Algebra

posted by .

Solve.

x/x+3 - 3/x-3 = x^2+9/x^2-9

Answer: x = 0?

  • Algebra -

    Plug your 0 into the x in your equation and you get 1 = -1, which is false, which mean: no, the answer is not x = 0.

    Since you didn't show your work, I have no idea what you did wrong on your process... or maybe you just guess 0 and didn't do any work at all. But I'll tell you a few steps to approach this problem.

    First, you find a common denominator for the 3 fractions (Hint: factor out the x^2-9). Now they all have the same denominator, you can basically ignore the denominator part and combine all the like-terms on the numerator and then bring "x" on one side and solve for x. Plug the number back into your equation to check and if it works, you know you got the right answer.

    *I did it and I found the answer quite tricky, you sure you typed the problem correctly? Anyway, there's still an answer, just a tricky one.

  • Algebra -

    I did the problem again and still got zero. I give up

  • Algebra -

    Without parentheses your equation is ambiguous. I will assume that what is intended is
    x/(x+3) - 3(x-3) = (x^2+9)/(x^2-9)
    Multiply both sides by (x+3)(x-3), which is the same as x^2-9, and you get
    x(x-3) -3(x+3) = x^2 +9
    x^2 -6x -9 = x^2 + 9
    -6x = 18
    x = -3

    x=0 is not a solution. You can verify that by substituing x=0 into the original equation. You get 1 = -1, which cannot be true

    x= -3 result causes zeros to appear in denominators on both sides of the original equation, so technically speaking, the equation is meaningless there. Nevertheless, the equation tends toward validity as x approaches -3

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. algebra

    Solve the given equations: 1. |2x-5|= 29 Answer: x=17 or is it........ x=-12 2. 5(x+3)-2x = -21 Answer: x=-12 3. 3x+3(1-x)= x-17 Answer: x=20 4. 2[1-3(x+2)] = -x Answer: x= -2 Factor Completely: 1. x^2-12x+20 Answer: (x-2)(x-10) 2. …
  2. Algebra 2(check) cont..

    1)solve the inequality -3(r-11)+15>_9 my answer = r<_13 2)solve the inequality -2<4z+10<_12 my answer = -3<z<_1/2 3)solve the inequality 2x-5<_10 or 33-4x<5 my answer is x<_15/2 or <7 4)solve the inequality …
  3. Algebra 2

    1. Solve the following for x. 3-(x+(-4))= 2x-6+5x I figured that the answer is no solution. Is this correct?
  4. Algebra II

    Please check answers: Use the equation of the exponential function whose graph passes through the points (0,-2) and (2,-50) to find the value of y when x= -2. My answer: -2/25 Solve 64^x<32^x+2 Answer: x<10 Write the equation …
  5. Algebra II

    Please check the following: Solve log4(m-3)+ log4(m+3) =2 Answer: 1 Solve 6^3n=43^5n-4 Answer: 1.1202 Solve 5^2x+1>=50 Answer:x>=4.5000 Use common logarithms to approximate log9(207) to four decimal places. Answer: 2.4270 Ealuate: …
  6. Algebra 1

    Can someone please check my answers? Thank You 1) Find an equivalent expression without parenthesis -(y+87) Answer: -y-87 3) Solve -3x-13x=96 answer: x= -6 4) Find the decimal notation 14/25 Answer: .56 5) Divide if possible 7/0 Answer:0
  7. Algebra 1

    17) Simplify [32/-8]/-1/2 Answer: -8 18) Add -7+(-9) Answer: -16 19)Solve 7(3x -2)=28 Answer:x=2 20)Solve using the addition principle 6.4=x-3.7 Answer:x=10.1
  8. 8th Grade Algebra- Answer Check

    Solve each system of equations, give the solution and state whether there are no solutions or many solutions. 1 )3x + 8y = 1 7x + 4y = 17 Answer: (3,1) 2) -3x + 5y = -7 9x + 2y = 38 Answer: (4,1) 3) 7r + 3s = 13 14r - 15s = -16 Answer: …
  9. college algebra

    solve for x 3(x-2)= -4(x+8)+10 my answer to this was -16/7 however I believe the answer is -36/7 did I solve this with the right answer.
  10. Algebra

    Simplify this expression (DO NOT solve for x) 5x+6(x+2)-8(x-3) I have no clue, can someone tell me how to solve it?

More Similar Questions