American History

1. Which of the following explains why the study of slavery is difficult for historians?

a. Slaves left few firsthand accounts because they were forbidden to read and write.
b. Most slaves could read, but the majority of slaves could not write.
c. Actually, the study of slavery has been made quite simple for historians.
d. For the most part, slaves did not want to read or write.



2. In which area did women score their earliest victory toward equal rights with men?

a. politics
b. employment
c. education
d. legal rights


3. From 1815 to 1860, what was the value of cotton in terms of the entire nation's exports?

a. one quarter
b. one third
c. over one half
d. ninety percent



4. How did Missouri's application for admission into the Union in 1819 threaten to create a crisis?

a. It would force the new state of Missouri to be a slave-free state.
b. It would balance the political power of the North and South in the Senate.
c. It would upset the balance of power in the Senate in favor of the proslavery South.
d. It would upset the balance of power in the Senate in favor of the antislavery North.


5. Germans, the second largest group of immigrants to America, primarily settled in the

a. West.
b. Middle West.
c. South.
d. Northeast.


6. All of the following factors contributed to the weakness of organized labor in the early 1800s except

a. widespread economic prosperity.
b. workers' strong spirit of independence.
c. the availability of inexpensive western land.
d. the use of inexpensive immigrant labor.



7. Which of the following factors accounts for the surge of Irish immigration to the United States in the 1840s?

a. a civil war at home
b. religious discrimination
c. political oppression
d. a potato famine



8. Reformers who argued for publicly supported education claimed that a free schooling would do all of the following except

a. prevent social disorder.
b. stop immigration.
c. prepare intelligent voters.
d. stop the spread of crime.


9. The Mormons moved westward during the 1840s and settled in Utah to

a. escape religious persecution.
b. establish a slave-free state.
c. build a Catholic community.
d. prospect for gold and silver.


10. In the North, opposition to the antislavery movement came from

a. wage earners.
b. business groups.
c. trade union leaders.
d. all of the above groups.


11. By the 1840s, most of the America's industrial centers were located in the

a. Middle West.
b. West.
c. Northeast.
d. South.

Answers:
1 A 2 B 3 C
4 B 5 D 6 A
7 D 8 A 9 C
10 D 11 C

  1. 👍 0
  2. 👎 0
  3. 👁 38
asked by CM
  1. We HELP here but don't DO the work for you. As Writeacher has stated:

    It looks as if what you need to do is learn how to conduct thorough and effective searches for yourself. That's what research is, and I'm sure that's what your teacher expects you to do -- conduct research. You are searching for information that is so specific that you have to be prepared for the possibility that none of it may be online. Or some may be, and some may not. In addition to searching on the Internet, you also need to make best friends with the reference librarian(s) in your local or college library.

    http://www.sou.edu/library/searchtools/
    At this webpage, you can go immediately to the search sites (first three columns across the top) -- or even better you can scroll down until you see the section called HOW TO SEARCH THE INTERNET. Those are the links to start with. You'll not only learn how to come up with good search terms, but also how to evaluate the webpages you get as results. Some will be good and others will be garbage. You need to know how to tell the difference.

    My favorite way to search is to go to Google's advanced search page
    < http://www.google.com/advanced_search?hl=en > and put my search words or phrases into the first or second search box (either "all the words" or "exact phrase"). However, there many other strategies for searching you can use, and the HOW TO SEARCH THE INTERNET section will help you best.

    Learning HOW to use Google or other search engines can save you time and help you learn to find information efficiently. Here are some websites that can teach you how:

    http://www.lib.berkeley.edu/TeachingLib/Guides/Internet/FindInfo.html

    http://www.sou.edu/library/searchtools/searchtips.html

    http://www.pandia.com/goalgetter/index.html

    http://websearch.about.com/mbody.htm?once=true&COB=home&PM=112_100_T

    ... and one to help you judge whether a particular website's information is worth your time:

    http://www.sou.edu/library/searchtools/evaluate.html

    Happy searching.

    =)

    1. 👍 0
    2. 👎 0

Respond to this Question

First Name

Your Response

Similar Questions

  1. art

    Which most accurately explains the way bias can change how art historians evaluate artwork? When a subject is outdated, art historians see less need to research why the subject is important. When art historians prefer a certain

    asked by Bri on February 7, 2018
  2. US history

    1. Which of the following justifications was not one of the proslavery arguments? a. Slavery offered a secure and certain life for slaves. b. Slavery involved only a very small number of slaves. c. Slavery assured an adequate

    asked by ethan on December 29, 2007
  3. Critical Thinking

    The great French historian Jules Michelet (1798-1874) sympathized with the French Middle Ages and with the Revolutionary epoch in France, yet he wrote his best work on the despotic French monarchy, which he despised. 5) The

    asked by Joe on October 4, 2008
  4. English

    The great French historian Jules Michelet (1798-1874) sympathized with the French Middle Ages and with the Revolutionary epoch in France, yet he wrote his best work on the despotic French monarchy, which he despised.

    asked by john browm on May 7, 2009
  5. history

    The great French historian Jules Michelet (1798-1874) sympathized with the French Middle Ages and with the Revolutionary epoch in France, yet he wrote his best work on the despotic French monarchy, which he despised. 5) The

    asked by Jeff on April 13, 2008
  6. english: critical thinking

    The great French historian Jules Michelet (1798-1874) sympathized with the French Middle Ages and with the Revolutionary epoch in France, yet he wrote his best work on the despotic French monarchy, which he despised.

    asked by rose on March 19, 2008
  7. history

    The great French historian Jules Michelet (1798-1874) sympathized with the French Middle Ages and with the Revolutionary epoch in France, yet he wrote his best work on the despotic French monarchy, which he despised. 5) The

    asked by Jeff on April 13, 2008
  8. critical thinking

    The great French historian Jules Michelet (1798-1874) sympathized with the French Middle Ages and with the Revolutionary epoch in France, yet he wrote his best work on the despotic French monarchy, which he despised.

    asked by mary on June 6, 2009
  9. English

    1. I find it difficult to master French. 2. I find it difficult mastering French. 3. The heavy snow made it difficult to walk on the street. 4. The heavy snow made it difficult walking on the street. 5. He believed it difficult to

    asked by rfvv on October 31, 2016
  10. DBQ Essay

    I'm writing a paragraph in my DBQ about how the North and South divided over the issue of slavery. The North and South were divided over the issue of slavery. that's all i got ... BUT document 4 explains the divide over slavery

    asked by Laruen on May 31, 2012

More Similar Questions