chemistry

posted by .

The formation constant of [M(CN)6]4– is 2.50 × 1017, where M is a generic metal. A 0.170-mole quantity of M(NO3)2 is added to a liter of 1.51 M NaCN solution. What is the concentration of M2 ions at equilibrium?

  • chemistry -

    The best way to work these is in a two step process. The first step is to assume the complex forms completely (and with a huge formation constant that is a good assumption) with the aid of an ICE chart. The second step is to start with those materials and see how much they will dissociate using a second ICE chart. As follows:
    .......M^+2 + 6CN^- ==> M(CN)6^4-
    I....0.170...1.51........0
    C...-0.170..-6*0.170.....0.170
    E....0.......0.49........0.170
    =================================
    ......0......0.49........0.170....I
    ......x.....+6x...........-x......C
    ......x....0.49+6x.......0.170-x..E

    Kf = 2.50E17 = [M(CN)6^4-]/(M^2+)(CN^-)^6
    Substitute the last E line into Kf expression and solve for x.

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. chemistry

    A 0.140-mole quantity of CoCl2 is added to a liter of 1.20 M NH3 solution. What is the concentration of Co2+ ions at equilibrium?
  2. Chemistry

    A 0.130-mole quantity of CoCl2 is added to a liter of 1.20 M NH3 solution. What is the concentration of Co2 ions at equilibrium?
  3. Chemistry

    A 0.130-mole quantity of CoCl2 is added to a liter of 1.20 M NH3 solution. What is the concentration of Co2 ions at equilibrium?
  4. Chemistry

    A 0.140-mole quantity of CoCl2 is added to a liter of 1.20 M NH3 solution. What is the concentration of Co^2+ ions at equilibrium?
  5. Chem

    A 0.170-mole quantity of NiCl2 is added to a liter of 1.20 M NH3 solution. What is the concentration of Ni2 ions at equilibrium?
  6. Chemistry

    A 0.170-mole quantity of CoCl2 is added to a liter of 1.20 M NH3 solution. What is the concentration of Co2 ions at equilibrium?
  7. Chemistry

    The formation constant of [M(CN)6]4– is 2.50 × 1017, where M is a generic metal. A 0.170-mole quantity of M(NO3)2 is added to a liter of 1.31 M NaCN solution. What is the concentration of M2 ions at equilibrium?
  8. Chemistry

    The formation constant of [M(CN)4]^-2 is 7.70 × 10^16, where M is a generic metal. A 0.150-mole quantity of M(NO3)2 is added to a liter of 0.840 M NaCN solution. What is the concentration of M2 ions at equilibrium?
  9. chemistry

    The formation constant* of [M(CN)4]2– is 7.70 × 1016, where M is a generic metal. A 0.170-mole quantity of M(NO3)2 is added to a liter of 1.040 M NaCN solution. What is the concentration of M2 ions at equilibrium?
  10. Chemistry

    The formation constant* of [M(CN)4]2– is 7.70 × 1016, where M is a generic metal. A 0.150-mole quantity of M(NO3)2 is added to a liter of 0.870 M NaCN solution. What is the concentration of M2 ions at equilibrium?

More Similar Questions