# math

In a motorcycle race, one lap of the course is 650 m. At the start of the race, John sets off 4 seconds after Tom does, but John drives his motorcycle 5m/s faster and finishes the lap 2.5 seconds sooner than Tom does.

What is the speed at which each of them is driving?

What is the time taken by each of them to cover the distance.

1. 👍 0
2. 👎 0
3. 👁 255
1. Tom's speed = X m/s.
John's speed = (X + 5) m/s.

Tom's time = Ys.
John's time=(Y - 2.5)S.

Eq1: X*Y = 650m.
Y = 650/X.

Eq2:(X + 5)(Y - 2.5) = 650m.

In Eq2, substitute 650/X for Y:
(X + 5)(650/X - 2.5) = 650,
650 - 2.5X + 3250/X -12.5 = 650,
650 - 2.5X + 3250/X - 12.5 -650 = 0,
-2.5X + 3250/X -12.5 = 0,
Multiply each side by -X:
2.5X^2 - 3250 + 12.5X = 0,
Divide each side by 2.5:
X^2 + 5X - 1300 = 0,
Solve for X using Quad.Formula and get:
X = 33.64; X = -38.64.
Select positive value of X:
X = 33.64m/s = Tom's speed.
X*Y = 650,
33.64Y = 650,
Y = 19.3s = Tom's time.

X + 5 = 33.64 + 5 = 38.64m/s = John's
speed.
John's time = Y - 2.5 = 19.3 - 2.5 -
16.8S.

X - 20 = 0,

X + 25 =0,
X = -25.
Choose the positive solution:
X = 20m/s = Tom's speed.

X + 5 = 20 + 5 = 25m/s = John's speed.

XY = 650,
20Y = 650,
Y = 650 / 20 = 32.5s. = Tom's time.

Y -6.5 = 32.5 - 6.5=26s. = John's time.

;

1. 👍 0
2. 👎 0
posted by Henry
2. OOPS!

1. 👍 0
2. 👎 0
posted by Henry
3. Alternate Approach:

Tom's speed = X m/s.
Tom's time = Ys.

John's speed = (X + 5)m/s.
John's time = Y - 2.5 - 4 = Y - 6.5.

Eq1: XY = 650m. Y = 650/X.
Eq2: (X + 5)(Y - 6.5) = 6.5m.

Substitute 650/X for Y in Eq2:

(X + 5)(650/X - 6.5) = 650,
650 - 6.5X + 3250/X - 32.5 = 650,
650 - 6.5X + 3250/X -32.5 -650 = 0,
-6.5X + 3250/X -32.5 = 0,
Multiply each side by -X:
6.5X^2 - 3250 + 32.5X = 0,
Divide each term by 6.5:
X^2 + 5X - 500 = 0,
(X - 20)(X + 25) = 0,

X - 29 = 0,
X = 20.

X + 25 = 0,
X = -25.

Select positive value of X:
Tom's speed = X = 20m/s.
XY = 650,
20^Y = 650,
Tom's time = Y = 650/20 = 32.5s.

John's speed = X + 5 = 20 + 5 = 25m/s.
John's time = 32.5 - 2.5 = 30s.

1. 👍 0
2. 👎 0
posted by Henry

## Similar Questions

1. ### math

In a motorcycle race, one lap of the course is 650 m. At the start of the race, John sets off 4 seconds after Tom does, but John drives his motorcycle 5m/s faster and finishes the lap 2.5 seconds sooner than Tom does. What is the

asked by Taylor on January 24, 2011
2. ### Physics

A race car completes the final lap of a race on a 2-kilometer circular track. At the start of the lap, it crosses the line at 60 meters/second. It completes the lap 28.57 seconds later, crossing the line at 85 meters/second.

asked by Henry on June 29, 2012
3. ### physics

A race car completes the final lap of a race on a 2-kilometer circular track. At the start of the lap, it crosses the line at 60 meters/second. It completes the lap 28.57 seconds later, crossing the line at 85 meters/second.

asked by alejandra aguinaga on November 28, 2012
4. ### physics

A runner training for a race times 400 meter laps. Lap 1 60sec, Lap 2 57sec, Lap 3 55sec, Lap 4 53sec. What is the average velocity in meters per second? a. 0.563 b. 7.1 c. 14.2 d. 56.25

5. ### math

To qualify for the race, each driver must complete 2 laps of the track at an average speed of 100 mi/h. Benjamin averages only 75 mi/h on his first lap. How fast must he go on his second lap to qulify for the race?

asked by monica on August 24, 2008
6. ### physics

A runner training for a race times 400 meter laps. Lap 1 60sec, Lap 2 57sec, Lap 3 55sec, Lap 4 53sec. What is the average velocity in meters per second? a. 0.563 b. 7.1 c. 14.2 d. 56.25 please help me, I using the average

asked by mary1111 on February 26, 2010
7. ### Maths

In a race, each of the four greyhounds run at its own constant speed. They all start at the same point on a circular track and at 30 seconds into the race, while all are still on their first lap, they have spread out so they are

asked by Jay on July 20, 2017
8. ### math

motorcycle race 1 lape=750m. at the start gina sets off 4 sec. after tom but drives the motorcycle 3.5m/s fasteran finishes in 2.5sec. sooner then tom. at what speed was gina driving?

asked by Anonymous on March 19, 2011
9. ### physics

A motorcross racer covers one lap of a 1200 meter track on his motorcycle at a speed of 27 meters per second. How long does it take to ride one lap: A. In seconds? B. In minutes?

asked by Gina on November 20, 2014
10. ### science

a runner training for a race times her 400 meter laps around a track. her times are lap 1 60 seconds, lap 2 57 seconds, lap 3 55 seconds and lap 4 53 seconds. what is her avaerage velocity in meters per second (m/s)?

asked by Quetta on June 9, 2011

More Similar Questions