Chemistry

posted by .

A 0.130-mole quantity of CoCl2 is added to a liter of 1.20 M NH3 solution. What is the concentration of Co2 ions at equilibrium? Assume the formation constant of Co(NH3)62 is 5.0× 10^31.

  • Chemistry -

    There are a couple of ways to look at this. I'll show you how to do it with a good bit of reasoning. There is another way that I think makes it easier to explain. I can show you that way if you have trouble understanding this.
    .........Co^2+ + 4NH3 ==> Co(NH3)4^2+
    I......0.130......1.20.......0
    C.....-0.130....-4*0.130....0.130
    E.......0........0.68.......0.130

    The ICE chart above is based on this.
    With such a HUGE Kf for the complex ion, essentially ALL of the Co^2+ will be transformed to the complex. Therefore, the equilibrium value for the complex will be essentially 0.130, the Co^2+ at equilibrium will be ALMOST (but not quite) zero (although my ICE chart shows zero), and the NH3 left will be just 1.2 at the start - the amount used. The Kf is
    5E31 = [Co(NH3)2^2+/(Co^2+)(NH3)^4
    Substitute 0.130 for [Co(NH3)4^2+], substitute 0.68 for [NH3} and substitute x for [Co^2+] and solve for x.

  • Chemistry -

    it's actually Co(NH3)6^2. but the whole calculation was correct!!! thank you SO much!

  • Chemistry -

    i got it wrong... i got 1.22x10^-32. help!

  • Chemistry -

    what is it supposed to be?

  • Chemistry -

    what is the answer....

  • Chemistry -

    4.74x10^-31 is the answer. NH3 from ice table is 1.2-(6*.130)= [.42] not [.68]

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. chemistry

    A 0.140-mole quantity of CoCl2 is added to a liter of 1.20 M NH3 solution. What is the concentration of Co2+ ions at equilibrium?
  2. Chemistry

    A 0.130-mole quantity of CoCl2 is added to a liter of 1.20 M NH3 solution. What is the concentration of Co2 ions at equilibrium?
  3. Chemistry

    A 0.140-mole quantity of CoCl2 is added to a liter of 1.20 M NH3 solution. What is the concentration of Co^2+ ions at equilibrium?
  4. chemistry

    The formation constant of [M(CN)6]4– is 2.50 × 1017, where M is a generic metal. A 0.170-mole quantity of M(NO3)2 is added to a liter of 1.51 M NaCN solution. What is the concentration of M2 ions at equilibrium?
  5. Chem

    A 0.170-mole quantity of NiCl2 is added to a liter of 1.20 M NH3 solution. What is the concentration of Ni2 ions at equilibrium?
  6. Chemistry

    A 0.170-mole quantity of CoCl2 is added to a liter of 1.20 M NH3 solution. What is the concentration of Co2 ions at equilibrium?
  7. Chemistry

    The formation constant of [M(CN)6]4– is 2.50 × 1017, where M is a generic metal. A 0.170-mole quantity of M(NO3)2 is added to a liter of 1.31 M NaCN solution. What is the concentration of M2 ions at equilibrium?
  8. Chemistry

    The formation constant of [M(CN)4]^-2 is 7.70 × 10^16, where M is a generic metal. A 0.150-mole quantity of M(NO3)2 is added to a liter of 0.840 M NaCN solution. What is the concentration of M2 ions at equilibrium?
  9. chemistry

    The formation constant* of [M(CN)4]2– is 7.70 × 1016, where M is a generic metal. A 0.170-mole quantity of M(NO3)2 is added to a liter of 1.040 M NaCN solution. What is the concentration of M2 ions at equilibrium?
  10. Chemistry

    The formation constant* of [M(CN)4]2– is 7.70 × 1016, where M is a generic metal. A 0.150-mole quantity of M(NO3)2 is added to a liter of 0.870 M NaCN solution. What is the concentration of M2 ions at equilibrium?

More Similar Questions