Social Studies

1. Scholars have done the least study into the political influence of _____ on American citizens.
a. churches
b. families
c. schools
d. media
e. peers

2. The process of political learning in the United States is
a. normally cumulative; political beliefs attained earlier in life tend to be retained to a substantial degree.
b. highly structured; children are subjected to an intense system of government-mandated political indoctrination.
c. highly effective; Americans are the best informed citizens in the world.
d. extremely narrow; most Americans get nearly all their opinions from a single source.
e. uniform; there are almost no differences in the opinions of various groups, such as northerners and southerners.

3. In comparison to Europeans, Americans’ awareness of public affairs
a. is about the same.
b. is higher.
c. is lower.
d. is higher on domestic issues but lower on international issues.
e. is lower on domestic issues but higher on international issues.

4. In which of the following states would one be least likely to find a conservative majority?
a. Utah
b. Louisiana
c. Idaho
d. Massachusetts
e. Alabama

5. About _____ percent of Americans identify themselves as an Independent.
a. 10
b. 25
c. 35
d. 50
e. 70

6. The frequency of elections in the United States reduces voter turnout by
a. discouraging local politicians from playing an active role in presidential election.
b. creating more complex registration requirements.
c. focusing too much attention on state and local elections.
d. increasing the personal effort needed to participate in all elections.
e. increasing the amount of taxes paid at the polls

7. Regular voters are characterized by
a. a strong sense of alienation which motivates them to try to change government.
b. a strong sense of civic duty.
c. a desire to use government as a vehicle to help other Americans rather than themselves.
d. a strong sense of independence which motivates them to try to defeat incumbents.
e. All these answers are correct.

8. Socioeconomic status affects voter turnout
a. more in the United States than in Western Europe.
b. more in Western Europe than in the United States.
c. only in national elections in the United States.
d. only in national elections in Western Europe.
e. None of these answers is correct.

9. In the United States, the primary responsibility for registration of the individual voter rests with the
a. state and local governments.
b. local courts.
c. employer.
d. individual.
e. federal government.

10. Roughly what proportion of Americans believes that anti-war protests should be banned entirely?
a. 20%
b. 45%
c. 35%
d. 10%
e. 5%

1-E, 2-A, 3-D, 4-D, 5-B, 6-C, 7-D, 8-A, 9-A, 10-A

I'm not sure on any of them. Hint if I'm wrong please

  1. 👍
  2. 👎
  3. 👁
  1. I don't have access to the statistics cited in some of your questions.

    I believe you're right for #s 2, 8, 9.

    I think you're wrong for 4, 6, and 7.

    Double check your text for the others.

    1. 👍
    2. 👎

Respond to this Question

First Name

Your Response

Similar Questions

  1. SS Check Answers

    1. What value in American identity is most fundamental to the U.S. political system? A. indivual rights B. social conformity C. national security D. freedom from rule 2. Why was the Voting Rights Act of 1965 necessary A. Each

  2. History

    Look at the picture. It shows the ruins of Mohenjo-Daro, one of the earliest cities of the Indus Valley civilization. What have scholars concluded about the civilization by looking at ruins such as these? What have they not been

  3. American Government

    Please check my answers 1. Political parties and interest groups differ in which of the following ways? A. Individual interest groups infuse more money into politics than political parties. B. Interest groups represent ideologies

  4. government

    Which of the following separates the American political party system from that of western European nations? A. American political parties have national reach. B. Most European nations only have one political party. C. Most

  1. government

    Which of the following terms identifies one of the dimensions of a political party in American political culture? A. the electorate*** B. judicial C. the executive D. adversarial If I have understood the question correctly, I

  2. History 8th gradconnections academy

    1. What value in American identity is most fundamental to the U.S. political system? A. indivual rights B. social conformity C. national security D. freedom from rule 2. Why was the Voting Rights Act of 1965 necessary A. Each

  3. Social studies

    Use the drop-down menu to complete the sentence. Political corruption can directly hurt a country’s economy because A. Citizens have to work harder to pay off politicians B. It wastes money that could be invested C. Citizens

  4. Social studies

    How was Athenian direct democracy different than American representative democracy? Select all that apply. A. Athenian direct democracy allowed all women to participate and American representative democracy does not. B. Athenian

  1. Logic Research

    Political science professor: Many people insist that the Internet is revolutionizing the political process. They argue that Internet debates and online political polls and chat rooms give people greater access to political

  2. Social Studies

    How was Athenian direct democracy different than American representative democracy? Select all that apply. A. Athenian direct democracy allowed all women to participate and American representative democracy does not.***** B.

  3. Social Studies

    Look at the picture. It shows the ruins of Mohenjo-Daro, one of the earliest cities of the Indus Valley civilization. What have scholars concluded about the civilization by looking at ruins such as these? What have they not been

  4. world history

    which of the following is the difference between athenian direct democracy and american representative democracy? a. in a direct democracy, citizens elect others to represent them, and in representative democracy, citizens

You can view more similar questions or ask a new question.