Post a New Question

World Geography

posted by .

Latin America and North America

1. The _______ were responsible for the forced migration of more people from Africa than any other colonial power.

A. Portuguese
B. Dutch
C. Spanish
D. British

2. Regarding tropical rainforests, the term evapotranspiration refers to the fact that

A. deforestation causes a decline in atmospheric oxygen.

B. trees absorb carbon dioxide and "exhale" oxygen.

C. the humidity of rain forests can produce local and regional precipitation.

D. deforestation causes a loss of soil fertility due to water evaporation

3. Which of the following were the main proponents of NAFTA?

A. Environmentalists
B. Labor unions
C. Human rights groups
D. Large corporations

4. Significant settlement in Manitoba, Saskatchewan, and Alberta

A. was a response to the world demand for wheat in the early twentieth century.

B. occurred only after World War II.

C. occurred only as major highways were built across Canada.

D. followed the completion of Canada's transcontinental railways

5. Which of the following is the primary subsistence crop in Latin America?

A. Wheat
B. Beans
C. Corn
D. Potatoes

6. In the Caribbean, Puerto Rico and Jamaica are islands of the

A. Windward Islands.
B. Lesser Antilles.
C. Leeward Islands.
D. Greater Antilles.

7. Exports of tin and silver were the mainstays of the _______ economy for many decades. However, today, as the market for tin has declined, the country has become an exporter of other metallic ores, such as gold.

A. Ecuadorian
B. Bolivian
C. Peruvian
D. Colombian

8. In the South American Andes, the altiplano between the Cordillera Oriental and the western Cordillera Occidental is widest in

A. Bolivia.
B. Ecuador.
C. Peru.
D. Chile.

9. In Brazil, the indigenous population was around 3.5 million before the arrival of Europeans. Today, the indigenous population is around

A. 200,000.
B. 1.5 million.
C. 500,000.
D. 2 million.

10. For geographers, the movement of higher-income residents and businesses into poor areas of inner cities is generally referred to as

A. urban development.
B. gentrification.
C. restoration.
D. urban revitalization.

11. In Mexico, the expression Porfiriato refers to

A. the revolution of 1911 that overthrew Diaz.

B. any kind of authoritarian political oppression.

C. the oppressive rule of Porfirio Diaz.

D. the end of the political dominance of the PRI in July 2000.

12. Which of the following states is considered part of the Corn Belt?

A. Alabama
B. Oregon
C. Texas
D. Iowa

13. Which of the following is not a leading urban center in Venezuela?

A. Salvador
B. Caracas
C. Maracaibo
D. Valencia

14. Immigration currently accounts for about _______ of U.S. population growth.

A. one-third
B. three-quarters
C. one-half
D. a quarter

15. Which of Canada's Atlantic Provinces has jurisdiction over mainly uninhabited Labrador?

A. New Brunswick
B. Prince Edward Island
C. Nova Scotia
D. Newfoundland

16. In the post-industrial era, an edge city is a/an

A. large suburban development mainly occupied by commuters.

B. complex of warehouses, shopping malls, and offices located along traffic routes.

C. urbanized development that is an extension of a megalopolis.

D. merger of several residential suburbs into one entity.

17. In the 1950s, 40 percent of the U.S. workforce was engaged in manufacturing. By the 2000s, fewer than ________ percent of U.S. workers were employed in manufacturing.

A. 1
B. 15
C. 7
D. 5

18. The Alternative for the Americas agreement of the early 2000s is primarily aimed at

A. excluding the United States from Latin America.

B. creating a Latin American Union.

C. inviting foreign investment from Asia.

D. improving ties with the European Union.

19. Two U.S. West Coast ports are world ports that connect the United States and Asian markets. They're Los Angeles/Long Beach and

A. San Diego.
B. San Francisco.
C. Seattle.
D. Portland.

20. _______ refers to a series of vertical zones with distinctive climate and vegetation regimes.

A. Sedimentation
B. Urban expanses
C. Altitudinal zonation
D. Temperature inversions

  • World Geography -

    I'll be glad to check your answers.

  • World Geography -

    1.d
    2.c
    3.b
    4.d
    5.b
    6.a
    7.b
    8.c
    9.b
    10.a
    11.c
    12.d
    13.d
    14.d
    15.c
    16.a
    17.b
    18.a
    19.b
    20.c

  • World Geography -

    Wow! What a lot of wild guesses! I could only get through the first 10. But of those, 8 are wrong. Please do not waste our time by fishing for answers.

  • World Geography -

    Look in your book, the questions in the test are usually laid out in the same order that the subject is presented in the text. I live on the mountain with the most abrupt Altitudinal zonation in the world. I hope that helps you learn this subject.

  • World Geography -

    The first one is c.

  • World Geography -

    To avoid risks associated with tornadoes, lightning, and hurricanes

  • World Geography -

    To avoid risks associated with tornadoes, lightning, and hurricanes, in the United States you should steer clear of

  • World Geography -

    1. c
    2. d
    3. a
    4. b
    5. d
    6. d
    7. d
    8. a
    9. b
    10 a
    11 a
    12 c
    13 c
    14 a
    15 a
    16 d
    17 c
    18 c
    19 b
    20 b

    100% Correct (Dale ur answer are mostly wrong.)

  • World Geography -

    Yank, for number twelve, the answer was D. It is in fact Iowa.

  • World Geography -

    Yank, you have no room to talk a lot of your answers are incorrect as well.

  • World Geography -

    omg just tell me the answers please

  • World Geography -

    1.a
    2.

