American Government: Check my answers please

1. Self-interest is not a primary motivation for people to become involved in a capitalist economy.
a. True
b. False
Answer: A
2. In the U.S. economy, the government does not interrupt the market economy and business transactions between companies.
a. True
b. False
Answer: A
3. Socialism is based on the concept that the people as a whole own the factors of production.
a. True
b. False
Answer: B
4. The prices of goods in a communist economy are determined by the concepts of supply and demand.
a. True
b. False
Answer: B
5. After the death of Lenin, Joseph Stalin relaxed the tight grip the government had on the people of the Soviet Union
a. True
b. False
Answer: B
6. Mikhail Gorbachev tried very hard to block anti-communist political movements in the Soviet Union.
a. True
b. False
Answer: A
7. Collective security among nations is essential to a government's ability to promote the public good.
a. True
b. False
Answer: B
8. In developing nations, working people spend a significant amount of time growing food for their families to eat.
a. True
b. False
Answer: A
9. The United States opposes free trade because it limits profits of American companies.
a. True
b. False
Answer: B
10. The European Union was created after the fall of communism in Eastern Europe.
a. True
b. False
Answer: B
11. In the relationship between the U.S. and Japan, the U.S. has put pressure on Japan to increase its involvement in world affairs.
a. True
b. False
Answer: B
12. The United States did little to support Eastern European countries when they withdrew from the Soviet Union and established independent democratic governments.
a. True
b. False
Answer: B
13. Which of the following is one of the principle components of capitalism?
a. A “bull” economy
b. Government ownership
c. Collective resources
d. Competition
Answer: D
14. Which of the following is NOT one of the ways that the federal government is involved in the U.S. economy?
a. Setting tariffs on exports
b. Regulating business practices
c. Taxing citizens
d. Providing social services
Answer: A
15. Which of the following is NOT a principle component of socialism?
a. nationalization of some industries
b. economic planning by a central authority
c. high tax rates on citizens
d. government ownership of all factors of production
Answer: D
16. Which of the following is a principle component of communism?
a. private ownership of resources
b. a classless society
c. high taxes
d. nationalization
Answer: A
17. Which of the following statements about communism under Joseph Stalin is true?
a. Stalin wanted the government to focus more attention on building human capital.
b. Stalin continued the free enterprise policies started by Lenin.
c. Stalin outlawed the collectivization of millions of peasant farms.
d. Stalin concentrated efforts on strengthening the Soviet military.
Answer: C
18. What is one factor that led to the collapse of communism in the Soviet Union?
a. Soviet citizens had to many liberties
b. The decisions of the communist party led to a struggling economy
c. People became disillusioned with the classless society they developed
d. An epidemic weakened the healthcare system
Answer: B
19. All of the following are threats to collective security EXCEPT:
a. Capitalism
b. Nuclear weapons
c. Ideological rivalries
d. Conventional arms
Answer: A
20. A ____________________ nation has high literacy rates, low unemployment, and strong industry.
a. Democratic
b. Third world
c. Developing
d. Developed
Answer: D
21. Which of the following is NOT an advantage of free trade?
a. Free trade increases the number of markets open to domestic companies
b. Free trade provides a larger supply of goods available to consumers.
c. Free trade helps countries earn money from tariffs placed on foreign goods.
d. Free trade increases the ability of governments to provide services to citizens
because of higher incomes.
Answer: D
22. Leaders in the United States, Mexico, and Canada signed the NAFTA because they believed it would
a. limit the chances of war among these nations.
b. significantly strengthen the economies of these countries.
c. help to bring an end to communism more quickly.
d. significantly reduce the number of illegal immigrants crossing the U.S. border.
Answer: B
23. Which of the following was developed to help decrease the number of trade restrictions between countries?
a. WTO
b. NAFTA
c. NATO
d. GATT
Answer: A

