physics

A 0.200 kg croquet ball makes an elastic head-on collision with a second ball initially at rest. The second ball moves off with half the original speed of the first ball.

(a) What is the mass of the second ball?

(b) What fraction of the original kinetic energy (KE/KE) gets transferred to the second ball?


T0 solve this, write the conservation of momentum equations, and the conservation of energy. You have two equations, two unknowns.

  1. 👍 0
  2. 👎 0
  3. 👁 277
asked by jim

Respond to this Question

First Name

Your Response

Similar Questions

  1. Physics

    A 0.100 kg croquet ball makes an elastic head-on collision with a second ball initially at rest. The second ball moves off with half the original speed of the first ball. (a).what is the mass of the second ball? (b).What fraction

    asked by John on January 2, 2011
  2. physics

    A 0.280 kg croquet ball makes an elastic head-on collision with a second ball initially at rest. The second ball moves off with half the original speed of the first ball. (a) What is the mass of the second ball? (b) What fraction

    asked by GG on April 19, 2016
  3. Physics

    A 0.280 kg croquet ball makes an elastic head-on collision with a second ball initially at rest. The second ball moves off with half the original speed of the first ball. (a) What is the mass of the second ball? (b) What fraction

    asked by Ashley on November 11, 2009
  4. physics

    Croquet ball A moving at 8.0m/s makes a head on collision with ball B of equal mass and initially at rest. Immediately after the collision ball B moves forward at 7.1m/s . What fraction of the initial kinetic energy is lost in the

    asked by Ina on March 14, 2014
  5. Physics (Elastic Collision)

    A 0.400 kg croquet ball makes an elastic head-on collision with a second ball initially at rest. The second ball moves off with half the original speed of the first ball. (a) What is the mass of the second ball? (b) What fraction

    asked by Haley on October 29, 2006
  6. physics

    A billiard ball rolling across a table to the right at 2.2 m/s makes a head-on elastic collision with an identical ball. The mass of a billiard ball is 36 g. If the second ball is initially at rest, what is the velocity of the

    asked by sidney on October 12, 2011
  7. physics

    A billiard ball rolling across a table to the right at 2.2 m/s makes a head-on elastic collision with an identical ball. The mass of a billiard ball is 32 g. If the second ball is initially at rest, what is the velocity of the

    asked by micha on February 22, 2011
  8. Physics

    A 6.00 kg ball (ball 1), moving to the right at a velocity of +1.00 m/s on a frictionless table, collides head-on with a stationary 7.50 kg ball (ball 2). Find the final velocities of the balls if the collision is as specified

    asked by Brandon on November 2, 2008
  9. physics please help

    A 5.00 kg ball (ball 1), moving to the right at a velocity of +4.00 m/s on a frictionless table, collides head-on with a stationary 7.60 kg ball (ball 2). Find the final velocities of the balls if the collision is as specified

    asked by jason on November 2, 2010
  10. physics please help

    A 5.00 kg ball (ball 1), moving to the right at a velocity of +4.00 m/s on a frictionless table, collides head-on with a stationary 7.60 kg ball (ball 2). Find the final velocities of the balls if the collision is as specified

    asked by joshua on November 7, 2010

More Similar Questions