. chromatic aberration.
C. nearsightedness.
D. spherical aberration.

21. If the distance from a converging lens to the object is less than the focal length of the lens, the image will be
A. virtual, upright, and larger than the object.
B. real, inverted, and smaller than the object.
C. real, inverted, and larger than the object.
D. virtual, upright, and smaller than the object.

22. The image formed by a convex spherical mirror will always be
A. inverted and smaller than the object.
B. upright and smaller than the object.
C. upright and larger than the object.
D. inverted and larger than the object.

23. A typical mirror in a person's house would be an example of a/an _______ mirror.
A. concave
B. angular
C. plane
D. convex

24. According to the information in your study unit, which of the following locations requires the highest illuminance?
A. A school locker room
B. A bank lobby
C. A residential stairway
D. A study area

25. When a beam of light passes at an oblique angle into a material of lower optical density, the angle of incidence is
A. greater than the angle of refraction.
B. less than the angle of refraction.
C. greater than the angle of reflection.
D. less than the angle of reflection.

  1. 👍 0
  2. 👎 0
  3. 👁 153
  1. good questions. Sounds like a test.

  2. 1. B
    2. A
    3. A
    4. D
    5. B
    6. B
    7. D
    8. D
    9. D
    10. D
    11. B
    12. B
    13. B
    14. D
    15. D
    16. B
    17. B
    18. A
    19. A
    20. C
    21. A
    22. B
    23. C
    24. D
    25. B

    1. 👍 0
    2. 👎 0

Respond to this Question

First Name

Your Response

Similar Questions

  1. Comprehension

    To see the outline of a building as its shadow is cast on the lawn of a park is always amazing to see. When the sun rises perfectly centered at the end of an avenue lined with beautiful buildings, it can make a person stop dead in

    asked by deyond ng on March 15, 2017
  2. Comprehension

    To see the outline of a building as its shadow is cast on the lawn of a park is always amazing to see. When the sun rises perfectly centered at the end of an avenue lined with beautiful buildings, it can make a person stop dead in

    asked by deyond ng on March 14, 2017
  3. Geology

    The warmest temperature occurs when? and why does the warmest daily temperature occur in mid-to-late afternoon rather than at the time of the highest sun angle?

    asked by Pepper on March 9, 2009
  4. English

    Can you check these sentences for me, please? Thank you very much 1) They are going on a weekend school trip to Stratford and are excited about it. 2) They are meeting at Paddington Station at 7.30 3) They are staying at the

    asked by Franco on February 14, 2010
  5. English expression

    Look at the sun which is shining brightly in the middle of the sky. A dog is running on the field. There are three trees in this picture. A: When do you see these things? B: In the afternoon. (The partner says.) This is also a

    asked by John on February 12, 2008
  6. Science

    The warmest temperature occurs at _______ and why does the warmest daily temperature occur in mid-to-late afternoon rather than at the time if the highest sun angle? The coolest temperature of the day occurs at sunrise. Why?

    asked by Cathy on February 23, 2009
  7. Language arts

    what is the prepositinnal phrase in this sentence: our soccer team practices three times a week in the late afternoon. a. our soccer team b. practices three times c. a week d. in the late afternoon

    asked by on May 14, 2019
  8. Algebra

    Mrs. Lewis plans to drive 900 miles to her vacation destination, driving an average 50 miles per hour. How many miles per hour faster must she average, while driving, to reduce her total driving time by 3 hours? I'm not sure how

    asked by Rose on November 3, 2007
  9. math

    Mr. Suki plans to drive 900 miles to his farmhouse, driving an average of 50 miles per hour. How many miles per hour faster must he average, while driving to reduce his total driving time by 3 hours?

    asked by i love polka on October 4, 2008
  10. phyics

    Richard is driving home to visit his parents. 125 of the trip are on the interstate highway where the speed limit is 65 . Normally Richard drives at the speed limit, but today he is running late and decides to take his chances by

    asked by tamika on September 11, 2012
  11. Physics

    Richard is driving home to visit his parents. 125 of the trip are on the interstate highway where the speed limit is 65 . Normally Richard drives at the speed limit, but today he is running late and decides to take his chances by

    asked by Danny on September 16, 2010

More Similar Questions