Science

1. Which statement describes the relative age of a fossil that has formed inside a layer of rock?
A. The fossil is older than the layer of rock it was formed in.
B. The fossil is younger than the layer of rock it was formed in.
C. The fossil is younger than the layer of rock right above it.
D. The fossil is older than the layer of rock right below it.

2. A fault cuts across several layers of rock. Which conclusion can be made?
A. The fault is younger than the layers of rock, according to the law of crosscutting.
B. The fault is younger than the layers of rock, according to the law of inclusion.
C. The fault is older than the layers of rock, according to the law of crosscutting.
D. The fault is older than the layers of rock, according to the law of inclusion.

3. What do the law of superposition and the law of inclusion have in common?
A. Both laws are about the ages of intruding rocks.
B. Both laws give the exact ages of rocks.
C. Both laws describe the relative ages of rocks.
D. Both laws are about matching fossils in different areas.

4. Which statement is correct about the effectiveness of carbon dating?
A. It only works for organisms that died less than about 6,000 years ago.
B. It only works for organisms that died less than about 60,000 years ago.
C. It only works for rocks that formed more than about 60,000 years ago.
D. It only works for rocks that formed more than about 6,000 years ago.

5. Which statement is correct about carbon dating and index fossils?
A. They are both used to determine the relative ages of rocks and fossils.
B. Carbon dating is used for absolute dating, but index fossils are not.
C. Index fossils are used for absolute dating, but carbon dating is not.
D. They are both used to determine the absolute ages of rocks and fossils.

6. Scientists find a piece of rock that contains an ammonite. Which statement explains why ammonites are a good example of an index fossil?
A. Ammonites existed for a relatively limited period of time.
B. Ammonites existed only in the oceans.
C. Ammonites existed long before the dinosaurs.
D. Ammonites existed in a small geographic area.

7. What is the theory that describes the movement of landmasses on Earth’s surface?
A. subduction
B. plate tectonics
C. divergence
D. continental drift

8. How does the fern Glossopteris provide evidence for movement of the continents?
A. It is the oldest plant on Earth.
B. It existed in the Permian period.
C. It lived at the same time as Lystrosaurus.
D. It was found on many continents.

9. Which is a result of Earth’s magnetic poles reversing over time?
A. volcanoes occurring at tectonic plate boundaries
B. distinct bands in rocks that contain magnetic particles
C. high amounts of iron found in ocean rocks
D. magma rising to the ocean floor at mid-ocean ridges

10. How are earthquakes that occur at continental plate boundaries different from those that occur at mid-ocean ridges?
A. They are longer in duration.
B. They are shorter in duration.
C. They begin deeper in Earth’s crust.
D. They begin closer to Earth’s surface.

11. Which describes ocean rocks that are found near mid-ocean ridges?
A. They are younger and form through the cooling of magma.
B. They are older and form through the cementation of sediments.
C. They are older and form through the cooling of magma.
D. They are younger and form through the cementation of sediments.

12. Fossils of the same species of life forms have been found on continents that are now divided by oceans. In one to two sentences, explain how this could be possible if a supercontinent did not once exist.

My answers:
1. C
2. D
3. B
4. A
5. A
6. B
7. D
8. C
9. D
10. D
11. A
12. C

This is 8th grade in connexus please help!!!

  1. 👍
  2. 👎
  3. 👁
  1. They’re not right I got a 2/13 thank you very much !!

    1. 👍
    2. 👎
  2. WHAT ARE THE ANSWERS!!!!!

    1. 👍
    2. 👎
  3. im in 7th grade and doing this test

    1. 👍
    2. 👎
  4. 1.D
    2.D
    3.D
    4.A
    5.D
    6.B
    7.C
    8.C
    9.D
    10.B
    11.A
    I cant help you with 12

    1. 👍
    2. 👎
  5. Kaitlyn is 100% right!!!!!! thank you!1

    1. 👍
    2. 👎
  6. Kaitlyn is wrong.
    I got 2/13

    1. 👍
    2. 👎
  7. None of those are right . Katelyn is incorrect

    1. 👍
    2. 👎
  8. Bruh I’m in 6th I’m im also doing this test

    1. 👍
    2. 👎
  9. The answers change put the actual wording

    1. 👍
    2. 👎
  10. pls help

    1. 👍
    2. 👎
  11. Fill in the study guide you have. The test will be so easy after you finished filling everything in.

