Chemistry (titrations)

posted by .

15.00 mL of 0.01200 M EDTA were used to titrate 50 mL aliquot solution containing iron (II). How much iron (II) is present in the solution?

The answer in the book is 201 ppm. I tried getting the moles of EDTA (n,EDTA = 1.8 x 10^-4 mol). I think they're in 1:1 ratio, or I guess this isn't a simple titration with only one reaction involved?? Please help, thank you!

  • Chemistry (titrations) -

    Yes they are in the 1:1 ratio.
    1.8E-4 mols EDTA = 1.8E-4 mols Fe
    1.8E-4 mols Fe x atomic mass Fe = grams Fe.
    Thus you have that many grams Fe in 50 g (50 mL solution) = 2.01E-4 g/g or 201 g/1 million grams = 201 ppm.

  • Chemistry (titrations) -

    Thank you! I understand it now. :)

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. chemistry

    25.00 mL aliquots of the solution from Part 1 are titrated with EDTA to the Eriochrome Black T end point. A blank containing a small measured amount of Mg2+ requires 2.60 mL of the EDTA to reach the end point. An aliquot to which the …
  2. Chemistry

    The reaction of a metal ion, M^2+, with EDTA is given in the following equation: M^2+(aq) + Y^4-(aq) <==> MY^2-(aq) The EDTA was standardized with a 0.04 M Zn^2+ solution. 25.05 mL of EDTA solution was used to titrate the Zn^2+ …
  3. chemistry

    If you have a solution containing 0.10 M Fe+3 and 0.10 M Ca+2 and you want to titrate the Fe+3 with EDTA, how much error is there due to the reaction of Ca+2 with the EDTA at the Fe+3 equivalence point if you titrate at the following …
  4. chemistry

    A 3.75-G SAMPLE OF IRON ORE IS TRANSFORMED TO A SOLUTION OF IRON(II)SULFATE, FeSO4,AND THIS SOLUTION IS TITRATED WITH 0.150 M K2Cr2O7. IF IT REQUIRES 43.7 mL OF POTASSIUM DICHROMATE SOLUTION TO TITRATE THE IRON(II)SULFATE SOLUTION, …
  5. chemistry

    Assume that 50ml of 0.01M edta solution were added to 25ml of co solution and the excess edta required 20ml of 0.005M mg solution. Calculate ppm co+ present. The answer 942ppm Bob helps me
  6. chemistry

    0.5g of fuming h2s04 oleum is diluted with water. This solution is completely neutralized by 26.7ml of 0.4N naoh. Find the percentage of free s03 in the smaple solution. The answer 20.6% Assume that 50ml of 0.01M edta solution were …
  7. Chem 2

    A 100-mL sample of water is titrated with EDTA solutions in problem 2. The same amount of Mg2+ is added as previously, and the volume of EDTA required is 31.84mL. What volume of EDTA is used in titrating the Ca2+ in hard water?
  8. Chemistry

    A solution contains 1.694 mg of CoSO4 (MW 155.0) per mL. Calculate a) The volume of 0.008640 M EDTA needed to titrate a 25.00 ml aliquot of this solution. moles CoSO4 = 0.001694mg/ 155 g/mol = 1*10^-6 mol Moles EDTA = 1*10^-6mol/0.025L …
  9. Chemistry (Re-post)

    A solution contains 1.694 mg of CoSO4 (MW 155.0) per mL. Calculate a) The volume of 0.008640 M EDTA needed to titrate a 25.00 ml aliquot of this solution. So this is my working out for this section, Step 1. Moles of CoSO4 = 0.0001694mg …
  10. Chemistry

    A solution contains 1.694 mg of CoSO4 (MW 155.0) per mL. Calculate a) The volume of 0.008640 M EDTA needed to titrate a 25.00 ml aliquot of this solution. Step 1. 0.001694g * 25ml * 1/155 g/mol= 0.0002732 mol Step 2. Volume of EDTA …

More Similar Questions