Post a New Question

Math

posted by .

I have $100.00 dollars to spend to buy 100 animals. Cows cost $50.00 each, sheep cost $3.00 each, pigs cost $2.00 each and chicks cost $0.10 each. How many of each do I need to buy to spend $100.00 dollars and have 100 aninals?

  • Math -

    We use the assumption method that we need at least 1 of each animal..

    Cow @ $50
    Sheep @ $3
    Pig @ $2
    Chicks @ 10cents

    We can easily observe that only 1 cow can be purchased to enable purchase of other animals.

    Now we are left with 99 more animals to buy in $50

    Easily observable that we need to buy Chicks in multiples of 10
    So
    10 20 30 40 50 60 70 80 90

    Let us draw a chart now

    10 chicks $1 $49 (1sheep-15 sheep)(2pigs-23pigs) even if we count max animals in this assumption
    (10chicks + 1sheep + 23pigs =34 but we need 99..)
    So we have to increase the number of chicks..atleast by 6-7 times more

    Lets assume 80 chicks..

    80 chicks will cost us $8
    We will remain with ($100-$50-$8=42)
    Total animals 80chicks+1cow = 81
    Remaining amount $42 and animals 19

    Lets try some combinations
    42-6($3*2) =36
    36/$2= 18
    Hence 2 sheep and 18 pigs is wrong since it equals 20 and we need only 19..
    Guess we are pretty close

    Lets try
    42-12($3*4)= $30
    30/$2= 15

    BANG ON.. 4 SHEEP AND 15 PIGS = 19

    HENCE ANSWER IS
    1 COW $50
    4 SHEEP $12
    15 PIGS $30
    80 CHICKS $8

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

More Related Questions

Post a New Question