Algebra

posted by .

How would you set up problem: your average rate traveling uphill was 2.2 kilometers per hour and average rate downhill was 3.3 kilometers per hour. If he spent a total of 12 hours hiking, how long was the trail?

  • Algebra -

    length of trail ---- x km

    time to go uphill = x/2.2
    time to go downhill = x/3.3

    x/2.2 + x/3.3 = 12
    times 6.6
    3x + 2x = 79.2
    5x = 79.x = 15.84 km

    the trail was 15.84 km long

    check:
    time uphill = 15.84/2.2 = 7.2 hrs
    time downhill = 15.84/3.3 = 4.8 hrs

    7.2 hrs + 4.8 hrs = 12 hrs
    All is good!

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. math

    Edna and Nancy leave the house of a common friend at the same time and walk for 4 hours. Edna walks due east at the average rate of 4 kilometers per hour and Nancy walks due north at the average rate of 3 kilometers per hour. What …
  2. ALGEBRA

    If traveling at r kilometers per hour for t hours, a driver will travel rt kilometers. How far will Danny travel in 4 hours at a speed of 99 kilometers per hour?
  3. algebra

    Her average rate traveling uphill was 1.8 kilometers per hour and her average rate down hill was 4.2 kilometers per hour. If she spent a total of 16 hours hiking, how long was the trail?
  4. math

    Andrea made a car trip of 440 Kilometers. She averaged 54 Kilometers per hour for the frst part of the trip and 80 kilometers per hour for the secound part. If the total trip took 6 hours, how long was she traveling at 80 kilometers …
  5. MATH

    Andrea made a car trip of 440 Kilometers. She averaged 54 Kilometers per hour for the frst part of the trip and 80 kilometers per hour for the secound part. If the total trip took 6 hours, how long was she traveling at 80 kilometers …
  6. Math

    How long did it take the trip if Jay drove 340 kilometers at the average rate of 68 kilometers per hour?
  7. Math

    A woman rides her bicycle from her house to and from a lake. It takes her 1 1/2 hours to ride to the lake and 1 3/4 hours to ride back. She rides downhill at 12 kilometers per hour, on level ground at 8 kilometers per hour, and uphill …
  8. Algebra 1

    A car is traveling at a rate of 80 kilometers per hour. Set up the equation that would convert the speed to meters per second. Then evaluate
  9. Math

    A car is traveling at a rate of 35 meters per second. What is the car's rate in kilometers per hour?
  10. Algebra

    A car is traveling at a rate of 60 miles per hour. What is the car's rate in kilometers per hour?

More Similar Questions