Thousif

Most popular questions and responses by Thousif
  1. Physics

    A car weighing 1000kg is going up an incline with a slope of 2 in 25 at a steady speed of 18kmph.If g=10m/s2, the power of its engine is

    asked on August 1, 2017
  2. Physics

    Three point sized bodies each of mass M are fixed at three corners of light triangular frame of length L about an axist hrough any side of frame the moment of inertia of three bodies is Ans:3MLsquare/4

    asked on August 24, 2017
  3. Physics

    a body is moving in a vertical circle such that the velocities of body at different points are critical the ratio of velocities of body at angular displacements 60° 120° from lowest point is √2:1

    asked on August 5, 2017
  4. Physics

    A roller of mass 300kg and radius 50 cm lying on horizontal floor is resting against step of height 20 cm. the minimum horizontal force to be applied on the roller on the step is Ans:3920N

    asked on November 1, 2017
  5. Physics

    A bomb of mass 6 kg initially at rest explodes in to three identical fragments. One of the fragments moves with a velocity of10 3 / im s  , another fragment moves with a velocity if  10 j m/s, then the third fragment moves with a velocity of magnitude.

    asked on August 4, 2017
  6. physics

    Six identical particles each of mass ‘m’ are arranged at the corners of a regular hexagon of side length ‘L’. If the masses of any two adjacent particles are doubled. The shift in the centre of mass is???

    asked on May 14, 2018
  7. Physics

    A circular disc is rotating about its own axis at constant angular acceleration. If its angular velocity increases from 210 rpm to 420 rpm during 21 rotations then the angular acceleration of disc is

    asked on February 9, 2018
  8. Physics

    A body ascends a slope with a speed of 10ms^-1. If 105 J of energy of the body is lost due to friction , the height to which the body will rise is (take g =10ms^-2)?

    asked on January 9, 2018
  9. physics

    A man is walking due east at the rate of of 4kmph and the rain is falling 30° east of vertical with a velocity of 6kmph the velocity of rain relative to the man will be

    asked on October 25, 2017
  10. Physics

    A stone dropped from certain point crosses the top and bottom ends of a vertical pole of length 20m in one second the distance of top of the pole from the initial point of release will be (g=10) Ans:11.25m

    asked on August 18, 2017
  11. physics

    A U-238 nucleus originally at rest , decays by emitting an alpha- particle , say with a velocity of vm/s. The recoil (in m/s) of the residual nucleus is.? Ans: 4v/238

    asked on August 12, 2017
  12. physics

    The body asends a slope with speed 10m/s.If 105J of energy of body is lost doe to friction ;the height to which the body will rise is? Ans4.5m

    asked on January 10, 2018
  13. Physics

    When a body slides along an inclined plane of height 'h' and describes a vertical circle of radius r on reaching the bottom Ans:h =5R/2

    asked on August 2, 2017
  14. Physics

    A bucket containing water of depth of 10cm is kept in a lift which is vertically upwards with an acceleration which is eaqual to 1½ times of acceleration due to gravity. Then pressure intensity at bottom of the bucket is? Ans:250kg/sqcm

    asked on January 22, 2018
  15. Physics

    A pilot of mass m can bear a maximum apparent weight 7 times of mg.The aeroplane is moving in vertical circle.if the velocity of aeroplane is 210m/s while diving up from the lowest point of vertical circle, the minimum radius of vertical circle should be

    asked on August 5, 2017
  16. physics

    A body of mass 5kg moving with a speed of 3m/s collides head on with a body of mass 3kg moving in the opposite direction at speed of 2m/s The first body stops after the collision The final velocity of the second body is Ans:3m/s

    asked on August 21, 2017
  17. physics

    A bucket filled with water weighing 50kg is raised from a well of depth 100m.if the linear density of the rope is 1kg per metre.then the work done is

    asked on September 22, 2017
  18. Physics

    Three point sized bodies each of mass M are fixed at three corners of light triangular frame of length L about an axis perpendicular to the plane of frame passing through CORNER of frame the moment of inertia of three bodies is Ans:2MLsquare

    asked on August 24, 2017
  19. Physics

    A particle of mass m kinetic energy K momentum p collides head on elastically with another particle of mass 2m at rest A) Momentum of first particle ? B) momentum of second particle? C) kinetic energy of first particle? D) kinetic energy of second

    asked on August 22, 2017
  20. physics

    Three particles of equal masses travelling with velocities of 10m/s,20m/s and 30m/s respectively along x-axis at an angle of 30° to the direction of positive x-axis and Y-axis collide simultaneously and get sticked to each other 1)The combined particle

    asked on August 21, 2017
  21. physics

    Consider a particle initially moving with a velocity of 5m/s starts deaccelarating at a constant rate of 2m/s*2 find the distance travelled in 2sec? Ans:2m

    asked on October 6, 2017
  22. Physics

    Three balls of mass m1,m2and m3 are lying in straight line. The first ball is moved with certain velocity so that is strikes the second ball directly and itself come to rest the second ball collides with the third and is itself comes to rest if 'e'be the

    asked on August 12, 2018
  23. Physics

    a body of mass 4kg is moving with a momentum of 12kg m/s it's kinetic energy 1:3 then ratio of their velocities Ans:1:3

    asked on January 8, 2018
  24. physics

    A body has a momentum of P initially. Force of F (in Newton) in the direction of momentum acts on it for T seconds after that another force of magnitude 3F opposite to the direction of momentum P acts on it for 3T seconds Now the magnitude of momentum of