  • World Geography -

    this might help



    1. In the United States, as of 2009, which of the following was the largest and fastest-growing immigrant
    group?

    A. Asians
    B. Western Europeans
    C. Eastern Europeans and Russians
    D. Hispanics** c

    2. Two U.S. West Coast ports are world ports that connect the United States and Asian markets. They're
    Los Angeles/Long Beach and

    A. San Diego.
    B. San Francisco.
    C. Portland.
    D. Seattle.** c

    3. The _______ were responsible for the forced migration of more people from Africa than any other
    colonial power.

    A. Spanish
    B. British
    C. Dutch
    D. Portuguese**

    4. Significant settlement in Manitoba, Saskatchewan, and Alberta

    A. occurred only as major highways were built across Canada.
    B. occurred only after World War II.
    C. was a response to the world demand for wheat in the early twentieth century.
    D. followed the completion of Canada's transcontinental railways.**

    5. Exports of tin and silver were the mainstays of the _______ economy for many decades. However,
    today, as the market for tin has declined, the country has become an exporter of other metallic ores, such
    as gold.

    A. Colombian
    B. Ecuadorian
    C. Bolivian**
    D. Peruvian

    6. Which of the following is the primary subsistence crop in Latin America?

    A. Wheat
    B. Potatoes
    C. Beans
    D. Corn**

    7. Which of the following were the main proponents of NAFTA?

    A. Human rights groups
    B. Labor unions
    C. Large corporation**
    D. Environmentalists

    8. In the Caribbean, Puerto Rico and Jamaica are islands of the

    A. Lesser Antilles.
    B. Leeward Islands.
    C. Greater Antilles.**
    D. Windward Islands.

    9. Which of the following statements about the physical geography of North America is true?

    A. The largest tributary of the Mississippi is the Arkansas River.
    B. The most geologically active region of North America is found along the West Coast.**
    C. The Mississippi drainage basin is the fifth largest in the world.
    D. The ancient rock of the Canadian Shield covers about one-fourth of Canada.

    10. Which of the following states is considered part of the Corn Belt?

    A. Iowa**
    B. Oregon
    C. Alabama
    D. Texas

    11. Which of the following is not a leading urban center in Venezuela?

    A. Valencia
    B. Maracaibo
    C. Caracas
    D. Salvador**

    12. Which of the following statements about Southern South America is true?

    A. Uruguay has the lowest level of urbanization of any mainland Latin American country.
    B. Paraguay is the smallest country of the subregion.
    C. Influence of Roman Catholicism has sharply declined in Argentina.
    D. The Argentine economy was devastated by the end of 2001 due to multiple factors.**

    13. For geographers, the movement of higher-income residents and businesses into poor areas of inner
    cities is generally referred to as

    A. gentrification.**
    B. urban revitalization.
    C. urban development.
    D. restoration.

    14. In Brazil, the indigenous population was around 3.5 million before the arrival of Europeans. Today, the
    indigenous population is around

    A. 500,000.
    B. 1.5 million.
    C. 2 million.
    D. 200,000.**

    15. Which of Canada's Atlantic Provinces has jurisdiction over mainly uninhabited Labrador?

    A. Nova Scotia
    B. Prince Edward Island
    C. New Brunswick
    D. Newfoundland**

    16. In the post-industrial era, an edge city is a/an

    A. large suburban development mainly occupied by commuters.
    B. merger of several residential suburbs into one entity.
    C. urbanized development that is an extension of a megalopolis.
    D. complex of warehouses, shopping malls, and offices located along traffic routes.**

    17. In the South American Andes, the altiplano between the Cordillera Oriental and the western Cordillera
    Occidental is widest in

    A. Ecuador.
    B. Peru.
    C. Bolivia.**
    D. Chile.

    18. _______ is one of the first Latin American countries to have a separate ministry of tourism with
    dedicated funds within its federal governmental structure.

    A. Mexico**
    B. Paraguay
    C. Guatemala
    D. Chile

    19. The two largest metropolitan areas in Canada are Toronto and

    A. Vancouver.
    B. Montréal.**
    C. Edmonton.
    D. Ottawa.

    20. Among the northern Andean countries strongly involved in the illegal coca and drug trade, __________
    is now the predominant coca producer.

    A. Colombia**
    B. Bolivia
    C. Peru
    D. Ecuador

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. Science

    The fit of the coastlines of which of the following continents led people to suggest that the continents had drifted over time?
  2. world regional geography

    The _______ were responsible for the forced migration of more people from Africa than any other colonial power
  3. world geography

    i need the answers to Geography Essentials, Europe, And Russia And Its Neighbors and East Asia And Southeast Asia and South Asia, Northern Africa, And Southwestern Asia Sub-saharan Africa, Australia,oceania, And Antartica Latin America …
  4. Social Studies - URGENT

    Using the five themes of geography, which theme best illustrates each statement: Location, character of place, human-environment interation, movement or region. 1. Islam spread to Eastern Europe from Southwest Asia 2. The Scandinavian …
  5. Geography

    The _______ were responsible for the forced migration of more people from Africa than any other colonial power. A. British B. Dutch C. Portuguese D. Spanish
  6. Geography (Ms. Sue)

    How does the culture of the Caribbean differ from the culture of Central America?
  7. Need help World Geograpy

    3. Among the northern Andean countries strongly involved in the illegal coca and drug trade, __________ is now the predominant coca producer. A. Colombia B. Bolivia C. Peru D. Ecuador Student Answer: C Answer: Incorrect Reference: …
  8. History

    1. Outside of Europe, the major scenes of battle in the Seven Years War were: A. North America and Africa. B. Central America and India. C. India and North America. D. Latin America and Africa. is it C 2. Which of the following statements …
  9. US history

    Describe the following in early colonial America.Geography/Economic/social/political. Spanish colonies; French colonies; British colonies; Dutch colonies:
  10. Social Studies

    Are these correct? _ The maquiladoras zone helped create jobs by encouraging development where?

More Similar Questions

Post a New Question