# mahesh

Most popular questions and responses by mahesh
1. ## friction

A 40 kg slab rests on a friction less floor.a 10 kg block rests on top of the slab.the coefficient kinetic friction between the block and the slab is 0.40.a horizontal force of 100N is applied on the 10 kg block.find the resulting acceleration of the slab.

2. ## maths

a train of length 100m runs at a speed of 120km/hr from north to south. another train of length 150m travels with a speed of 80 km/hr from south to north. what is the time required to cross each other ?

3. ## maths

Prove that max & min values of asinx+bcosx are = +/- (a^2+b^2)^1/2

4. ## math

A man spend 1/3 of his income on food, of the rest 1/4 on bills and 1/5 on miscellaneous things. Finally he left with Rs.1760. Find his income? a)4200 b)4600 c)4800) d)5200

5. ## maths

A freight train leaves a station traveling at 32 km/h. Two hours later, a passenger train leaves the same station traveling in the same direction at 52 km/h. How long does it takes the passenger train to catch up to the freight train?

6. ## math

Find the orthogonal trajectories of family of the circle x2+y2=a2 where a is a parameter

7. ## Chemistry

Calculate the entropy change accompanying conversion of 1 mole of ice at 273 K and 1 atm pressure into steam at 373 K and 1 atm pressure, given that at 273 K, the molar heat of fusion of ice is 6 kJ/mol and at 373 K, the molar heat of vapourization of

8. ## math

. A boat is travelling on a bearing of 25° east of north at a speed of 5 knots (a knot is 1.852 km/h). After travelling for 3 hours, the boat heading is changed to 180° and it travels for a further 2 hours at 5 knots. What is the boat’s bearing from

9. ## maths

Find max and min values of y=sinx sin2x

10. ## maths

which of the following fraction is greater than 3/4 and less than 5/6. 1/2 , 2/3 ,4/5 , 9/10.

11. ## maths

the value of K+L/K-L , if K/L = 7 ?

12. ## vskd

Maths If one third of the bucket can be filled in 3 min,how many min it take to fill whole bucket

1. ## maths

sum of the four angles =(4-2) sum of the two angle =360-130=230 so, second angle = 180/2=65 degree second angle = 210/2=115 degree

posted on July 27, 2018
2. ## math

1. B. 3/7 = 3*6/7*6 = 18/42. 2. D.18/30 = 6/10 = 6*10/10*10 =60/100

posted on May 31, 2017
3. ## English

PAPER

posted on March 13, 2016
4. ## English

SSC PRE FINAL PAPERS

posted on March 13, 2016
5. ## algebra

Sorry. I wanted it to be (1-6x)^3-3x6x(1-6x)

posted on July 17, 2013
6. ## math

1hr10min=1+10/60=1+1/6=7/6hr Distance=48x7/6=56miles

posted on July 17, 2013
7. ## math.

Distance covered in 4 hrs=4y Return distance=2x4y=8y and speed=5y Hence time of return trip=8y/5y=1.6hr Halt=1hr Total time=4+1+1.6=6.6hrs

posted on July 17, 2013
8. ## math

Relative velocity=45+55=100mph Time taken to cover the total distance=150/100=1.5 hr i.e. 1hr 30min Meeting time is 2:15+1:30=3:45pm

posted on July 17, 2013
9. ## math

Total money=x. Spent in I store=(x/2)+20 Remaining amt=x-[(x/2)+20]=(x/2)-20 Spent in II store=1/2[(x/2)-20]+20 =(x/4)+10 Total expenditure is x x=(x/2)+20+(x/4)+10 Or x=(3x/4)+30 Or x-3x/4=30 x/4=30 or x=120. Check: Spent in I store =60+20=80.

posted on July 17, 2013
10. ## algebra

posted on July 17, 2013
11. ## algebra

24x^2+42x+15=3(8x^2+14+5) =3(8x^2+10x+4x+5) 3[2x(4x+5)+1(4x+5)] =3(4x+5)(2x+1)

posted on July 17, 2013
12. ## algebra

(300)^1/2 /6^1/2=(300/6)^1/2 =50^1/2=7.07

posted on July 17, 2013
13. ## math

(-16)^-2/3=- 1/(16)^2/3=-1/(16^2)^1/3 =-1/256^1/3=-1/6.35=-0.157

posted on July 17, 2013
14. ## math

In 1.75 hrs it fills 100% In 1 hr it will fill 100/1.75=57.14%

posted on July 17, 2013
15. ## math

Time for going upwqards=7/2=3.5 hrs Time for coming back=7/3.5=2 hrs Total 3.5+2=5.5 i.e. 5 1/2 hrs

posted on July 17, 2013
16. ## algebra

-216x^3+1=1^3-(6x)^3 =(1-x)^3-3x(1-x)

posted on July 17, 2013
17. ## Math Ratios

Force is inversely proportional to square of distance between bodies, hence F/3.75x10^-5=18^2/52^2 F=(18^2x3.75x10^-5)/52^2 =0.46x10^-5 dynes

posted on July 16, 2013
18. ## Math

PS: s=11.47 which has appeared as 121.47 at one place in 4th line.

posted on July 16, 2013
19. ## Math

v=u-gt or 0=15-9.81t since final velocity is 0 and ball is going against gravity. Thus t=1.53 sec. s=ut-.5gt^2=15-.5x9.81x(1.53)^2 s=22.95-11.48=121.47 which is the height the ball will go. From there it falls freely for a height of 11.47+1=12.47 ft.

