Math Algebra , high school

posted by .

A biologist has three salt solutions: some 5% solution, some 15% solution, and some 25% solution. She needs to mix some of each to get 50 liters of 20% solution. She wants to us twice as much of the 5% solution as the 15% solution. How much of each solution should she use? How do I set it up using 3 varibles

  • Math Algebra , high school -

    x+y+z = 50
    x = 2y
    .05x + .15y + .25z = .20(50)

    (x,y,z) = (10,5,35)

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. algebra

    a chemist needs 10 liters of a 25% acid solution. the solution is to be mixed from three solutions whose acid concentrations are 10% 20% 50% how may liters of each solution should the chmist use to satisfy the following?
  2. math

    A pharmacist wishes to mix a solution that is 6% Minocidil. She has on hand 60 ml of a 3% solution and wishes to add some 8% solution to obtain the desired 6% solution. How much 8% solution should she add?
  3. ALGEBRA

    A chemist is asked to make 10 liters of a a35% solution. She has only a 10% solution and a 50% solution to work with. how much of each solution must she mix to ge 10 liters of the 35% solution?
  4. algebra

    Nurse erika needs to prepare 12 liters of a 10% saline solution. The stockroom only has 7 % and 15% saline solutions. How much of each solution should erika mix together to get 12 litres of a 10% saline solution
  5. algebra

    Nurse erika needs to prepare 12 liters of a 10% saline solution. The stockroom only has 7 % and 15% saline solutions. How much of each solution should erika mix together to get 12 litres of a 10% saline solution
  6. algebra

    An industrial chemist will mix two acid solutions. One is 37% solution and the other is a 27% solution. How many liters of each should be mixed to get 50 liters of a 36% acid solution?
  7. mixture problems

    A chemist has two solutions of sulfuric acid. One is a 25% solution, and the other is a 50% solution. How many liters of each does the chemist mix to get 10 liters of a 40% solution?
  8. Pre Calculus

    a biologist has three salt solutions: some 5% solution, some 15% solution, and some 25% solution. She needs to mix some of each to get 50 liters of 20% solution. She wants to use twice as much of the 5% solution as the 15% solution. …
  9. Algebra

    A chemist wishes to mix a solution that is 4​% acid. She has on hand 66 liters of a 2​% acid solution and wishes to add some 8​% acid solution to obtain the desired 4​% acid solution. How much 8​% acid …
  10. Math

    A biologist has three salt solutions: some 5% solution, some 15% solution, and some 25% solution. She needs to mix some of each to get 48 liters of 18.75% solution. She wants the number of liters of the 25% solution to be equal to …

More Similar Questions