chemistry

posted by .

In a particular redox reaction, Cr is oxidized to CrO4^2– and Cu2^+ is reduced to Cu^+ . Complete and balance the equation for this reaction in acidic solution.

Cr + Cu^2+ ---> CrO4^2-+ Cu^+

i started off by doing this

2 x SO3^2- ---> SO4^2- + 2e
2 x Cu^2+ +2e ---> Cu^+
_____________________________
2SO3^2- ---> 2SO4^2- +4e
2Cu^2+ + 4e ----> 2Cu^+

the 4e cancel out and we got

2SO3^2- +2Cu^+ ----> 2SO4^2- + 2Cu^+



Please tell me if i did the process the wrong way. The prof hasn't started this topic but i just wanted to try it out.

  • chemistry -

    I can tell you with some assurance that you will never balance chromate by using sulfite to sulfate. Here is a web site that will help you.
    http://www.chemteam.info/Redox/Redox.html

  • chemistry -

    oh no i messed up ! i wrote the wrong elements -_-'' im sorry.And thanks for the website!

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. chemistry

    In a particular redox reaction, Cr is oxidized to CrO42– and Cu2 is reduced to Cu . Complete and balance the equation for this reaction in acidic solution. Phases are optional. Cr + Cu2+ = CrO42- + Cu+
  2. chemistry

    For a particular redox reaction NO is oxidized to NO3^– and Cu^2+ is reduced to Cu. Complete and balance the equation for this reaction in basic solution: NO + Cu^2+ --> NO3^- + Cu^+ help. thanks.
  3. Chemsitry

    For a particular redox reaction NO2– is oxidized to NO3– and Cu2 is reduced to Cu . Complete and balance the equation for this reaction in basic solution. Phases are optional.
  4. Chemistry

    For a particular redox reaction NO2– is oxidized to NO3– and Cu2 is reduced to Cu . Complete and balance the equation for this reaction in basic solution. Phases are optional.
  5. Chemistry

    Complete and balance the equation for this reaction in basic solution?
  6. Chemistry

    For a particular redox reaction NO is oxidized to NO3^- and Cu^2+ is reduced to Cu^+ . Complete and balance the equation for this reaction in basic solution. We are given this as a guide to start NO + Cu^2+ --> NO3^- + Cu^+ I started …
  7. Chemistry

    In a particular redox reaction, MnO2 is oxidized to MnO4– and Cu2 is reduced to Cu . Complete and balance the equation for this reaction in acidic solution. Phases are optional. MnO2 + Cu^2+ ---> MnO4^- + Cu^+
  8. Chemistry

    in a particular redox reaction, MnO2 is oxidized to MnO4– and fe3+ is reduced to fe2+. Complete and balance the equation for this reaction in acidic solution. Phases are optional.
  9. Chemistry 2

    In a particular redox reaction, MnO2 is oxidized to MnO4– and Ag is reduced to Ag. Complete and balance the equation for this reaction in acidic solution. Phases are optional.
  10. Chemistry

    in a particular redox reaction, Cr is oxidized to CrO42- and Ag+ is reduced to Ag. Complete and balance the equation for this reaction in acidic solution.

More Similar Questions