Chem 1A

posted by .

The following reaction occurs in aqueous acid solution: NO3– +I– →IO3– +NO2
In the balanced equation, using the smallest whole-number coefficients, what is the coefficient of NO3–?

  • Chem 1A -

    You need to learn to do these by yourself. Here is a good site that will talk about all of the things you need to know to balance redox equations.
    http://www.chemteam.info/Redox/Redox.html

    Here is something that will help you get started. N changes from and oxidation state of +5 on the left to +4 on the right; I changes from -1 on the left to +5 on the right.

  • Chem 1A -

    If you run into trouble I will be glad to help you through. Explain exactly what you don't understand.

  • Chem 1A -

    So, after I did the half-reactions, I still only got a coefficient for NO_3- to be 1, yet in the answer key provided (this is a practice midterm question), it says the coefficient is 6....I'm confused as to how you are supposed to figure that out.

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. chemistry

    The redox reaction below occurs in acidic solution. Balance it with the smallest whole number coefficients and determine the coefficient for H+. MnO4-(aq) + HNO2(aq) ---> Mn2+(aq) + NO3-(aq)
  2. chemistry

    The redox reaction below occurs in acidic solution. Balance it with the smallest whole number coefficients and determine the coefficient for H2O. Zn(s) + NO3-(aq) ---> Zn2+(aq) + N2O(g) i got 4 as the coefficient for water, but …
  3. Chemistry

    The following redox equation occurs in acidic aqueous solution. When it is balanced with the smallest whole number coefficients, what is the coefficient for chlorine gas?
  4. chemistry

    The following redox reaction occurs in basic aqueous solution. When balanced with the smallest whole number coefficients, what is the coefficient for OH-(aq)?
  5. chemistry

    The redox reaction below occurs in acidic solution. Balance it with the smallest whole number coefficients and determine the coefficient for H+. MnO4-(aq) + HNO2(aq) ---> Mn2+(aq) + NO3-(aq) when i did it..i got the answer as1...but …
  6. chemistry

    The following redox reaction occurs in basic aqueous solution. When balanced with the smallest whole number coefficients, what is the coefficient for OH-(aq)?
  7. chemistry

    The reaction of aqueous cobalt(II) iodide and aqueous lead(II) nitrate is represented by the balanced formula equation. CoI2(aq) + Pb(NO3)2(aq) → PbI2(s) + Co(NO3)2(aq) Give the balanced ionic equation for the reaction. Include …
  8. Chem.

    If 229 g of Pb(NO3)2 and 190 mL of 1.68 M aqueous NaI are reacted stoichiometrically according to the balanced equation, how many grams of Pb(NO3)2 remain?
  9. Chemistry- please help!!

    The following reaction occurs in an aqueous acid solution: no3- + I- -> IO3- + NO2 In the balanced equation, the coefficient of water is A. 4 B. 3 C. 1 D. 5 E. 2
  10. Chemistry

    I've tried to answer some -The reaction mechanism for a reaction is as follows… Step 1 O3 (g) + NO2 (g)→ NO3 (g) + O2 (g) slow Step 2 NO3 (g) + NO2 (g) → N2O5 (g) fast a. Write the overall reaction equation. b. Identify …

More Similar Questions