chemistry

1. Which of the following statements about the cell theory is correct?
a) All living organisms are made up of one or more cells.
b) All cells arise from other, pre-existing cells
c) All eukaryotic cells contain symbiotic prokaryotes.
d) All prokaryotic cells contain symbiotic eukaryotes.
e) Both a) and b) are correct.

--------------------------------------------------------------------------------
2. Which of the following statements about prokaryotes is incorrect?
a) Prokaryotes appeared on earth before eukaryotes.
b) Prokaryotes have circular pieces of DNA within their nuclei.
c) Prokaryotes contain cytoplasm.
d) Prokaryotes contain ribosomes.
e) Some prokaryotes can conduct photosynthesis.

--------------------------------------------------------------------------------
3. Which of the following facts supports the claim that mitochondria developed from bacteria that, long ago, were incorporated into eukaryotic cells by the process of phagocytosis?
a) Mitochondria have flagella for motion.
b) Mitochondria have proteins for the synthesis of ATP.
c) Mitochondria are the "powerhouses" of the cell.
d) Mitochondria are small and easily transported across cell membranes.
e) Mitochondria have their own DNA.

--------------------------------------------------------------------------------
4. Hydrophobic molecules can pass freely through the plasma membrane, but molecules with electrical charges (such as ions and polar molecules) are impeded by the hydrophobic core. For this reason, plasma membranes can be considered:
a) partially permeable.
b) impermeable.
c) hydrophobic.
d) hydrophilic.
e) None of these terms properly describe plasma membranes.

--------------------------------------------------------------------------------
5. Drugs called beta-blockers do all of the following except:
a) reduce high blood pressure.
b) block signaling through adrenaline receptors.
c) reduce outward symptoms of anxiety.
d) bind to the cytoplasmic side of a receptor protein.
e) reduce the effects of adrenaline on the heart.

--------------------------------------------------------------------------------
6. Cellular fingerprints:
a) are exposed on the cytoplasmic side of the membrane.
b) are made from cholesterol.
c) are "erased" by the HIV virus.
d) can help the immune system distinguish "self" from "non-self".
e) All of the above are correct.

--------------------------------------------------------------------------------
7. The movement of molecules across a membrane from an area of high concentration to one of low concentration is best described as:
a) active transport.
b) inactivated transport.
c) passive transport.
d) channel-mediated diffusion.
e) electron transport.

--------------------------------------------------------------------------------
8. The transport of water across a membrane from a solution of lower solute concentration to a solution of higher solute concentration is best described as:
a) osmosis.
b) facilitated diffusion.
c) receptor-mediated transport.
d) active transport.
e) general diffusion.

--------------------------------------------------------------------------------
9. In an experiment, you measure the concentration of a polar molecule inside and outside a cell. You find that the concentration is high and gradually increasing inside the cell. You also measure the ATP concentration inside the cell and find that it is dropping. What is your best hypothesis for the process you are observing?
a) facilitated diffusion
b) passive transport
c) simple diffusion
d) active transport
e) endocytosis

--------------------------------------------------------------------------------
10. Which of the following allows the passage of small molecules between animal cells?
a) nucleoli
b) tight junctions
c) desmosomes
d) gap junctions
e) black holes

--------------------------------------------------------------------------------
11. The largest structure in a eukaryotic cell is the ______ and it is surrounded by ______ membrane(s).
a) nucleus; one
b) nucleus; two
c) Golgi apparatus; one
d) mitochondrion; two
e) mitochondrion; one

--------------------------------------------------------------------------------
12. The cytoskeleton:
a) is a viscous fluid found in all cells.
b) fills a cell's nucleus but not the other organelles.
c) gives an animal cell shape and support, but cannot control movement.
d) helps to coordinate intracellular movement of organelles and molecules.
e) All of the above are correct.

--------------------------------------------------------------------------------
13. Which of the following statements about mitochondria is correct?
a) Mitochondria are found in both eukaryotes and prokaryotes.
b) There tend to be more mitochondria in fat cells than in liver cells.
c) Most plant cells contain mitochondria.
d) Mitochondria may have originated evolutionarily as photosynthetic bacteria.
e) All of the above are correct.

--------------------------------------------------------------------------------
14. Which of the following organelles is not present in animal cells?
a) lysosome
b) Golgi apparatus
c) rough endoplasmic reticulum
d) mitochondrion
e) chloroplast

--------------------------------------------------------------------------------
15. Given that a cell's structure reflects its function, what function would you predict for a cell with a large Golgi apparatus?
a) movement
b) secretion of digestive enzymes
c) transport of chemical signals
d) rapid replication of genetic material and coordination of cell division
e) attachment to bone tissue.

--------------------------------------------------------------------------------
16. Cell walls:
a) only occur in plant cells.
b) are not completely solid, having many small pores.
c) confer less structural support than the plasma membrane.
d) dissolve when a plant dies.
e) are made primarily from phospholipids.

