Chemistry

posted by .

A sample of solid Ca(OH)2 is stirred in water at 30°C until the solution contains as much dissolved Ca(OH)2 as it can hold. A 100.-mL sample of this solution is withdrawn and titrated with 5.00 X 10^-2 M HBr. It requires 48.8 mL of the acid solution for neutralization. What is the molarity of the Ca(OH)2 solution?

  • Chemistry -

    1. Write the balanced equation for the titration.
    2. Calculate moles HBr used in the titration. moles = M x L.
    3. Using the coefficients in the balanced equation from step 1, convert moles HBr to moles Ca(OH)2.
    4. You want molarity Ca(OH)2. By definition, M = moles/L; therefore, use moles from step 3 and divide by 0.1 L.

  • Chemistry -

    Balanced equation:
    2HBr + Ca(OH)2 → CaBr2 + 2H2O
    1mol HBr reacts with 2mol Ca(OH)2
    Use equation:
    M1V1 = M2V2 *2
    0.05 * 48.8 = M2*100*2
    M2 = 0.05*48.8/(100*2)
    M2 = 0.0122M Ca(OH)2 solution. answer to first question.

    Molar mass Ca(OH)2 = 74.0932 g/mol
    0.0122M solution contains: 74.0932*0.0122 *100/1000 = 0.09g/100ml

    Solubility of Ca(OH)2 at 30°C = 0.09g / 100ml solution.

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. chemistry

    0.550g sample containing only nacl and kbr.it dissolved in water and titrated with a 0.0322M solution of agno3. complete titration of both halides was found to require 30.45ml of agno3 solution. calculate the weight percent of cl in …
  2. chemistry

    A 1.10- sample contains only glucose and sucrose . When the sample is dissolved in water to a total solution volume of 25.0 , the osmotic pressure of the solution is 3.78 at 298 .
  3. chemistry

    a solid sample of impure Ba(OH)2 is added to 400.0 mL of 0.5000 M of aqueous HBr, a strong acid. the remaining solution was acidic. it was then titrated to equivalence point with 120.0 mL of 0.5000 M of NaOH solution. what mass of …
  4. chemistry

    a solid sample of impure Ba(OH02 is added to .4000L of .5000M of HBr. the remaining solution was acidic, it was then titrated to equivalence point with .1200L of .5000M NaOH. what mass of pure Ba(OH)2 was present in the sample?
  5. College Chemistry

    I need help with this question!! a sample of pure KHP weighing .8097g dissolved in water and titrated with 40.25 mL of NaOH solution. The same NaOH solution was used to titrate a solution of a weak diprotic acid H2X. A sample of 0.18694g …
  6. Chemistry

    In an experiment to measure the solubility of Ba(OH)2 x 8H2O in water, an excess of solid Ba(OH)2 x 8H2O was stirred with water overnight. the saturated solution was allowed to stand until all the undissolved solid had settled. a 10.00mL …
  7. Analytical chemistry

    a .2280g sample contained only NaCl and KBr. it was dissolved in water and titrated with a 0.04799M of AgNO3. complete titration of both halides was found to require 51.27mL of the AgNO3 solution. Calculate the weight percent of Cl …
  8. Chemistry

    A 0.750 g sample of an unknown solid is dissolved in 100 mL of water and acidfied with 25 mL of 3 M H2SO4 then titrated with a 0.0200 M KMnO4 solution. If the unknown solid requires 12.5 mL of the KMnO4 solution to reach the endpoint, …
  9. chemistry

    A 32.5 g sample of K2SO4 is dissolved in a quantity of water and stirred well. A 40.00 mL sample of the solution is evaporated to dryness and leaves behind 5.00 g of solid K2SO4.what is the molarity. Calculate molar masses of solutes …
  10. Chemistry

    A 38.5 mL sample of HBr is titrated with 112 mL of 1.05 mol/L KOH. The density of the HBr solution is 1.75 g/mL. Calculate the percentage by mass of the HBr in the sample. How come we don't use density*volume to find the moles of HBr?

More Similar Questions