Chemistry

posted by .

A 35.0 mL sample of 0.150 M acetic acid is titrated with 0.150 M NaOH solution. Calculate the pH after the following volumes of base have been added:
a) 0mL, b) 17.5 mL, c) 34.5 mL, d) 35 mL

I've figured out a,b, and c. But at 35 mL the moles become equal so when I plug the numbers into Henderson Hasselbach equation I get log to be 1 which makes the pH be 4.74 which is obviously not right. What am I doing wrong?

  • Chemistry -

    I don't think you can use the HH equation for the equivalence point. You have the base (acetate concn) but there is no acid and a number/0 is undefined.
    CH3COOH + NaOH ==> CH3COONa + H2O

    What you do is the pH at the equivalence point is due to the hydrolysis of th salt.
    CH3COO^- + HOH ==> CH3COOH + OH^-

    Kb = (Kw/Ka) = (CH3COOH)(OH^-)/(CH3COO^-)
    You let x = CH3COOH and x = OH^-, you know Kw, Ka, and acetate, solve for x and convert OH^- to pH.

  • Chemistry -

    35.0 mL sample of 0.150 M acetic acid (HC2H3O2) (Ka = 1.8 x 10-5) is titrated with 0.150 M NaOH solution. Calculate the pH after 17.5 mL volumes of base have been added

  • Chemistry -

    47 mL

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. science

    25 ml sample of 0.150 m solution of aqueous trimethylamine is titrated with 0.100 M soultion of hcl. calculate the pH of the solution after 10.0ml,20 ml and 30.0 ml of acid have been added; pkb of (CH3)3 N =4.19?
  2. Chemistry

    A 25.0mL sample of a 0.100M solution of acetic acid is titrated with a 0.125M solution of NaOH. Calculate the pH of the titration mixture after 10.0, 20.0, and 30.0 mL of base have been added.
  3. CHEM 136

    A sample of 25.00 mL of 0.100 M HNO2(in a flask) is titrated with 0.150 M of NaOH solution at 25 degrees. 1) calculate the volume(Ve) of the NaOH solution needed to completely neutralize the acid in the flask. 2)calculate the pH for …
  4. Chemistry

    A 30 mL sample of 0.150 M KOH is titrated with 0.125 M HClO4 solution. Calculate the pH after the following volumes of acid have been added: 30 mL, 35 mL, 36 mL, 37 mL, and 40 mL.
  5. Chemistry

    A 30 mL sample of 0.150 M KOH is titrated with 0.125 M HClO4 solution. Calculate the pH after the following volumes of acid have been added: 30 mL, 35 mL, 36 mL, 37 mL, and 40 mL.
  6. Chemistry

    A 30.00mL sample of 0.150M KOH is titrated with 0.125M HClO4 solution. Calculate the pH after the following volumes of acid have been added: 30.0 mL, 35.0 mL, 36.0 mL, 37.0 mL, 40.0 mL
  7. water chemistry

    35.0 mL sample of 0.150 M acetic acid (HC2H3O2) (Ka = 1.8 x 10-5) is titrated with 0.150 M NaOH solution. Calculate the pH after 17.5 mL volumes of base have been added
  8. water chemistry

    35.0mL sample of 0.150M acetic acid9HC2H3O2)(Ka=1.8*10-5) is titrated with 0.150M NaOH solution. calculate the pH AFTER 17.5 Ml volumes of base have been added.
  9. Chemistry

    A 20.0-mL sample of 0.300 M HBr is titrated with 0.150 M NaOH. What is the pH of the solution after 40.3 mL of NaOH have been added to the acid?
  10. Chemistry

    A 50 ml sample of .150M Ch3CooH is titrations with .150 M NaOh solution. Calculate the ph after the following volumes of base have been added: 49 ml, 51ml

More Similar Questions