chemistry

posted by .

The redox reaction below occurs in acidic solution. Balance it with the smallest whole number coefficients and determine the coefficient for H2O.

Zn(s) + NO3-(aq) ---> Zn2+(aq) + N2O(g)

i got 4 as the coefficient for water, but the answer says that it is 5

  • chemistry -

    The Zn half is:
    Zn ==> Zn^+2 + 2e

    The NO3^- half is"
    10H^+ + 8e + 2NO3^- ==> N2O + 5H2O

    Multiply the Zn half by 4, the NO3^- half by 1 and add the two equations.
    I have 5 for H2O also.
    If you will type your equation in I will tell you why it is wrong. I know you can look at your answer and compare it with mine and see where the coefficients are not the same; however, it is possible to balance the equation atom for atom and even electron for electron and NOT be balanced.

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. chemistry

    The redox reaction below occurs in acidic solution. Balance it with the smallest whole number coefficients and determine the coefficient for H+. MnO4-(aq) + HNO2(aq) ---> Mn2+(aq) + NO3-(aq)
  2. Chemistry

    The following redox equation occurs in acidic aqueous solution. When it is balanced with the smallest whole number coefficients, what is the coefficient for chlorine gas?
  3. Chemistry Redox Reaction

    Balance the equation as a redox reaction in acidic solution. Cu(s)+NO3^-1(aq)-->Cu^2+(aq)+NO(g)
  4. chemistry

    The following redox reaction occurs in basic aqueous solution. When balanced with the smallest whole number coefficients, what is the coefficient for OH-(aq)?
  5. chemistry

    The redox reaction below occurs in acidic solution. Balance it with the smallest whole number coefficients and determine the coefficient for H+. MnO4-(aq) + HNO2(aq) ---> Mn2+(aq) + NO3-(aq) when i did it..i got the answer as1...but …
  6. chemistry

    The following redox reaction occurs in basic aqueous solution. When balanced with the smallest whole number coefficients, what is the coefficient for OH-(aq)?
  7. chemistry- electrochem

    Complete and balance the following redox equation. The sum of the coefficients when they are all whole numbers is MnO4- + H+ + Br-® Mn2+ + Br2 + H2O (acidic solution) 6 17 21 29 43
  8. Chemistry

    Using the set of smallest possible integer coefficients to balance the redox equation H2O2 +MnO−4 -> O2 +Mn+2 (acidic solution), the coefficient for H2O2 is 1. 5. 2. The correct coefficient is not given. 3. 2. 4. 7. 5. 4.
  9. chemistry

    When the following redox equation is balanced with smallest whole number coefficients, the coefficient for the hydrogen sulfate (HSO4-) ion will be ______ . Al + HSO4- + OH- --> Al2O3 + S2- + H2O (basic solution)
  10. Chem 1A

    The following reaction occurs in aqueous acid solution: NO3– +I– →IO3– +NO2 In the balanced equation, using the smallest whole-number coefficients, what is the coefficient of NO3–?

More Similar Questions