chemistry

posted by .

An aqueous solution of phosphoric acid, H3PO4, contains 285 g H3PO4 in 400 mL solution, and has a density of 1.35 g/mL. Calculate

a. the weight % H3PO4 in this solution.

b. the concentration in mol/L of this solution

  • chemistry -

    If it contains 285 g in 400 mL how much is in 1 L?
    285 x (1000/400) = 712.5 g H3PO4 in 1 L.

    How much does 1 L weigh? It has a mass of
    1.35 g/mL x 1000 mL = 1350 grams.

    So the mass% is (mass H3PO4/mass solution)*100 = ??

    How many moles H3PO4 in that 712.5 g H3PO4. That is moles = grams/molar mass.
    Then M = moles/L of solution and that 712.5 g IS for 1 L of solution.
    Check my work.

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. chemistry

    A 10.0 mL sample of 3.00 M KOH(aq) is transferred to a 250.0 ml volumetric flask and diluted to the mark. It was found that 38.5 ml of this diluted solution was needed to react the stoichimetric point in a titration of 10.0 mL of a …
  2. Chemistry

    A 0.1mol/dm^3 aqueous solution of phosphoric (V) acid, H3PO4, is mixed with a 0.1 mol/dm^3 of aqueous solution of sodium hydroxide. Which mixture will form the salt Na3PO4?
  3. Chemistry

    Hi,may I have your help? I have posted a titration question that I'm trying to solve. The correct answer to the problem is 0.128 M, however,I have arrived at the answer: 0.000128 M. Here's the question: If 38.30 mL of 0.250 M NaOH
  4. Chemistry

    A 2.7 M solution of phosphoric acid (H3PO4) is to be reacted with a 7.5 M solution of sodium hydroxide to make sodium phosphate and water. How many L of the H3PO4 solution will react with 0.662 L of the NaOH solution
  5. chemistry

    A 27.00 mL sample of an unknown H3PO4 solution is titrated with a 0.110 M NaOH solution. The equivalence point is reached when 25.78 mL of NaOH solution is added. What is the concentration of the unknown H3PO4 solution?
  6. chemistry

    Concentrated phosphoric acid,H3PO4 was added slowly into some water to produce 5.0dm^3 of a dilute acid solution.100g of the pure phosphoric acid,H3PO4 was present in the solution.Find the concentration of the acid,in g dm^-3.
  7. Chemistry

    A 11.0-mL sample of an unknown H3PO4 solution requires 116mL of 0.140 KOH to completely react with the H3PO4. What was the concentration of the unknown H3PO4 solution (answer in M). H3PO4(aq) + 3KOH(aq) --> 3H2O(l) + K3PO4(aq)
  8. Chemistry

    A 5.00 mL sample of an aqueous solution of H3PO4 requires 43.2mL of 0.285M NaOH to convert all of the H3PO4 to Na2HPO4. The other product of the reaction is water. Calculate the molarity of the H3PO4 solution.
  9. Chemistry

    Phosphoric acid, H3PO4(aq), is a triprotic acid, meaning that one molecule of the acid has three acidic protons. Estimate the pH, and the concentrations of all species in a 0.250 M phosphoric acid solution. [H3PO4] = ?
  10. Help?? Chemistry?

    If it takes 20.0 mL of 1.200 M KOH to neutralize 60.0 mL of a given H3PO4 solution, what is the molarity of this phosphoric acid solution?

More Similar Questions