ANALYTICAL CHM

Describe the correct technique for reading the meniscus of a solution in the buret.

  1. 👍 0
  2. 👎 0
  3. 👁 163
asked by Josh
  1. Align the eye EXACTLY in line with the bottom of the meniscus (to avoid parallax) and read the bottom of the meniscus. I use my finger placed just below the meniscus on the outside of the buret so that my finger image is reflected off the bottom of the meniscus. That allows me to read the very bottom of the meniscus with almost no error every time. My students always had trouble with that technique and many of them used a black marker pen to blacken a square area on a 3 x 5 card, cut two slits about 1" apart in the card and slip the card over the buret so that the blackened ares is BEHIND the meniscus in the buret. Then sliding the card up or down that blackened area can be placed directly behind the meniscus which makes it easier to read. Note that some liquids, particularly KMnO4, can't be read on the bottom of the meniscus in which case some part above the meniscus must be read and what ever place you pick should be easy to duplicate.

    1. 👍 0
    2. 👎 0
    posted by DrBob222

Respond to this Question

First Name

Your Response

Similar Questions

  1. CHEMISTRY

    If you use a dirty buret, the titrant leaves drops of solution behind as the meniscus descends during delivery of the solution. The volume actually delivered by the buret will be __________ the volume your readings of the buret

    asked by Anonymous on October 7, 2014
  2. Chemistry

    A buret is partially filled with NaOH solution, to a volume of 1.14mL. A 20-mL sample of 0.1011 M HCl is titrated to a faint pink phenolphthalein endpoint. The final buret buret reading is 22.37mL. What is the molarity of the NaOH

    asked by Michelle on March 27, 2015
  3. chemistry

    calculate the morality of THE H2SO4 solution for each of the three runs. do the three values agree closely together with each other. Part A. Titration 1 volume of unknown acid =20ml initial buret reading of NaOH =0.5 ml final

    asked by ALECIA on October 17, 2012
  4. CHEMISTRY

    How do you get the concentration with buret readings? What would the concentration of HC2H3O2 (M) be? For example, Molarity of the NaOH solution: 0.2619 M Final buret reading: 31.10 ml Initial buret reading: 0 Volume of NaOH

    asked by Anna on March 20, 2013
  5. CHEMISTRY

    a solution of sodium hydroxide is standardized against potassium hydrogen phthalate (KHP, formula weight 204.2 g/mol). From the following data, calculate the molarity of the NaOH solution: mass of KHP 1.404 g; buret reading before

    asked by maria on October 18, 2013
  6. Chem

    a solution of sodium hydroxide is standardized against potassium hydrogen phthalate (KHP, formula weight 204.2 g/mol). From the following data, calculate the molarity of the NaOH solution: mass of KHP 1.054 g; buret reading before

    asked by debbie on July 13, 2010
  7. AP Chemistry

    A solution of sodium hydroxide is standardized against potassium hydrogen phthalate (KHP, formula weight 204.2 g/mol). From the following data, calculate the molarity of the NaOH solution: mass of KHP 1.234 g; buret reading before

    asked by Chandler on September 14, 2011
  8. AP chemistry

    A solution of sodium hydroxide is standard- ized against potassium hydrogen phthalate (KHP, formula weight 204.2 g/mol). From the following data, calculate the molarity of the NaOH solution: mass of KHP 1.894 g; buret reading

    asked by Anonymous on October 24, 2010
  9. chemistry

    A solution of sodium hydroxide is standard- ized against potassium hydrogen phthalate (KHP, formula weight 204.2 g/mol). From the following data, calculate the molarity of the NaOH solution: mass of KHP 1.744 g; buret reading

    asked by cheri on September 19, 2012
  10. Chemistry

    A solution of sodium hydroxide is standard- ized against potassium hydrogen phthalate (KHP, formula weight 204.2 g/mol). From the following data, calculate the molarity of the NaOH solution: mass of KHP 1.654 g; buret reading

    asked by Broy on October 4, 2011

More Similar Questions