Chemistry

posted by .

A 10.0 mL solution of 0.300 M NH3 is titrated with a 0.100 M HCl solution. Calculate the pH after the addition of 20.0 mL of the HCl solution.

(potentially useful info: Ka of NH4+ = 5.6 x 10−10)

  • Chemistry -

    millimoles NH3 = 10 x 0.3 = 3
    mmols HCl = 20 x 0.1 = 2
    NH3 + HCl => NH4Cl
    So you have 2 mmols NH4^+
    and 1 mmol NH3.
    pH = pKa + log (base)/(acid)

  • Chemistry -

    Thanks, I got the answer 8.95. So why do I not need to divide the mmols by the total volume?

  • Chemistry -

    Are you ready for the full answer? It will take a bit of reading.
    The Henderson-Hasselbalch equation is
    pH = pKa + log(base)/(acid)
    With regard to the (base) and (acid), that means CONCENTRATION of base and CONCENTRATION of acid. Technically, then, one must divide millimoles/milliliter to get concn. But if you will put in the numbers (let's use made up numbers of 2 mmols for base and 3 mmols for acid and a volume of 10 mL. So this log ratio will come up with
    (2/10)/(3/10) but notice that the 10 cancels and you have simply 2/3. Since it is the SAME volume in the solution for both acid and base you will note that the volume will ALWAYS cancel so you can simply use mmols base/mmols acid. When I taught this years ago I always counted off a few points because I told the students it was (concn/concn) not (mmoles/mmoles) and never mind that the answer was the same. So if you want to be technically correct you will use (mmols/mL)/(mmols/mL). If you want to do it quick and dirt you can simply use mmols because the answer will be the same. In fact, when I taught this I NEVER actually divided mmols/mL and plugged in that number; I always wrote mmols and mL, canceled the mL and went from there. Fast forward 25 years: I note some of the profs now use mmols directly and don't insist on the concn stage. I think it's ok to use that procedure as long as we understand what we are doing. If I were a student in a class these days I would ask the prof how s/he wanted it done on exams.

  • Chemistry -

    Thank you for the explanation!

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. Chemistry

    A 10.0-mL solution of 0.30 M NH3 is titrated with a 0.100 M HCl solution. Calculate the pH after the following additions of the HCl solution: a) 0.00 mL b) 10.0 mL c) 30.0 mL d) 40.0 mL
  2. chemistry

    Okay so I did this problem, but it seems wrong?
  3. Chemistry

    A 23.596 g sample of aqueous waste leaving a fertilizer manufacturer contains ammonia. The sample is diluted with 79.504 g of water. A 13.803 g aliquot of this solution is then titrated with 0.1098 M HCl. It required 29.02 ml of the …
  4. chemistry

    A 23.596 g sample of aqueous waste leaving a fertilizer manufacturer contains ammonia. The sample is diluted with 79.504 g of water. A 13.803 g aliquot of this solution is then titrated with 0.1098 M HCl. It required 29.02 ml of the …
  5. Analytical Chemistry

    A 22.617 g sample of aqueous waste leaving a fertilizer manufacturer contains ammonia. The sample is diluted with 70.407 g of water. A 10.883 g aliquot of this solution is then titrated with 0.1072 M HCl. It required 29.32 mL of the …
  6. Chemistry

    A buffer solution is prepared by mixing 50.0 mL of 0.300 M NH3 with 50 mL of 0.300 NH4Cl. The pKb of NH3 is 4.74. NH3 + H2O-> NH4+ +OH- 7.50 mL of 0.125 M HCl is added to the 100 mL of the buffer solution. Calculate the concentration …
  7. Chemistry

    A solution made up of 1.00 M NH3 and 0.500 M (NH4)2SO4 has a pH of 9.26. a. Write the net ionic equation that represents the reaction of this solution with a strong acid. b. Write the net ionic equation that represents the reaction …
  8. Chemistry

    A 10.0-mL solution of 0.300 M NH3 is titrated with a 0.100 M HCl solution. Calculate the pH after the following additions of the HCl solution: a) 0.00 mL b) 10.0 mL c) 20.0 mL c) 30.0 mL d) 40.0 mL **I know how to solve the problem …
  9. Dr.Bob

    A 100.0 mL sample of 0.05 M NH3 is titrated with 0.10 M HCl. Determine the pH of the solution after the addition of 50.0 mL HCl. Here is my work: NH3 + H3O+ --> NH4+ + H2O Before Addition: NH3= 0.005 mol H3O= 0 mol NH4+ = 0 mol …
  10. chemistry

    0.02 Moles of HCl were added to a buffer solution, prepared by fluxing 20 L of gaseous NH3 and 10 L of gaseous HCl, both measured in normal conditions, in 2L of water. Calculate the pH of the solution before and after the HCl addition. …

More Similar Questions