American History

1. Which of the following explains why the study of slavery is difficult for historians?

a. Slaves left few firsthand accounts because they were forbidden to read and write.
b. Most slaves could read, but the majority of slaves could not write.
c. Actually, the study of slavery has been made quite simple for historians.
d. For the most part, slaves did not want to read or write.



2. In which area did women score their earliest victory toward equal rights with men?

a. politics
b. employment
c. education
d. legal rights

3. From 1815 to 1860, what was the value of cotton in terms of the entire nation's exports?

a. one quarter
b. one third
c. over one half
d. ninety percent



4. How did Missouri's application for admission into the Union in 1819 threaten to create a crisis?

a. It would force the new state of Missouri to be a slave-free state.
b. It would balance the political power of the North and South in the Senate.
c. It would upset the balance of power in the Senate in favor of the proslavery South.
d. It would upset the balance of power in the Senate in favor of the antislavery North.


5. Germans, the second largest group of immigrants to America, primarily settled in the

a. West.
b. Middle West.
c. South.
d. Northeast.


6. All of the following factors contributed to the weakness of organized labor in the early 1800s except

a. widespread economic prosperity.
b. workers' strong spirit of independence.
c. the availability of inexpensive western land.
d. the use of inexpensive immigrant labor.



7. Which of the following factors accounts for the surge of Irish immigration to the United States in the 1840s?

a. a civil war at home
b. religious discrimination
c. political oppression
d. a potato famine

8. Reformers who argued for publicly supported education claimed that a free schooling would do all of the following except

a. prevent social disorder.
b. stop immigration.
c. prepare intelligent voters.
d. stop the spread of crime.


9. The Mormons moved westward during the 1840s and settled in Utah to

a. escape religious persecution.
b. establish a slave-free state.
c. build a Catholic community.
d. prospect for gold and silver.


10. In the North, opposition to the antislavery movement came from

a. wage earners.
b. business groups.
c. trade union leaders.
d. all of the above groups.


11. By the 1840s, most of the America's industrial centers were located in the

a. Middle West.
b. West.
c. Northeast.
d. South.

Answers:
1 A 2 B 3 C
4 B 5 D 6 A
7 D 8 A 9 C
10 D 11 C

  1. 👍
  2. 👎
  3. 👁

Respond to this Question

First Name

Your Response

Similar Questions

  1. Social Studies

    How would the simultaneous admission of Missouri and Maine help to maintain peace in the United States? A. It identified the rights of Slave and Free states B.it allowed congress to prohibit Slavery C.it denied congress the power

  2. Social Studies

    Why did the Dred Scott v. Sandford decision anger Northerners? It made slavery legal in the territories. It sought to continue the series of compromises on slavery. It allowed for expansion of slavery into the North. (my answer)

  3. Social Studies

    Which of the following was stated as part of the Dred Scott v. Sandford ruling? A. Only Congress could decide wheter to allow slavery in the territories. B. Congress could not decide wheter to allow slavery in the territories. C.

  4. History

    13.)Which answer best explains how slavery was an issue in relation to the Mexican-American War? A.)The spread in slave trading to Asia caused disagreements amongst Americans. B.)There was a great deal of disagreement over whether

  1. Social Studies

    What influence did the Greek epics written by homer have on roman culture? A. They led Roman historians to question their loyalty to the Roman gods. B. They caused Roman historians to disagree over the origins of Roman culture. C.

  2. Social Studies

    Use the image to answer the question. This image shows a crowd in Boston protesting the return of an enslave person to Virginia. What opinion did members of this crowd most likely share? a) They supported slavery in Virginia b)

  3. Social Studies

    Which statement best describes how slavery was presented in Uncle Tom's Cabin? a. slavery was presented as a political problem for Congress to solve b. slavery was presented as an economical requirement for the South c. slavery

  4. Social Studies

    Some historians say that attacks by abolitionist actually strengthened sectionalism in the south instead of weakening it. How might the abolitionists have been contributing to the tension arising over slavery? Provide two specific

  1. American History

    Why did many Native American Groups and enslaved people side with the British during the American Revolution? A. They were promised equal representation in a postwar government. B. They hoped the British would offer them more

  2. US History

    Why was the Fugitive Slave Act so controversial? (3 points) It required all Americans to return runaway slaves to their owners, and free states opposed this law. It required all runaway slaves to be hung, and most people in free

  3. ss

    How did slavery in the ancient world differ from slavery in the Americas? for my homework can u help

  4. history

    3.Although Lincoln identified slavery as a "moral, political, and socially wrong" in 1858, what proposals did he publically agree with at the time? Select all that apply. A.allow slavery where it already existed B. eliminate

You can view more similar questions or ask a new question.