physics

posted by .

1.A train passes an electric post in 8sec and a bridge of length 1km in 108sec .Find the speed of the engine .

2.A runner travels at the rate o f25km/hr for 4min ;then at 50km/hr for 8minn and finally at 20km/hr for 2min .Find a) the total distance covered in km and b)average speed in m/sec

  • physics -

    1. L is the length of the train.
    The speed of the train is v = L/8,
    The time of passing the bridge begins when head end of the train enters the bridge and ends when the rear end leaves the bridge, therefore, the speed of the train is
    (s+L)/108.
    L/8 = (s+L)/108
    L/8 – L/108 = s/108.
    s =1000 m
    L = 69 m.
    v = 69/8 = 8.6 m/s.
    2. v1 = 25 km/hr = 25000/3600 =6.94 m/s.
    s1 =v1•t1 = 6.94•4•60 =1666 m.
    v2 = 50 km/hr = 50000/3600 = 13.9 m/s. (actually, it’s impossible since the world record of Usain Bolt is 9.58 s for 100 m. that gives speed 100/9.58 =10.44 m/s !!!!!)
    s2 = v2•t2 = 13.9•8•60 =6667 m.
    v3 = 20 km/hr =20000/3600 =5.56 m/s.
    s3 = v3•t3 = 25.56•2•60 =667 m
    Total distance is
    s =s1+s2+s3 = 1666 + 6667 +667 =9000 m.
    Total time is
    t =t1+t2+t3 = 14•60 =840 sec.
    v = s/t =9000/840 = 10.7 m/s.
    (actually, all this is impossible since the world record of Usain Bolt is 9.58 s for 100 m. That gives the speed 100/9.58 =10.44 m/s !!!!!)

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. Physics

    It took a stopping train 41/4min to travel between two stations 11.2km apart.The train accelerated uniformly during the first 11/4min of the journey,and decelerated uniformly to rest during the last 3/2min of the journey.The train …
  2. SCIENCE(PHYSICS)

    A train travels 40 km/hr for 0.2 hr, 50km/hr for next 0.2hr and 60km/hr for next 0.4 hr.calculate the average speed of train
  3. SCIENCE(PHYSICS)

    A TRAIN IS MOVING ON A STRAIGHT TRCK AND TRAVELS AT A SPEED OF 72KM/HR AND PASSES A POLE BIN 3 SECONDS. FIND THE TJME TAKEN TO PASS A BRIDGE OF LENGTH 540m
  4. SCIENCE(PHYSICS)

    A TRAIN IS MOVING ON A STRAIGHT TRCK AND TRAVELS AT A SPEED OF 72KM/HR AND PASSES A POLE IN 3 SECONDS. FIND THE TIME TAKEN TO PASS A BRIDGE OF LENGTH 540m. PLEASE SOLVE THE QUESTION AND ANSWER IT AS I WAS NOT ABLE TO ANSWER IT.
  5. SCIENCE(PHYSICS)

    a train is moving on a straight track n travels at a speed of72km/hr and passes a pole in 3 seconds. find the time taken by the train to pass the bridge of length of 540 m?
  6. SCIENCE(PHYSICS)

    a train is moving on a straight track n travels at a speed of72km/hr and passes a pole in 3 seconds. find the time taken by the train to pass the bridge of length of 540 m?
  7. Physics

    A runner is jogging at a steady 8.4 km/hr. When the runner is 2.6 km from the finish line, a bird begins flying from the runner to the finish line at 42 km/hr (5 times as fast as the runner). When the bird reaches the finish line, …
  8. physics

    Runner A is running at a constant rate of 2.3 m/s when he passes RUmmer B who is stationary. Runner A continues running at a constant pace, and Runner B begins to run 4 seconds after Runner A just passes him. If Runner B is accelerating …
  9. Physics

    Runner A is running at a constant rate of 2.3 m/s when he passes runner B who is stationary. Runner A continues running at a constant pace, and Runner B begins to run 4 seconds after Runner A just passes him. If Runner B is accelerating …
  10. Physics

    A train travels east at a speed of 50 m/s. A passenger is walking towards the rear of the train at a speed of 3 m/s. Assume that you are standing at the train station and observing the motion of the passenger as the train passes you …

More Similar Questions