# algebra

diana drove 320 miles, then increased her speed by 10 miles per hour for 500 miles. if the second part of the trip took 2 hours longer than the first, find her average speed.

1. let her initial speed be x mph
time for first trip = 320/x

new speed = x+10 mph
time for second part of trip = 500/(x+10)
so..

500/(x+10) - 320/x = 2
times x(x+10)
500x - 320(x+10) = 2x(x+10)
500x - 320x - 3200 = 2x^2 + 20x
2x^2 - 160x + 3200 = 0
x^2 - 80x + 1600 = 0
(x-40^2 = 0
x = 40

time for first leg = 320/40 =8 hrs
time for 2nd leg = 500/50 = 10 hrs
avg speed = total distance/total time
= 820/18 = appr 45.56 mph

posted by Reiny

## Similar Questions

1. ### 6th grade math

Chan drove for X miles at 45 miles an hour, Y miles at 60 miles an hour, and Z miles at 55 miles an hour. Which expression can be used to find the total numbers of hours that Chan drove? A. (45+60+55)(XYZ) B. 45X + 60Y + 55Z C.
2. ### maths

A motorist travels 120 miles to his destionation at an average speed of 60 miles per hour and returns to the starting point at an average speed of 40 miles per hour.His average speed for the entire trip is 1. 53 miles per hour 2.
3. ### Trigonometry- Help!

After one hour in flight, an airplane is located 200 miles north and 300 miles west of the airport. What is the magnitude of the plane's velocity? Round your answer to the nearest mile per hour. a) 22 miles per hour b) 128 miles
4. ### math word problem

Here's the latest from the UMW math department: Andy drove from Richmond to Boston at an average speed of 50 miles per hour. If it took 5 hours to drive from Richmond to Philadelphia at an average speed of 70 miles per hour and if
5. ### Math

Kathy drove 305 miles on Sunday and 190 miles on Monday. What is the average speed in miles per hour for the two days?
6. ### math

A woman drove to work at an average speed of 40 miles per hour and returned along the same route at 30 miles per hour. If her total traveling time was 1 hour, what was the total number of miles in the round trip?
7. ### math

This is an SAT prep question. A woman drove to work at an average speed of 40 miles per hour and returned along the same route at 30 miles per hour. If her total traveling time was 1 hour, what was the total number of miles in the
8. ### math

andys average driving speed for a 4-hour trip was 45 miles per hour. during the first 3 hours he drove 40 miles per hour. what was his average speed for the last hour of his trip? The trip length was 4 x 45 = 180 miles. He went
9. ### Math

Allis drives 15 miles faster than diana. In the same time Diana travels 440 miles, Allie goes 560 miles. Find their speeds
10. ### Math

Carlo drove for 3 hours in a fog, then increased his speed by 30 miles per hour (mph) and drove 6 more hours. If his total trip was 540 miles, then what was his speed in the fog.

More Similar Questions