History

1. Which was one contributing factor to the growth of medieval towns and cities?
a. expansion of serfdom
b. increased use of bartering in trade***
c. growth of trade fairs
d. a stronger monarchy

2. As towns grew, which group was most likely to take responsibility for making improvements to the town?
a. merchant guilds
b. artisan guilds***
c. wealthy cathedral bishops
d. noblemen on whose land the town was built

3. How did the growth of trade and manufacturing change women's lives in Europe?
a. Women were able to join and even run guilds.
b. Women were given access to higher education.
c. Women were forced to do dangerous hard labor.
d. Women were at risk because towns were dangerous.***

4. Which of the following correctly compares the leadership of the Roman Catholic and the Eastern Orthodox Churches?
a. Both the Roman Catholic and the Eastern Orthodox Churches elected popes to serve as heads of the clergy.***
b. Both the Roman Catholic and the Eastern Orthodox Churches shared authority across many different clergy of equal status.
c. The Roman Catholic Church centralized authority in the pope, while the Eastern Orthodox Church shared power between the emperor and the patriarch.
d. While the Roman Catholic Church invested its authority in many different bishops, the Eastern Orthodox Church appointed one patriarch.

5. How did interactions between Muslims and Europeans affect European financial practices?
a. More Christians were able to lend money at interest.
b. Using credit instead of cash became more common in business.***
c. Landlords began to pay their peasants in cash.
d. Insuring goods against loss became a common business practice.

6. Why did prejudice against Jews increase in the late 1000s?
a. Muslim rulers in Spain were intolerant of Jews.
b. Many medieval Christians were suspicious of Jewish culture and practices.
c. Jewish leaders wanted more control of government.
d. Christian leaders believed that Jewish leaders were competing with them in an effort to win converts to their religions.***

7. How did the Church gain secular power?
a. Monks forced massive numbers of people to convert through fear of punishment.
b. Canon law established secular courts under the control of the Church.
c. The Church issued interdicts, laws passed by the Church regardless of secular law.
d. The Church's power to deny the sacraments gave the Church power over Christians.***

8. Which of the following increased the economic power of the medieval Church?
a. collection of tithes***
b. construction of cathedrals
c. lay investiture of bishops
d. pilgrimages to shrines

9. How did Christianity spread through Western and Central Europe during the early Middle Ages?
a. Missionaries traveled across the continent, preaching the Gospels.***
b. The Gospels were translated into Latin, the language peasants used.
c. The Benedictine Rule forced everyone to pay a tithe to support new churches.
d. Monasteries provided education and care for the poor.

10. How did the Church try to protect medieval women?
a. by granting forgiveness for their sins
b. by granting them economic equality with men
c. by instructing them in letters and mathematics
d. by setting a minimum age for marriage

11. How did the spread of Christianity affect village life in medieval Europe? Select all that apply. (2 answers)
a. The important rituals of peoples's lives happened in a Christian church.
b. Parish priests paid the tithe to support the village government.
c. The events on the religious calendar structured people's lives.
d. Bishops served as the main contact villagers had with the Christian Church.

12. In which ways were the Eastern Orthodox and Roman Catholic Churches alike? Select all the apply. (2 answers)
a. Both celebrated the sacraments.
b. Both accepted the patriarch's authority over all Christians.
c. Both recognized Easter as the most important holy day.
d. Both allowed priests to marry.

  1. 👍 0
  2. 👎 2
  3. 👁 1,323
  1. Did you ever get the answer to this?

    1. 👍 1
    2. 👎 0
  2. 1. C
    2. A
    3. A
    4. C
    5. B
    6. B
    7. D
    8. A
    9. A
    10. D
    11. A, C
    12. A, C
    Theses are the correct choices. I just finished the test

    1. 👍 5
    2. 👎 0
  3. are u sure?

    1. 👍 0
    2. 👎 1
  4. Yup there correct!!

    1. 👍 0
    2. 👎 2
  5. ITS RIGHT

    1. 👍 0
    2. 👎 2
  6. Those are right ^^^ 14/14 points.

    1. 👍 0
    2. 👎 2
    posted by Thanks
  7. yay thank you!

    1. 👍 0
    2. 👎 2
    posted by Zolita
  8. yep same got 14/14, those answers are right!

    1. 👍 0
    2. 👎 2
  9. 1C 2A 3A 4C 5B 6D 7D 8A
    9A 10D 11C 12A

    1. 👍 1
    2. 👎 2
    posted by cecilia
  10. 14/14 thanks!!

    1. 👍 0
    2. 👎 1
  11. Thank you!! But number 3 is : women were able to run guilds.

    1. 👍 0
    2. 👎 1
    posted by Ana
  12. I got a 100 thank you so mch

    1. 👍 0
    2. 👎 1
  13. 6 is B---Many medieval Christians were suspicious of Jewish culture and practices.

    1. 👍 1
    2. 👎 0
  14. anonymous is right, 6 is b not d if u go to connexus

    1. 👍 1
    2. 👎 0
  15. Alll are wrong wdym

    1. 👍 0
    2. 👎 2
    posted by ffffff
  16. They are still right as of 10/30/2018

    1. 👍 0
    2. 👎 0
    posted by RON

Respond to this Question

First Name

Your Response

Similar Questions

  1. Social Studies

    Which was one contributing factor to the growth of medieval towns and cities? A. the need for craft guilds B. a greater number of merchants C. expanded trade D.demand for lumber ty for your help :3

    asked by Playtime on May 8, 2019
  2. Social Studies

    Who organized the trade in medieval cities and towns? A.Guilds B.Clergy C.Knights D.Journeymen Is it A?

    asked by Lexi on November 24, 2015
  3. History

    1. The Dominican friars: A. were established in the ninth century. B. were first led by the highly intellectual Dominic de Guzmán. C. lived among the people and helped the poor. D. became key factors in combating heresy under

    asked by Any on February 3, 2014
  4. social studies

    Which of these was NOT a major contributing factor to the Scientific Revolution? A) Greek philosophers B) Enlightenment thinkers C) Medieval Islamic scientists D) Roman and Byzantine scholars

    asked by Asher on February 6, 2011
  5. World History

    Which answer correctly compares the first medieval merchants to merchants of the High Middle Ages? A The first medieval merchants were higher in the social hierarchy, while merchants during the High Middle Ages were members of the

    asked by Beou on August 23, 2017
  6. history

    What was a boomtown? A. Towns that grew up quickly near mining sites B. Towns being demolished*** C. Loud cities D. Towns with nothing but a railway station

    asked by Abby on May 8, 2015
  7. History

    What problems did medieval towns face? How did medieval europeans attempt to deal with those problems? How did an independant judiciary and common law in England help to protect individual rights?

    asked by Hi on September 26, 2010
  8. U.S. History

    growth and expansion of the U.S. information west-expansion east-growth

    asked by anonymous on May 15, 2013
  9. social studies

    Which answer best describes why towns and cities were built around railroads and canals? The government and transportation companies planned to build the cities. The canals and railroads were designed to pass through areas well

    asked by cheese on June 30, 2014
  10. History

    Which of the following was a major factor contributing to the problem addressed in the quotation? a.) the sudden increase in property crimes b.) the problem of sanitation in cities c.) the mass crowding of city and tenement

    asked by Metimoku on April 6, 2017

More Similar Questions