    1. 👍
    2. 👎
  12. 1) The fossil is older than the layer of rock it was formed in.
    2) The fault is younger than the layers of rock, according to the law of crosscutting.
    3) Both laws describe the relative ages of rocks.
    4) It only works on organisms that died less than about 60,000 years ago.
    5) They are both used to determine the absolute ages of rocks and fossils.
    6) Ammonites existed for a relatively limited period of time.
    7) continental drift
    8) It was found on many continents.
    9) distinct bands in rocks that contain magnetic particles
    10) They begin deeper in the Earth's crust.
    11) They are younger and form through the cooling of magma.
    12) Any answer is right as long as you have evidence for your answer.

    If you don't use the study guide your teacher gives you, please use it next time you take a test.

    1. 👍
    2. 👎
  13. tessa is 100 percent correct thank you soooooo muchhh im done for the year with science thanks again also im in 6th grade and taking the test so i guess its for 6th 7th and 8th lol

    1. 👍
    2. 👎
  14. @Tessa Thanks for the help.. My son all but matched your answers. There were 2 he was having trouble with.. As a parent it is nice to have this help to guide your child, instead of reading the whole lesson your self...

    1. 👍
    2. 👎
  15. Ummm... I have 13 questions....

    1. 👍
    2. 👎
  16. My 12 is...

    Which process is responsible for the formation of mid ocean ridges

    Seafloor spreading

    Subduction of tectonic plates

    convection currents

    Continental drift

    Continental drift

    HELP FAST!

    1. 👍
    2. 👎
  17. You have the same answer twice.

    1. 👍
    2. 👎

Respond to this Question

First Name

Your Response

Similar Questions

  1. scinece

    Fossils found in layers of sediment give us clues to Earth's past. Based on the fossil record of this area, we can assume that this area was A) once a desert. B) once underwater. C) much colder in the past. D) located in a

  2. Chemistry

    An aqueous mixture containing starch (a colloid), NaCl, glucose, and albumin (a colloid) is placed in a dialyzing bag and immersed in distilled water. Which of the following correctly describes the location of the indicated

  3. Math

    1: Classify the quadrilateral using the name that best describes it I tried posting it but it didn't work 2: which statement is a true statement 3: which statement is a true statement 4: Which property is not a characteristic of a

  4. solar homework

    We have discussed that a bare crystalline silicon surface contains many defects which act as SRH recombination centers. How can the surface recombination at the air/n-silicon interface be reduced? Note that you can mark more than

  1. Calculus

    True or False: Consider the following statement: A differentiable function must have a relative minimum between any two relative maxima. Think about the First Derivative Test and decide if the statement is true or false. I want to

  2. science

    Which example describes a method of relative dating? A. using fossils to determine the oldest rock layer in a canyon B. using radioactive isotopes to calculate the age of a rock C. measuring the depth of tree bark D. examining

  3. Science

    Which of the following would not be useful in determining the age of a fossil? a. Radiometric dating of the rock containing the fossil. b. Relative dating of the layers surrounding the fossil. c. Identification of fossils of known

  4. Check my Science questions?

    1. Why is it rare for the soft parts of an organism to become a fossil? The soft parts take a long time to decay. The soft parts can be eaten by other animals. The soft parts cannot be buried in sediment. The soft parts form

  1. Earth science

    A scientist wants to determine the age of a rock. The rock contains an index fossil and an ancient relative of a living organism. Which is more useful for dating the rock, and why? Answer: an ancient relative of a living organism

  2. Chemistry

    An aqueous mixture containing starch, NaCl, glucose and albumin is placed in a dialyzing bag and immersed in distilled water. Which of the following, correctly describes the location of the indicated substance after dialysis? A.

  3. Org. Chem.

    what is the precipitate formed when HCl is added? I believe the answer is NaCl, but I am not sure and this precipitate only formed in the first NaOH extract, as precipitate was essentially nonexistent in the 2nd extract? Below is

  4. Science

    Which statement describes the relative age of a fossil that has formed inside a layer of rock? The fossil is older than the layer of rock right below it. The fossil is younger than the layer of rock right above it. The fossil is

You can view more similar questions or ask a new question.