Dressmaking

posted by .

I was hoping someone could help me check my answers? This is my last exam and I desperatly need some help to make sure they are the right answers. I'll make a note next to the answer I picked on each question.


Ms. Troy would like you to make a copy of an outfit that she owns and really likes—a sleeveless dress with a short-sleeve jacket. She has selected a lilac linen fabric that comes in 36-in. width. You make a pattern for the dress and record the following measurements:

Jacket back length 15 in.
Front skirt length 20 in.
Full back length 41 in.

1. What length of material do you need to purchase for the dress portion of the outfit?
A. 82 in.
B. 41 in.
C. 70 in. I'm pretty sure its C
D. 91 in.

2. What length of material do you need for the jacket sleeves?
A. 21 in.
B. 36 in. I think B?
C. 27 in.
D. 54 in.

3. The fabric label doesn't say if the linen was preshrunk. You test the fabric for shrinkage and determine it needs to be shrunk. How do you do this?
A. Wash the material in cold water and dry on high in dryer.
B. Immerse the material in hot water and drip dry.
C. Wash the material in hot water and dry on high in dryer.
D. Immerse the material in warm water and drip dry. Pretty sure its D

4. Which shaping technique will add shape to a bodice?
A. Darts Pretty sure its A
B. Pleats
C. Gathers
D. Tucks

5. A client tries on a skirt. You check the side seams. They curve towards the back. What does this indicate?
A. The skirt front is too tight.
B. The skirt front is too loose.
C. The skirt back is too tight. I think C?
D. The skirt back is too loose.

6. You plan to attach a flat 1/2-in. button to a garment. The size of the buttonhole should be
A. 1/2 in.
B. 5/8 in. My guess is B
C. 1 in.
D. 3/8 in.

7. You're sewing a child's nylon jacket. You notice the fabric frays easily. Which would be your best buttonhole option?
A. Bound buttonhole
B. Jetted and piped buttonhole
C. Machine-stitched worked buttonhole
D. Handworked buttonhole with iron-on tape

I have no idea of an answer for 7

8. When attaching a button on a man's overcoat, you can best reduce heavy strain on the button by reinforcing the button with
A. a smaller button on the inside.
B. silk thread.
C. extra stitches sewn through button. I think C
D. a wooden button.

9. As many alterations as possible should be made
A. after sewing a garment.
B. on the pattern pieces.
C. immediately after cutting.
D. following the markings on the pattern piece. I think D?

10. A client would like you to make a skirt with pleats. Which of these fabrics would have difficulty pleating well?
A. Wool I'm guessing A
B. Jersey
C. Cotton
D. Linen

If someone could help me out I'd GREATLY appreciate it, this is the last exam I need to do and then I'm completely done with my course, I just really need to know if my answers are correct. Thanks!

  • Dressmaking -

    Evidently you've taken this class online, rather than in person.

    It hasn't worked. You are not ready to be a professional tailor or seamstress.

    You have only 3 correct answers >> 4, 5, 6.

    1. Unless the dress is for a very small woman and the skirt is very tight, you'll need two widths for the skirt.

    2. Most patterns call for one width for each sleeve.

    3. I'm not sure about this one. But you should preshrink it the same way you expect it will be washed. The safest way is C.

    7. I don't know what a "jetted" buttonhole is. However, either A or D is probably the best. Try it with a piece of nylon.

    8. Extra stitches won't eliminate the strain on the fabric.

    9. How can you alter the pattern by following the markings on the pattern piece?

    10. Try it. Which fabric can be pleated best?

  • Dressmaking -

    I think answer's are.
    1) D
    2) A
    3) D
    4) A
    5) C
    6) not sure
    7) D
    8) A
    9) B or D ( not sure)
    10) B
    These are for # 04281600

  • Dressmaking -

    6.B 5/8
    9.B

  • Dressmaking -

    Examination 04281600 PRAC EXER FOR INSTRUC PACK 2


    1 D Correct
    2. A Correct
    3. D Correct
    4. A Correct
    5. C Correct
    6. B Correct
    7. D Correct
    8. A Correct
    9. B Correct
    10. B Correct

  • Dressmaking -

    hi i was wondering did u already take this exam already if yes pleas give me the answers i am working on this exam so if u can pls help and give me the answers pleasss

  • Dressmaking -

    Dressmaking and design
    PRAC EXER FOR INSTRUC PACK 4
    04281800

  • Dressmaking 04281600 -

    1. D Correct
    2. A Correct
    3. D Correct
    4. A Correct
    5. C Correct
    6. B Correct
    7. D Correct
    8. A Correct
    9. B Correct
    10. B Correct
    i got a 100 percent

  • Dressmaking -

    Sweetkay i took the test and your number 8 answer was wrong

  • Dressmaking -

    i got a 100!! thank you !

  • Dressmaking -

    I got a 100 too!!!! Thank you!!!!!

  • Dressmaking -

    1. D
    2. A
    3. D
    4. A
    5. C
    6. B
    7. D
    8. A
    9. B
    10.B

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. Math

    I need someone to check and go over my answers to make sure they are correct and if not could you go over them with my on why and how to solve correctly?
  2. Math

    I need someone to check and go over my answers to make sure they are correct and if not could you go over them with my on why and how to solve correctly?
  3. algebra 2

    i need answers to the pennfoster book matrices and determinants exam number :00703500. please make sure all the answers are correct. please and THANK YOU (:
  4. Math

    Solve each of these systems using the substitution method. Make sure to check your answers ! 2x + 3y = -4 x - 2y = 5 Question 1 answers x = 1, y = -2 x = -1, y = 2 x = 1, y = 2 x = -2, y = -1
  5. math(check answers please)

    hi please check my math answers i only have 2 for now i just wanted to make sure i had the right idea. sarah is making her own halloween costume.The costume requires 2 5/8 yards of materials.Write the number of yards needed for sarahs …
  6. math

    Hi I need help with 5 questions..some of it is confusing to me. I just want to make sure my answers are right. 1.6^-7 x 6^4 6^-3 ; 6^-11 ; 6^-28 ; 6^11 - my answer is 6^-3 2. 7/ 7^5 = 7^-2 (supposed to find the missing value which …
  7. English

    Ms.Sue can you check my answers,I just want to make sure they were right.
  8. Math Check

    Hi! Can someone check my answers? Thanks! Directions: Solve each system by using the elimination method. Make sure to write your answer in (x,y) form. 1.) 3x-5y=2 2x+5y=13 2.) 3x+11y=4 -2x-5y=9 My answers: 1.) (3,7/5) 2.) (-17,5)
  9. English

    1. Make sure you go to bed early. 2. Make sure you play ping-pong with him. 3. Make sure you talk with the person. 4. Make sure you go back home early. 5. Make sure you call your mother. 6. Make sure you send the money to him. 7. Make …
  10. English

    Can someone help me here? I'm suppose to match the defenitions but all of them seem like possible choices. It's confusing. 1.Scanning the test 2.Avoiding Careless Errors 3.Planning your time 4.Making educated guesses 5.Memory dumping

More Similar Questions