Chemistry

posted by .

The following redox equation occurs in acidic aqueous solution. When it is balanced with the smallest whole number coefficients, what is the coefficient for chlorine gas?

KMnO4(aq) + KCl(aq) + H2SO4(aq) = MnSO4(aq) + K2SO4(aq) + Cl2(g)

a. 1
b. 3
c. 5
d. 8
e. 10

  • Chemistry -

    I'm not going to balance this thing and give you the answer. This will get you started.
    Mn goes from oxidation state of +7 on the left to +2 on the right.
    Cl goes from -1 on the left to zero on the right (for each Cl atom/ion).
    Hint: Temporarily balance the Cl atoms by placing a 2 in front of KCl and figure the electron change for two Cl^- going to Cl2. You may or may not need to change this two later.
    If you are lost with this, tell us what your problem is and we can help you through it. You need to learn how to do these yourself.

  • Chemistry -

    Hi doctor,
    I have a Chemistry test coming up this Friday with 30 Multiple Choice. It's going to be mostly calculative problems from 11 chapters. I'm just not quite sure how my approach to studying should be. Can you give me any tips? Much appreciated, thanks.

  • Chemistry -

    Here is a very good site that takes you through determining the oxidation state of elements (alone and in compounds) as well as how to write the half reactions and how to balance the complete equation.
    (Broken Link Removed)

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. chemistry

    could someone check my answers to see if they are right?
  2. chemistry

    The redox reaction below occurs in acidic solution. Balance it with the smallest whole number coefficients and determine the coefficient for H+. MnO4-(aq) + HNO2(aq) ---> Mn2+(aq) + NO3-(aq)
  3. chemistry

    The redox reaction below occurs in acidic solution. Balance it with the smallest whole number coefficients and determine the coefficient for H2O. Zn(s) + NO3-(aq) ---> Zn2+(aq) + N2O(g) i got 4 as the coefficient for water, but …
  4. chemistry

    The following redox reaction occurs in basic aqueous solution. When balanced with the smallest whole number coefficients, what is the coefficient for OH-(aq)?
  5. chemistry

    The redox reaction below occurs in acidic solution. Balance it with the smallest whole number coefficients and determine the coefficient for H+. MnO4-(aq) + HNO2(aq) ---> Mn2+(aq) + NO3-(aq) when i did it..i got the answer as1...but …
  6. chemistry

    The following redox reaction occurs in basic aqueous solution. When balanced with the smallest whole number coefficients, what is the coefficient for OH-(aq)?
  7. General Chem II

    When the equation Cl2 ---> Cl- + ClO3- (basic solution) is balanced using the smallest whole-number coefficients, the coefficient of OH- is?
  8. chemistry

    When the following redox equation is balanced with smallest whole number coefficients, the coefficient for the hydrogen sulfate (HSO4-) ion will be ______ . Al + HSO4- + OH- --> Al2O3 + S2- + H2O (basic solution)
  9. Chem 1A

    The following reaction occurs in aqueous acid solution: NO3ā€“ +Iā€“ →IO3ā€“ +NO2 In the balanced equation, using the smallest whole-number coefficients, what is the coefficient of NO3ā€“?
  10. Chemistry

    Question : State whether the following are true or false. SO2 gas changes the colour of a KMnO4(aq) solution They have taken this as false and given the following equation: SO2+H2O+2KMnO4-->K2SO4+MnSO4+H2SO4 (not balanced) But why …

More Similar Questions