--------------------------------------------------------------------------------
17. Which one of the following organelles is not found in both plant and animal cells?
a) nucleus
b) rough endoplasmic reticulum
c) mitochondrion
d) smooth endoplasmic reticulum
e) central vacuole

--------------------------------------------------------------------------------
18. In plant cells, chloroplasts:
a) serve the same purpose that mitochondria serve in animal cells.
b) are the site of conversion of light energy into chemical energy.
c) play an important role in the breakdown of plant toxins.
d) have their own linear strands of DNA.
e) Both a) and b) are correct.

  1. 👍
  2. 👎
  3. 👁
  1. Are you new to this site? I doubt you will get many takers to help on an 18 question post. My suggestions:
    1. Divide the biology questions and chemistry questions.
    2. One question per post.
    3. Give a try at explaining what you don't understand; try an answer and explain why you picked that answer; try eliminating certain answers.

    1. 👍
    2. 👎
  2. 1 = 1
    10 = 1
    17 = D
    18 = B
    16 = A

    1. 👍
    2. 👎
  3. bxff

    1. 👍
    2. 👎
  4. i need help with numbers 4 & 6 !!
    SOSOSOSOSOS ! [;

    1. 👍
    2. 👎
  5. 1. E
    2. B
    4. A
    5. D
    7. C
    8. A
    10. D
    11. B

    1. 👍
    2. 👎
  6. 8. In an experiment, you measure the concentration of a polar molecule inside and outside a cell. You find that the concentration is high and gradually increasing inside the cell. You also measure the ATP concentration inside the cell and find that it is dropping. What is your best hypothesis for the process you are observing?
    A. facilitated diffusion
    B. passive transport
    C. simple diffusion
    D. active transport
    E. endocytosis

    1. 👍
    2. 👎
  7. 1. E
    2. B
    4. A
    5. D
    7. C
    8. A
    10. D
    11. B
    12.C
    13.A
    14.D
    15.C
    16.D
    17.A
    18.C

    1. 👍
    2. 👎
  8. 3 is E

    1. 👍
    2. 👎
  9. 9 is D

    1. 👍
    2. 👎
  10. 9 is D and 13 is C

    1. 👍
    2. 👎
  11. 14 is E

    1. 👍
    2. 👎
  12. 17 is E

    1. 👍
    2. 👎
  13. 16 is B

    1. 👍
    2. 👎
  14. 18 is B

    1. 👍
    2. 👎
  15. from 10 on all the answers are incorrect do not use them.

    1. 👍
    2. 👎
  16. a,f,g,d,e,s,c,c

    1. 👍
    2. 👎
  17. Which statement about the cell theory is correct?

    a- New cells form from old cells that have died.
    b- Cell organelles are the smallest units of life.
    c- All cells have the same internal structures.
    d- All living things are made up of cells

    1. 👍
    2. 👎

Respond to this Question

First Name

Your Response

Similar Questions

  1. biololgy

    A virus mutates, and therefore it has which of the following traits of living things?(1 point) It is made of cells. It evolves. It uses energy. It grows and develops. Compare a virus to a unicellular organism.(1 point) Viruses

  2. Science

    1. Unicellular cells must carry out ___ of life. all functions specific functions a single function a few functions 2. Which statement is correct about the movement of unicellular organisms and multicellular organisms? Parts of a

  3. science

    A student claims that, according to cell theory, the cell is the basic unit of life, and all cells are created spontaneously. Is this student correct? my answer is : No, the student is not correct because all cells come from

  4. biology

    Which of the following is not a principle of cell theory? a. cells are the basic units of life. b. All living things are made of cells c. Very few cells are able to reproduce*** d. all cells are produced from existing cells.

  1. Biology

    Can someone check my answers please? 1. Which of the following is not a characteristic of life? A. Maintains homeostasis B. Composed of cells C. Composed of atoms*** D. Carries out metabolism 2. Which of the following represents a

  2. science

    Which of the following describes fertilization? (1 point) when an animal is attracted to a flower when an animal is attracted to a flower the changes that occur in organisms over time the changes that occur in organisms over time

  3. Physics

    A teacher had her students write down hypotheses about an experiment. Which is a valid hypothesis? A. Energy gets transferred among all the organisms of a food chain B. All living organisms are made from at least one cell C. If

  4. science

    Which of the following statements is true about fungi? (1 point) A. All fungi are pathogens. B. All fungi are microscopic C. All fungi are living organisms D. All fungi have negative impacts on living things. Plz no rude coments.

  1. science

    which of the following distinguishes living things from nonliving things? A. living things are made up of cells; nonliving things are not** B. living things are made up of atoms; nonliving things are not C. living things are made

  2. Science

    Which of the following is not part of the cell theory? A.Cells are the building blocks of life. B.All living things are made up of cells. C.All cells are created from other cells through cell division. D.The nucleus is the control

  3. biology

    Which of the following statements is true? 1.Both unicellular and multicellular organisms are at risk of having too much water entering their cells if they are exposed to water containing no salts. 2.Only multicellular organisms

  4. Biology

    Which of the following statements is true? Since all cells carry out cellular repiration, they contain mitochondria. A cell cannot be subdivided into smaller units that maintain the living state. Plant cells contain chloroplasts

You can view more similar questions or ask a new question.