Chemistry

posted by .

What would be the final concentration if 175mL of a 0.45M solution of sodium sulfite Na2SO3 are added to 650mL of water?

Please reply with the steps on how to do this question so I can learn. I can't find examples or anything related in my textbooks and I take it via correspondence, so no class instructor to ask for help. Thank you

  • Chemistry -

    First, one must assume the volumes are additive; i.e., that 175 mL of the acid adds to 650 mL of water to give a total volume of 175+650 = 825.0 mL. In general volumes are not additive but the error in this assumption is small enough to be neglected.
    I do these this way.
    0.45M x (175/850) = ? M.

    You may prefer to use the dilution formula which is
    M1V1 = M2V2
    0.45*125 = M2*850
    Solve for M2.
    Often in this kind of problem you are given the TOTAL volume of V2; remember that you don't have anything to add if the total volume is given.

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. Chemistry

    If 125mL of a 1.10 NaCl solution is mixed with 105mL of a 0.850M CaCl2 solution but NO reaction takes place, calculate the final concentration of each of the ions in the final solution. Please reply with the steps on how to do this …
  2. Chemistry

    A 15.0mL solution of H2SO3 is neutralized by 12.0mL of a standardized 1.00M NaOH solution. What is the concentration of the H2SO3 solution?
  3. Chemistry

    Calculate the concentrations of all species in a 0.810 M Na2SO3 (sodium sulfite) solution. The ionization constants for sulfurous acid are Ka1 = 1.4 x 10^-2 and Ka2 = 6.3 x 10^-8 so I'm trying to find Na, SO3 2-, HSO3-, H2SO3, OH-, …
  4. Chemistry

    Calculate the concentrations of all species in a 0.810 M Na2SO3 (sodium sulfite) solution. The ionization constants for sulfurous acid are Ka1 = 1.4 x 10^-2 and Ka2 = 6.3 x 10^-8 I calculated SO32- = 0.8096 M, HSO3- = 3.58E-4, H2SO3 …
  5. Chemistry

    We had a lab where the standard solution was potassium hdrogenphthalate. In this we added 3 drops of phenolphtalein indicator and then we ran sodium hydroxide into the solution. We did four different flasks and the final readings for …
  6. chem

    Calculate the final concentration of a. 4.0 L of a 4.0 M HNO3 solution is added to water so that the final volume is 8.0L b. Water is added to 0.35L of a 6.0M KOH solution to make 2.0L of a diluted KOH solution. c.A 20.0 mL sample …
  7. Chemistry

    If a solution of sodium hydroxide is mixed from a 3M solution of sodium hydroxide, such that the volume of the original solution is 50ml and the volume of the final solution is 150ml, determine each of the following: a. The volume …
  8. chemistry

    Calculate the concentrations of all species in a 0.690 M Na2SO3 (sodium sulfite) solution. The ionization constants for sulfurous acid are Ka1 = 1.4× 10–2 and Ka2 = 6.3× 10–8.
  9. Chemistry

    Calculate the concentrations of all species in a 1.17 M Na2SO3 (sodium sulfite) solution. The ionization constants for sulfurous acid are Ka1 = 1.4× 10–2 and Ka2 = 6.3× 10–8. I found Na+ = 2.34 SO3^2- = 1.17 H2SO3 = 7.14 x10^-13 …
  10. chemistry

    Calculate the concentrations of all species in a 1.22 M Na2SO3 (sodium sulfite) solution. The ionization constants for sulfurous acid are Ka1 = 1.4× 10–2 M and Ka2 = 6.3× 10–8 M.

More Similar Questions