posted on July 16, 2013
20. ## algebra

No. of \$5=bills a, \$10 bill=b and \$20 bill=c Then a+b+c=35 5a+10b+20c=370, and b+c=a+7. Substituting value of b+c in first eq., a+(a+7)=35 or 2a=28 or a=14 and b+c=35-14=21. Substituting value of a in second eq., 14x5+10b+20c=370 or 10b+20c=370-70 Or

posted on July 16, 2013
21. ## math

If house costs x and lot costs y then x+y=86000, and x=6y+2000 or x-6y=2000. Subtracting second eq. from first we get 6y+y=86000-2000 or 7y=84000 or y=12000. Thus lot costs \$12000 House costs 86000-12000=\$74000.

posted on July 16, 2013
22. ## MATH

If cos^-1x=A then cosA=x and if (cosx)^-1=A then A=1/cosx

posted on July 16, 2013
23. ## math

PS: There is slight typo. Please readt first line as 'Kath is' and third line as 2x+10.

posted on July 16, 2013
24. ## math

If the number is x, then 3x-8 is=or greater than 2x. Agnus has x bones and Ignatz has x+5. Then x+x+5=27 or 2x=27-5=22 Or x=11. Ignatz has 11+5=16. Kathy mis x and John is x+10 Then x+x+10 is greater than 60 Or 2x+10is greater than 60 Or 2x 10 is greater

posted on July 16, 2013
25. ## algebra

9.95x+11.5y=305.05 x+y=29 9.95x+9.95y=29*9.95 Or (11.50-9.95)y=305.05-288.55 1.55y=16.5 y=16.5/1.55=10.6, say 11 yellow shirts 29-11=18 white shirts 11*11.5+18*9.95=305.6 OK.

posted on July 15, 2013
26. ## algebra

Lemon juice=x Oil=2x x+2x=3x=36

posted on July 15, 2013
27. ## maths

If one train has a velocity of V km/h, the other one will have velocity V+5 km/h approaching the first train. Therefore Relative velocity will be V+V+5=2V+5 km/h. Distance travelled by them in 2 hrs is 340-30=310km which is =2(2V+5) Thus 4V+10=310 or

posted on July 15, 2013
28. ## physics

v=u+ft or 30=10+2t t=(30-20)/2=10 secs.

posted on July 15, 2013
29. ## math

Let it be x yrs ago, when Lisa was 15-x and her father was 40-x. Then- 40-x=6(15-x) or 40-x=90-6x Or 6x-x=90-40 or 5x=50 thus x=5. Let Bob be x yrs and Joel be 3x. Then (x+7)+(3x+7)=58 or 4x+14=85 Or 4x=44 hence x=11. Thus Bob is 11 and Joel is 33. After 7

posted on July 15, 2013
30. ## Algebra

Yes please. 10 cubed is 1000 and cuberoot of q^36=q^(36/3)=q^12

posted on July 15, 2013
31. ## math

Let present age of Kristen be x and of Daniel be y.Then after 1 year, x+1=4(y+1)or x-4y=3.....Eq.1 After 10 yrs from then, ages will be (x+1)+10=2[(y+1)+10] Or x+11=2y+22 Or x-2y=11 .....Eq.2. Subtract eq. 1 from eq.2 and solve. We get y=4 and x=19. Check:

posted on July 15, 2013
32. ## math

Let the integers be x and x/4.Then x/4+12=x-3 or x+48=4x-12 by multiplying both sides by 4. Or -3x=-20-48 or x=20 which is the larger integer. Smaller one is then 20/4=5. Check:5+12=17=20-3 OK.

posted on July 15, 2013
33. ## physics

v=u+at or 220/4=200/2+a*1 55=50+a or a=5m/s^2 Again, v=55+5*1=60m/sec at the start of 7th second.

posted on July 15, 2013
34. ## algebra

Please see your third line: It should be 4y-3y=20-5 or y=15, by subtracting first equation from second. Now x+3*15=5 Or x=5-45=-40. Check:-40+4*15=20 by putting values in second equation. This -40=15-60=-40 OK.

posted on July 15, 2013
35. ## physics

Components of a force P due North-West acting at an angle A from North will be PcosA and PsinA in North and West directions respectively and should be equal in magnitude to the force acting on the object. Thus PcosA=83.4 and PsinA=47.2. Therefore

posted on July 12, 2013
36. ## physics

Heat released by 0.5 kg silver=heat gained by 1 kg water upto final temp T. Or 0.5(2.4x100)(150-T)=1(4.18x1000)(T-5) Or 1.2(150-T)=41.8(T-5) Or 180-1.2T=41.8T-209 Or 43T=389 Or T=9.05 deg Celsius

posted on July 12, 2013
37. ## Physics

t^2=2x3.14x0.47/a Or, a=6.28x0.47/1.43^2=0.43 m/sec^2

posted on July 12, 2013
38. ## Geometry

Square has all sides equal hence 2x-5=x+8 or 2x-x=8+5 (by subtracting x and adding 5 on both sides) Thus x=13 inches. Check: 2x13-5=8+13 or 26-5=21.

posted on July 12, 2013
39. ## physics

Weight is mass m times acceleration due to gravity g, which is given by g=GMm/R^2 where M and R are mass & radius of Earth and G is Universal Gravitational Constant. For new planet, g`=G(0.1Mm/(R/2)^2 =0.1GMm/R^2/4 =GMm(0.1x4)/R^2=0.4GMm/R^2 Hence

posted on July 12, 2013
40. ## physics

what happend 2 ur mobile? i was trying 2 call u but i got this msg: welcome 2 D jungle network,D monkey u r tring 2 call is on tree plz try later.

posted on July 19, 2008