chem

posted by .

sample of 1.00g of BaSO4 and a similar sample of 1.00g of CaSO4 were added to water at 25 Celsius to give 1L of solution. Calc. the concentration of Ba2+, Ca2+, and SO4^2- ions present in the solution?

  • chem -

    What Ksp values are you using for BaSO4 and CaSO4?

  • chem -

    It doesn't give anything else except what i wrote

  • chem -

    Right, however, look in the tables in your text (usually in the back in the appendix) and you will find Ksp (solubility products) listed. Those are the numbers I need. Why can't I look them up? I can but tables don't agree and I want to use the same numbers you must use.

  • chem -

    i was given the same problem...my text gives the Ksp of BaSO4= 1.1x10^-10. but not the Ksp of CaSO4

  • chem -

    Ksp: BaSO4: 1.1*10^-10
    CaSO4: can't find it

  • chem -

    OK. I will assume the Ksp for CaSO4 is about 1E-4. The values I can find on the web aren't quite that but it makes the problem a little easier. Since you can't find it in your tables, I assume the problem is saying that 1.00 g CaSO4 is soluble in 1 L solution. If that is not a good assumption this won't be the right way to work the problem.
    (CaSO4) = 1.00/molar mass CaSO4 = about 0.00734M
    .........CaSO4 --> Ca^2+ + SO4^2-
    .........solid....0.00734..0.00734
    That gives the Ca^2+ and SO4^2-.

    Then BaSO4 --> Ba^2+ + SO4^2-
    I....solid.....0........0
    C....solid.....x........x
    E....solid.....x........x

    Ksp BaSO4 = (Ba^2+)(SO4^2-)
    (Ba^2+) = x from BaSO4
    (SO4^2-) = x from BaSO4 and 0.00734 from CaSO4
    Plug into Ksp for BaSO4 and solve for x = (Ba^2+).

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. chem

    A solution is prepared by dissolving 16.5 g ammonium sulfate in enough water to make 145.0 mL of stock solution. A 10.50 mL sample of this stock solution is added to 57.70 mL of water. Calculate the concentration of ammonium ions and …
  2. chem

    A 4.55L sample of water contains .115g of sodium ions. Determine the concentration of sodium ions in ppm if the density of the solutions is 1.00g/mL. Ok so ppm=mass of solute/mass of solution *10^-6 so we have the mass of the solute …
  3. chemistry

    8.00g of NaOH are dissolved in water to make 4.00 of solution. What is the concentration of hydronium ions, , in this solution?
  4. chemistry

    8.00g of NaOH are dissolved in water to make 3.00 L of solution. What is the concentration of hydronium ions, , in this solution?
  5. chemistry

    Calculate the mass percent concentration of a solution made by dissolving 5.00g of NaCl in 25.0g of water?
  6. chem

    Calculate the final concentration of a. 4.0 L of a 4.0 M HNO3 solution is added to water so that the final volume is 8.0L b. Water is added to 0.35L of a 6.0M KOH solution to make 2.0L of a diluted KOH solution. c.A 20.0 mL sample …
  7. Chemisty 20

    A sample of water was known to contain chloride ions. To determine the concentration of chloride ions in the water sample, a student added a solution of silver nitrate to 500mL of the water. 1.26g of silver chloride percipitate formed. …
  8. Chemistry help

    2.00g of NaOH are dissolved in water to make 2.00L of solution. What is the concentration of hydronium ions, [H3O+], in this solution?
  9. chemistry

    A sample of 10.00g of a solid unknown was dissolved in 25.00g of water. Assuming that pure water freezes at 0.0°C and the solution freezes at -5.58°C, what is the molal concentration of the solution?
  10. chemistry

    a 2.00g sample of zinc metal is added to a calorimeter containing 150g of nitric acid solution initially at 20.0 degrees celsius . The temperature of the solution increased to 28.0 degrees celsius . Calculate the delta H of the reaction …

More Similar Questions