Physics

posted by .

A 2.42kg block starts from rest at the top of a 22.9◦ incline and accelerates uniformly down the incline,moving 2.41m in 2.14s. The acceleration of gravity is 9.81m/s2. a) What is the magnitude of the acceleration of the block?
Answer in units of m/s2
b) What is the coefficient of kinetic friction
between the blockand the incline?
c) What is the magnitude of the frictional
force acting onthe block?
Answer in units of N
d)What is the speed of the block after it slides
the distance of 2.41?
Answer in units of m/s

  • Physics -

    a. you know the final speed (twice average). Vf=2*2.41m/2.14s

    Vf^2=Vi^2+2ad solve for acceleration a.
    b. do energy concepts
    KEfinal=KE initial + PEinitial-PEfinal-Frictionenergy
    or
    1/2 m vf^2=0 + mg 2.41/sinTheta -0-friction energy

    solve for friction energy
    then, Frictionenergy=mu(mg*cosTheta)
    solve for mu.

    c. friction energy=force*distance solve for force.

    d. See a.

  • Physics -

    Can you tell me the answer for c and d. I got the one for a and b correct but c says it's not correct. I put 21.96N.

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. physics

    A 3.00kg block starts from rest at the top of a 30.0 degree incline and accerlates uniformly down the incline moving 2.00 m in 1.50 s. find the magnitude of the accerlation of the block
  2. Physics

    A 2.90 kg block starts from rest at the top of a 30° incline and accelerates uniformly down the incline, moving 2.23 m in 1.90 s. a) Find the magnitude of the acceleration of the block. (b) Find the coefficient of kinetic friction …
  3. Physics

    A 2.90 kg block starts from rest at the top of a 30° incline and accelerates uniformly down the incline, moving 2.23 m in 1.90 s. (a) Find the magnitude of the acceleration of the block. (b) Find the coefficient of kinetic friction …
  4. physics

    A 3.00 kg block starts from rest at the top of a 30° incline and accelerates uniformly down the incline, moving 1.94 m in 1.70 s. (a) Find the magnitude of the acceleration of the block. (b) Find the coefficient of kinetic friction …
  5. physics

    A 2.67 kg block starts from rest at the top of a 27.6 incline and accelerates uniformly down the incline, moving 2.89 m in 2.45 s. The acceleration of gravity is 9.81 m/s2 . a) What is the magnitude of the accelera- tion of the block?
  6. Physics

    A 2.01 kg block starts from rest at the top of a 25.8degree incline and accelerates uniformly down the incline, moving 2.13m in 2.98 seconds. What is the magnitude of the acceleration of the block?
  7. Physics

    A 4.29 kg block starts from rest at the top of a 31.8 degrees incline and slides 2.22 m down the incline in 1.22 s. The acceleration of gravity is 9.8 m/s^2. What is the acceleration of the block?
  8. Physics

    A 2.86 kg block starts from rest at the top of a 27.5◦ incline and slides 1.94 m down the incline in 1.43 s. The acceleration of gravity is 9.8 m/s2. What is the speed of the block after it slid the1.94 m?
  9. Physics

    A 2.84 kg block starts from rest at the top of a 30° incline and accelerates uniformly down the incline, moving 1.92 m in 1.90 s. (a) Find the magnitude of the acceleration of the block. m/s2 (b) Find the coefficient of kinetic friction …
  10. Physics

    A 2.92 kg block starts from rest at the top of a 30° incline and accelerates uniformly down the incline, moving 1.93 m in 1.60 s. (a) Find the magnitude of the acceleration of the block. __ m/s2 (b) Find the coefficient of kinetic …

More Similar Questions