    asked on September 2, 2017
  25. physics

    Particle moving under influence of a constant force is given by V =√|4-2X| where X is magnitude of displacement of the particle At t=0 initially the particle is noticed to be moving towards east.The distance travelled by the particle in first 5seconds

    asked on September 2, 2017
  26. Physics

    On piercing a distance of 15cm in a wooden block a bullet losses of its initial velocity before coming to rest the further distance travelled by it is Ans:5cm

    asked on January 8, 2018
  27. Physics

    Three point sized bodies each of mass M are fixed at three corners of light triangular frame of length L about an axis perpendicular to the plane of frame passing through centre of frame the moment of inertia of three bodies is Ans : MLsquare

    asked on August 24, 2017
  28. physics

    A liquid is under stream lined motion through a horizontal pipe of non uniform cross section of the volume rate of flow at cross section a is v the volume rate of flow at cross section a/2 is Ans:V

    asked on December 29, 2017
  29. Physics

    A particle moving along a straight line with a constant acceleration of -4m/s*2 passes through a point A with a velocity of +8m/s at some movement find the distance travelled by the particle in 5sec after that movement? Ans:26m

    asked on October 6, 2017
  30. Physics

    If a body is projected vertically up it's velocity decreases to half of its initial velocity at a height 'h' above the ground The maximum height reached by it is Ans:4h/3

    asked on October 5, 2017
  31. physics

    Three objects A, B, C are at vertices P, Q and R respectively of square PQRS of side 1km speed of these objects are 36km/hr 10m/s 0.8km/min initially they are at rest and start moving in clockwise direction simultaneously 1) By what time A reaches vertex Q

    asked on September 1, 2017
  32. Physics

    Three objects A, B, C are at vertices P, Q and R respectively of square PQRS of side 1km speed of these objects are 36km/hr 10m/s 0.8km/min initially they are at rest and start moving in clockwise direction simultaneously 1)which of the objects have the

    asked on September 1, 2017
  33. physics

    A small block is freely sliding down from top of a smooth inclined plane the block reaches bottom of inclined plane then the block describes vertical circle of radius 0.5m along smooth track the minimum vertical height of inclined plane should be Ans:1.25m

    asked on August 10, 2017
  34. Physics

    if the body describes a vertical circle then the minimum velocity at angle theta from lowest position is

    asked on August 5, 2017
  35. Science

    A body slides down a curved track which is one quadrant of a circle of radius R. If it starts from rest at the top of the track and there is no friction And the body starts from rest it's speed at the bottom of the track is

    asked on July 31, 2017
  36. Physics

    A particle travels 10m in 5sec and 10m in 3sec assuming constant acceleration what is the distance travelled in next 2sec? Ans:8.3m

    asked on October 6, 2017
  37. Physics

    particle travels 10m in 5sec and 10m in 3sec assuming constant acceleration what is the distance travelled in next 2sec? Ans:8.3m

    asked on October 6, 2017
  38. Physics

    A particle travels 10m in 5sec and 10m in 5sec and 10m in 3sec assuming constant acceleration what is the distance travelled in next 2sec? Ans:8.3m

    asked on October 6, 2017
  39. Physics

    The height from which the body is released is numerically equal to the velocity accquired find the that height is equal to Ans:2g

    asked on October 5, 2017
  40. Physics

    Three objectsare at vertices of square PQRS of side 1km speed of these objects are 36km/hr 10m/s 0.8km/min initially they are at rest and start moving in clockwise direction simultaneously Distance between B and C?

    asked on September 2, 2017
  41. physics

    A water jet is releasing water at the rate of 1.5kg/s and at a speed of 1m/s is focused normally on a 2kg block moving with a uniform velocity 2m/s.The jet is focused in opposite to the motion of the block the speed of the block after the jet is focused

    asked on September 2, 2017
  42. Physics

    X and Y are planets.Accelaration due to gravity at a height half the radius from surface of planet X is equal to that of at the surface of planet Y. If mass of X is four times that of Y, ratio of radii of planets X and Y is A) 4:3 B) 3:4 C) 2:1 D) 1:2

    asked on September 2, 2017
  43. Physics

    X and Y are planets.Accelaration due to gravity at a height half the radius from surface of planet X is equal to that of at the surface of planet Y. If mass of X is four times that of Y, ratio of radii of planets X and Y is A) 4:3 B) 3:4 C) 2:1 D) 1:2

    asked on September 1, 2017
  44. Physics

    A water jet is releasing water at the rate of 1.5kg/s and at a speed of 1m/s is focused normally on a 2kg block moving with a uniform velocity 2m/s.The jet is focused in opposite to the motion of the block the speed of the block after the jet is focused

    asked on September 1, 2017
  45. Physics

    A body has a momentum of P initially. Force of F (in Newton) in the direction of momentum acts on it for T seconds after that another force of magnitude 3F opposite to the direction of momentum P acts on it for 3T seconds Now the magnitude of momentum of

    asked on September 1, 2017
  46. Physics

    Weight of an object of 0.5Kgf is 0.5N. 0.5kg. 5kg. 5N

    asked on September 1, 2017
  1. Physics

    On piercing a distance of 15cm in a wooden block a bullet losses of its initial velocity before coming to rest the further distance travelled by it is Ans:5cm

    posted on January 9, 2018
  2. Physics

    a body is moving in a vertical circle such that the velocities of body at different points are critical the ratio of velocities of body at angular displacements 60° 120° from lowest point is And =√2:1

    posted on August 5, 2017
  3. Physics

    Thank you

    posted on August 5, 2017
  4. Physics

    It's wrong

    posted on August 5, 2017