Chemistry

posted by .

A solution is prepared by dissolving 15.6 g ammonium sulfate in enough water to make 100.0 mL of stock solution. A 10.00 mL sample of this stock is added to 52.00 mL of water. Calculate the concentration of ammonium ions and sulfate ions in the final solution.

I know concentration is Molarity = moles/L I need help starting the problem.

  • Chemistry -

    15.6 g (NH4)2SO4 = ?? moles.
    moles = 15.6/molar mass (NH4)2SO4.

    M (NH4)2SO4 = moles/0.100 L for the stock solution = xx M

    Technically you can't go from this solution to the final solution BECAUSE 10 mL of the stock is ADDED to 52 mL water and the final volume may or may not be 62 mL. We will assume it is 62 mL.
    final concn (NH4)2SO4 = xxM x (10/62) = yy M. The sulfate will be yy M (1 mole sulfate/1 mole ammonium sulfate) and the NH4 concn will be twice that (2 NH4^+ in 1 mole (NH4)2SO4).

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. please help meDr.Bob

    I would appreciate very much If you guys could show me how to approach this problem. A solution is prepared by dissolving 10.8g of ammonium sulfate in enough water to make 100.0mL of stock solution. A 10.00mL sample of this stock solution …
  2. chem

    A solution is prepared by dissolving 16.5 g ammonium sulfate in enough water to make 145.0 mL of stock solution. A 10.50 mL sample of this stock solution is added to 57.70 mL of water. Calculate the concentration of ammonium ions and …
  3. chemistry

    A solution is prepared by dissolving 25.0 g of ammonium sulfate in enough water to make 100.0 mL of stock solution. A 10.0 mL sample of this stock solution is added to50.0 mL of water. Calculate the concentration of ammonium ions and …
  4. CHEMISTRY

    1.) A solution is prepared by dissolving 5.00 g of stannic nitrate in enough water to make 250.0 mL of stock solution. A 15.0 mL aliquot (portion) of this stock solution is then removed and added to 75.0 mL of water. Calculate the …
  5. Chemistry

    Is my answer in 3 sig fig or 4 sig fig?? A solution is prepared by dissolving 12.80 g of magnesium chlorite in enough water to make 200.0 mL of stock solution. A 25.0 mL aliquot (portion) of this stock solution is then removed and
  6. CHEMISTRY

    Ion Concentrations 1.) A solution is prepared by dissolving 5.00 g of stannic nitrate in enough water to make 250.0 mL of stock solution. A 15.0 mL aliquot (portion) of this stock solution is then removed and added to 75.0 mL of water. …
  7. Chemistry(reposts #1)

    A solution is prepared by dissolving 5.00 g of stannic nitrate in enough water to make 250.0 mL of stock solution. A 15.0 mL aliquot (portion) of this stock solution is then removed and added to 75.0 mL of water. Calculate the concentrations …
  8. Chemistry (reposts#2)

    A solution is prepared by dissolving 5.00 g of ferric chloride in enough water to make 500.0 mL of stock solution. A 50.0 mL aliquot (portion) of this stock solution is then removed and added to 75.0 mL of water. Calculate the concentrations …
  9. Chemistry....

    Wouldn't it be 3*0.234 instead of 2* 0.234?
  10. Chemistry

    A solution is prepared by dissolving 10.8 g of ammonium nitrate in enough water to make 100.0 mL of solution. A 10.0 mL portion of this sample is diluted to 50.0 mL total volume. What is the molarity of the final solution?

More Similar Questions