Contrasting East & West

1. In 1938, British Prime Minister Chamberlain declared a final act of appeasement
A. after Hitler attacked Poland.
B. when Hitler's claim on the Sudetenland was accepted.
C. immediately following the Nazi occupation of Austria.
D. after Hitler's forces occupied the Rhineland.

2. The only country in Southeast Asia to maintain its independence was
A. Java.
B. Vietnam.
C. Cambodia.
D. Siam.

3. What was the immediate result of the Balkan Wars of 1912 and 1913?
A. Great Britain formed a defensive alliance with Russia.
B. The Archduke Ferdinand decided to visit Bosnia-Herzegovina.
C. The Ottoman Empire lost its last European territories.
D. Serbian nationalism was dampened.

4. Regarding the Ottoman territories during the period immediately following World War I, which of the
following statements is false?
A. In 1919, Mustafa Kemal began organizing Turkish resistance.
B. In 1921, Greek forces advanced almost to Ankara.
C. Defying Allied pressure, the Turkish sultan supported Kemal.
D. The British and French occupied the Ottoman capital at Constantinople.

5. What provision of Roosevelt's New Deal led to substantially reduced unemployment?
A. Abandonment of the gold standard and devaluation of the dollar
B. The Works Progress Administration
C. The National Labor Relations Act
D. The Social Security Act

6. In Australia, Governor Arthur Phillip moved the penal colonyA. from New South Wales to Sydney Cove.
B. from Port Jackson to Sydney Cove.
C. to Port Jackson.
D. from Sydney Cove to Botany Bay.

7. During the nineteenth century, immigrants from India to the new world usually ended up
A. as domestic servants.
B. panning for gold.
C. as indentured laborers.
D. working on railroad construction.

8. In British India, the Rowlatt Acts led to
A. an agreement to grant India Commonwealth status.
B. the Amritsar conference.
C. a weakening of nationalism in India.
D. extensive rioting.

9. All the following factors were associated with the March Revolution, except
A. the murder of Alexandra's advisor, Rasputin.
B. the Duma's proclamation of a provisional government.
C. the abdication of Nicholas II.
D. the arrival of Lenin in Moscow.

10. In 1868, General W. T. Sherman brokered the Treaty of Fort Laramie, declaring that the Dakotas
would remain the ancestral territory of the
A. Sioux and Cheyenne.
B. Creek and Cherokee.
C. Cherokee.
D. Delaware, Shawnee, and Wyandot.

11. In the Soviet Union, which statement about the New Economic Policy (NEP) is true?
A. It established collectivized agriculture.
B. It helped Lenin mollify the peasants.
C. The NEP was popular, but it did not lead to economic growth.
D. The NEP privatized heavy industry.

12. The United States cut off sales of oil to Japan after the
A. Japanese occupation of Hong Kong.
B. Japanese attack on Dutch Indonesia.
C. Japanese occupation of southern Indochina.
D. Japanese attack on Pearl Harbor.

13. In 1822, after Brazil achieved independence from Portugal, _______ dominated Brazilian society.A. Pedro II
B. local warlords
C. Creole elites
D. Pedro I

14. As a result of a dispute involving _______, Britain, France, and Russia began to view Bismarck's
Germany as a threat.
A. Austria-Hungary
B. Algeria
C. Serbia
D. Morocco

15. What term best summarizes the reason why the U.S. Senate refused to ratify the Treaty of Versailles?
A. Ethnocentrism
B. Isolationism
C. Nationalism
D. Alienation

16. During World War I, the people of China and Japan
A. supported the Central Powers.
B. didn't care who won the war.
C. supported the Triple Entente.
D. strongly opposed the war on moral grounds.

17. Mobilization during World War I was most extensive and effective in
A. Germany.
B. Great Britain.
C. Russia.
D. France.

18. In Australia, _______ was the name given to ex-felons who had served their sentences.
A. exclusionists
B. emancipists
C. internists
D. parolees

19. Following the 1911 revolution in China, _______ under the rule of Yuan Shigai.
A. dictatorial rule was established
B. warlords ruled China
C. democracy was established in China
D. Beijing almost disintegrated
End of exam
20. The most important factor in drawing all of the Middle East into World War I was
A. the battle for Gallipoli.
B. the Ottoman Turks joining forces with Germany and Austria-Hungary.
C. the Arab revolt under Hussein ibn Ali.
D. the guerilla forces led by Lawrence of Arabia.

  1. 👍 0
  2. 👎 0
  3. 👁 338
  1. Rebecca/Brandon ...

    Do you really think someone here will take your test for you?

    If you indicate what YOU THINK the answers are, though, someone may be able to check them for you.

    1. 👍 0
    2. 👎 0
    👩‍🏫
    Writeacher
  2. 1 - D
    2 - D
    3 - C
    4 - A
    5 - C
    6 - B
    7 - A
    8 - B
    9 - C
    10 - C
    11 - D
    12 - D
    13 - D
    14 - A
    15 - C
    16 - D
    17 - A
    18 - B
    19 - A
    20 - B

    1. 👍 0
    2. 👎 0

Respond to this Question

First Name

Your Response

Similar Questions

  1. history

    1: Asha lives in a nation that has a legislature and a prime minister. Citizens in her country vote in elections to elect their legislative representatives. Then parliament appoints the prime minister. Does Asha's nation have a

  2. history

    How did Hitler’s Nazi ideology affect the political geography of Europe? Hitler used notions of German racial superiority and need for land to justify the occupation of Poland. Hitler advocated that Germany needed to expand its

  3. SS

    Why did Britain and France adopt a policy of appeasement when meeting with Hitler at the Munich conference A They knew he had an agreement with the Soviet union over Poland B they were led to believe he wouldn't try to take any

  4. History

    Which is a difference between the policies of Hitler and the politics of Mussolini? a.Mussolini aggressively pursued a policy of militarization, while Hitler sought only diplomatic methods of foreign policy. b.Hitler implemented a

  1. American History

    Why is the Munich Pact an example of appeasement? A. It gave Hitler permission to rebuild the German military. B. It gave Germany the power to annex Belgium. C. It allowed Hitler to annex Czechoslovakia. D. It stopped German

  2. SocialStudies

    #1. Why were the French determined to prevent British colonies from expanding westward? #2. Which Native American groups sided with the British and which sided with the French as the war began? Why? #3. What arguments did the

  3. social studies

    all the following acts were imposed by the colonist by british except -------? A. TEA ACT B intorlerable acts C salt act D stamp act i think the answer is c. salt act can someone please check my answer

  4. S.S

    In 1764, Parliament passed the Sugar Act because Prime Minister George Grenville asked to tax the colonist. The British prime minister made that request to: A)Pay the costs of the French and India War B)Pay the costs of the Seven

  1. History

    1. Why did the British want to expand control into the Ohio Valley in the mid 1700s? A.To force the French out of North America***** B.To put French settlers there under English rule C.To demonstrate Britain’s strength to France

  2. History

    "What position would you take on appeasement if you had been living in Canada during the 1930's and had heard about Adolf Hitler and the Nazis? Explain why" Hi, could you please help me by giving me some sort of direction on what

  3. Geography

    A prime minister is the leader of what type of region? climate cultural economic political I thought it was a nation but its not a answer choice.

  4. American Government

    Why is it easier for the prime minister of Britain to pass legislation than it is for the U.S. president? * The United Kingdom is a federal system where the prime minister is chosen by the British queen. This provides the prime

You can view more similar questions or ask a new question.