24. The large trade deficit held by the United States raises concerns because it causes
a. Consumers to decrease their spending
b. The government to lose tax money
c. Unemployment
d. U.S businesses to export more services
Answer: C
25. Which of the following characterizes the relationship between Latin American countries and the United States?
a. economic progress and political cooperation
b. arguments about shared borders and illegal aliens
c. human rights issues and healthcare assistance
d. efforts to expand trade and intervention in Latin American affairs
Answer: A
26. What are the two major issues that characterize the relationship between China and the United States?
a. Labor camps and refugees
b. Tiananmen Square and artistic expression
c. Trade and human rights
d. Nuclear weapons and land mines
Answer: C
27. What is the focus of United States policy toward African countries?
a. Providing humanitarian aid
b. Supporting tribal leaders
c. Designing ways to end racial conflict
d. Maintaining the red cross and peace corps
Answer: B

  1. 👍 0
  2. 👎 0
  3. 👁 313
  1. This is not my area so I'm not sure of 16. 18. to = too

    Otherwise they look like good choices.

    Sra

    1. 👍 0
    2. 👎 0
  2. thank you!

    1. 👍 0
    2. 👎 0
  3. 1. false
    3. true
    6. false
    7. true
    11. true
    16. classless
    17. d
    21. C
    25. d
    27. A

    everything else is right :)

    1. 👍 0
    2. 👎 0

Respond to this Question

First Name

Your Response

Similar Questions

  1. History

    Which was a primary motivation for the European extension of influence and control over territories in Asia? to extend the principles of democracy and human rights to push back against the growth of Communist ideology to gain

    asked by DeafeninGaming on January 25, 2018
  2. Math

    Bayes' theorem problem, Struggling with this the whole night, please help.Thank you. Two states of nature exist for a particular situation: a good economy and a poor economy. An economic study may be performed to obtain more

    asked by Queenie on July 4, 2016
  3. Personal Finance

    If overall interest rates in the economy rise, a corporate bond with a fixed interest rate will generally: A. increase in value. B. decrease in value. C. remain unchanged. D. become worthless. B?

    asked by Sarah on April 15, 2016
  4. Economics

    Please help me. What are the primary reasons people choose to invest and trade stocks? (Select all that apply.) to earn capital gains*** to earn predictable quarterly interest to earn a dividend*** to earn liquid money

    asked by Emma on October 31, 2019
  5. Economics

    Which statement best describes the role of government in a mixed economy? 1) it controls all decisions about business activities, including profit levels. 2) it forms companies and then allows individual managers to run them. 3)

    asked by Dori on June 17, 2015
  1. civics

    The Federal Reserve has a number of ways to influence the supply of money. The Federal Reserve can influence the interest rate that people pay on their loans, regardless of what bank they are using. How might the Fed adjust the

    asked by Nani on June 1, 2015
  2. Business

    Recently, it was observed that people have started saving more rather than spending. This has impacted the demand for luxury goods and services. The decline in the demand led to unemployment in the related sectors. What can be a

    asked by Kathy on April 24, 2017
  3. American Government

    Check my answers please 1. Which of the following describe the role of an entrepreneur in a capitalist economic system? (I need to select 2) A. Someone who combines the factors of production into a business B. Someone who decides

    asked by M on January 6, 2017
  4. Psychology

    If motivation consists only of drive-reduction, what is the perfect state of a human being? A. Competitive, hard driving B. Not hungry, thirsty, no pain, absence of fear, basically a coach potato C. Constant change, always

    asked by Angela on June 19, 2013
  5. calculus

    A rumor spreads through a population in such a way that "t" hours after the rumor starts, the percent of people involved in passing it on is given by P(t)=100[e^(-t)-e^(-4t)]. What is the highest percent of people involved in

    asked by Anonymous on April 6, 2011
  6. USA PoliScience - HELP FAST

    When the Fed was created in 1913, a. it had no role in the management of the nation's economy. b. it was restricted to providing emergency loans to financial institutions. c. it adhered to a strictly supply-side policy focus. d.

    asked by HM on October 5, 2011

You can view more similar questions or ask a new question.