American History

1. All of the following played a major role in causing the depression of 1837 except

a. pet and wildcat banks.
b. land speculators.
c. Van Buren's 1840 reelection.
d. the Specie Circular order.



2. Which of the following was not one of the three convictions underlying Jackson's actions as president?

a. increasing political democracy
b. preserving the Union
c. empowering the presidency
d. removing the spoils system



3. By 1819, the United States had acquired from Spain all of the following except

a. the land east of the Mississippi River.
b. the remainder of Spain's claims to Florida.
c. Texas.
d. Spain's claims to Oregon.



4. The Industrial Revolution changed the system of manufacturing from

a. factories to home-based production.
b. power-driven machinery back to hand production.
c. home-based production to factory production.
d. profitable to unprofitable production.

5. Labor organizations during the 1820s and 1830s demanded all of the following except

a. longer prison sentences for debtors.
b. higher wages.
c. better working conditions.
d. shorter work days.

6. Which of the following justifications was not one of the proslavery arguments?

a. Slavery offered a secure and certain life for slaves.
b. Slavery involved only a very small number of slaves.
c. Slavery assured an adequate labor supply for planters.
d. Slavery influenced the lives of slaves in positive ways.

7. The women's rights movement during the 1820s and 1830s worked to secure a role for women in all of the following areas except

a. sports.
b. the professions.
c. public affairs.
d. education.


8. What effect did the new means of transportation have on the eastern and western regions of the United States in the 1800s?

a. They had very little effect on either region of the nation during the 1800s.
b. They restricted the growth of western cities but stimulated eastern industries.
c. They stimulated the growth of western cities but restricted eastern industries.
d. They stimulated the growth of eastern industries and western cities.


9. In what fundamental way were the South and North economically different?

a. The North was primarily agricultural, and the South was industrial.
b. The two sections of the nation were equally industrial and agricultural.
c. The South was diversified agriculturally, but the North was not as diversified.
d. The South was primarily agricultural, and the North was industrial.


10. What was the basic difference between southern slaves and northern white workers?

a. Southern slaves made a bit more money than northern white workers.
b. Northern white workers were free people, but slaves were property.
c. Southern slaves were free to quit their jobs, unlike northern while workers.
d. Northern white workers enjoyed far better living conditions than southern slaves.

answers:
1 C 2 A 3 C 4 C
5 A 6 C 7 A 8 A
9 D 10 B

  1. 👍 0
  2. 👎 0
  3. 👁 47
asked by CM
  1. Please see the previous post.

    1. 👍 0
    2. 👎 0

Respond to this Question

First Name

Your Response

Similar Questions

  1. US history

    1. Andrew Jackson exerted the power of the presidency by a. allowing South Carolina to secede from the Union. b. depositing federal funds in the National Bank. c. refusing to be bound by Supreme Court decisions. d. vetoing the

    asked by julie on December 29, 2007
  2. social studies

    which two groups played a major role in shaping roman civilization?

    asked by keykat on March 10, 2016
  3. Social Studies

    Was Nixon the future U.S. president that played a major role in HUAC invesitagions and hearings?

    asked by Mandy on April 27, 2008
  4. Introduction to Psychology

    I am working on a written final project and confused on how to apply psychological theories, processes, and concepts to human behavior. When it a person is believed to be suffering from major depression and then I am to Discuss

    asked by Michelle on August 16, 2014
  5. history

    A missionary named Patrick played a major role in spreading Christianity to Poland Brittan Russia Ireland i think its b what do you guys think?

    asked by nevoboy on February 7, 2019
  6. Psychology

    Everyone has felt some level of depression,but not everyone has suffered from major depression.explain the difference between the two and give two symptoms of when depression is more that just feeling down.

    asked by Lexie on December 4, 2018
  7. Physics

    A music is played causing 82 dB. A baby cries causing 72 dB annoying the people around him by 123.7 m. What is the sound intensity level?

    asked by Timothy on December 11, 2013
  8. Thesis Help

    Does this include leadership and legacy? Does it make sense and portray Scagaweas role in the Expedition? Sacagawea played a major role in the succes of the Lewis and Clark Expedition from helping with translating and navigating

    asked by Anonymous on December 14, 2014
  9. APPSYCH

    I don't need the answer, I just need some details.. I already have some things written I just need some other facts to get more detailed for my response. Everyone has felt some level of depression, but not everyone has suffered

    asked by |-/ on December 27, 2017
  10. Social Studies (Reed)(Check)

    What was the difference between Roosevelt’s philosophy about the role of government in the depression and Hoover and republican’s philosophy about the role of government in the depression? How did they differ on how to help

    asked by Victoria on March 31, 2016
  11. History

    Using the image of the front page and the knowledge you attained from the lesson, identify the headlines that could be described as yellow journalism and explain how these headlines and their stories might have played a major role

    asked by Anonymous on March 12, 2019

More Similar Questions