Hva går fotosyntesen ut på?

Fotosyntesen er en prosess som planter, alger og noen bakterier bruker for å lage organisk materiale (som glukose) fra uorganisk materiale (som karbondioksid og vann) med hjelp av sollys. Prosessen skjer i plantenes bladceller, spesielt i deres kloroplastceller. Under fotosyntesen absorberer planter solenergi med klorofyllet i bladene, og bruker denne energien til å frigjøre oksygen fra vannmolekyler gjennom en serie komplekse reaksjoner. Som et biprodukt produserer fotosyntesen også oksygen som frigjøres til atmosfæren. Denne prosessen gir energien som trengs for å drive alle livsprosesser på jorden og er derfor avgjørende for livet på planeten vår.

Fotosyntesen er en biokjemisk prosess som forekommer i planter, alger og visse bakterier. Den konverterer solenergi, vann og karbondioksid til glukose (sukker) og oksygen ved hjelp av klorofyll i plantenes kloroplastene.

Her er de trinnene som er involvert i fotosyntesen:

1. Lysavhengig reaksjon: Startsiden for fotosyntesen er når klorofyllmolekylene i kloroplastene absorberer solenergi fra lys. Denne energien brukes til å splitte vannmolekyler i hydrogenioner (H+), oksygen (O2) og elektroner. H+ og elektronene blir fanget opp av bærermolekyler som kalles NADP+ og ADP, og de konverteres til NADPH og ATP, som er bærermolekylene som brukes i den neste reaksjonen.

2. Dunkelreaksjon (også kjent som Calvin-syklus): I denne reaksjonen bruker planten energi fanget opp i form av ATP og NADPH, sammen med karbondioksid (CO2), til å produsere glukose. Karbondioksid blir fanget opp og omdannet til organiske forbindelser via en rekke enzymer og reaksjoner. Glukosen som dannes brukes deretter både som næring for planten og som byggeklosser for andre organiske forbindelser som for eksempel cellulose eller stivelse.

Til t blir oksygen generert som et biprodukt av fotosyntesen og frigjøres ut i atmosfæren som en avfallsstoff. Denne oksygenproduksjonen er viktig for å opprettholde oksygennivået i atmosfæren og for å støtte livet til andre organismer som er avhengige av oksygen for å overleve.