Accounting for Managers

posted by .

Question 11 of 20 5.0 Points
Which of the following accurately describes a difference between job order and process costing systems?



A. In job order costing systems, overhead costs are treated as product costs, whereas in process costing systems, overhead costs are treated as period costs.


B. Job order costing systems do not need to assign costs to production, whereas process costing systems do.


C. In job order costing systems, costs are traced to products, whereas in process costing systems, a FIFO method may be used.


D. Since costs are assigned to products in a job order costing system, selling costs are treated as product costs in the job order costing system, whereas they are treated as period costs in process costing systems.
Reset Selection

Mark for Review What's This?

Question 12 of 20 5.0 Points
The reason for combining direct labor and overhead costs together and calling them "conversion costs" is that:



A. they both are direct costs of production.


B. the equivalent unit amount for direct materials will be the same as that for direct labor and overhead costs.


C. both types of costs usually are incurred uniformly throughout the production process.


D. the costs for direct labor and overhead are not accounted for separately.
Reset Selection

Mark for Review What's This?

Question 13 of 20 5.0 Points
Which of the following statements is true?



A. The Work in Process Inventory account is the focal point of process costing.


B. To compute unit costs using the FIFO costing method, total costs of direct materials, direct labor, and overhead that have been accumulated in the Work in Process Inventory account or accounts are divided by the units worked on during the period.


C. Equivalent units usually are computed for direct materials and manufacturing overhead combined.


D. Labor costs are accounted for differently from manufacturing overhead costs in a process costing system.
Reset Selection

Mark for Review What's This?

Question 14 of 20 5.0 Points
Equivalent units of production usually are determined for:



A. direct materials only.


B. direct materials and conversion costs.


C. direct materials and direct labor costs only.


D. conversion costs only.
Reset Selection

Mark for Review What's This?

Question 15 of 20 5.0 Points
Measures of equivalent production are necessary in process costing because:



A. job order costing procedures cannot be applied.


B. unit costs are computed by departments or processes at fixed time intervals.


C. perpetual inventories are not employed in process plants.


D. production methods are more complex than in job order costing systems.
Reset Selection

Mark for Review What's This?



Question 16 of 20 5.0 Points
Which of the following applies to process costing but NOT to job order costing?



A. Only one Work in Process Inventory account


B. Equivalent production units


C. Production of unique items


D. Multiple unit job order
Reset Selection

Mark for Review What's This?

Question 17 of 20 5.0 Points
An advantage of using the average costing method to process costing as opposed to the FIFO costing method is that it:



A. is a little easier to work with.


B. is more accurate.


C. costs less to utilize.


D. requires little knowledge of process costing.
Reset Selection

Mark for Review What's This?

Question 18 of 20 5.0 Points
The computation of equivalent units is exactly the same under the FIFO costing method and the average costing method when there is no:



A. ending work in process inventory.


B. ending finished goods inventory.


C. beginning finished goods inventory.


D. beginning work in process inventory.
Reset Selection

Mark for Review What's This?



Question 19 of 20 5.0 Points
To find cost per equivalent unit of production using the average costing method, the: amount of equivalent units is divided:



A. by costs from the current period.


B. into costs from the current period.


C. into total costs to be accounted for.


D. by total costs to be accounted for.
Reset Selection

Mark for Review What's This?

Question 20 of 20 5.0 Points
Which of the following statements about a department's costs per equivalent unit calculated using the average costing method compared with a FIFO costing method is true?



A. They could be higher or lower.


B. They would be the same.


C. They would be lower.


D. They would be higher.
Reset Selection

Mark for Review What's This?

My Answers -

11 A
12 C
13 A
14 B
15 B
16 B
17 A
18 D
19 C
20 A



Can you review for me please?

  • Accounting for Managers -

    Theoretical capacity reduced by normal and anticipated work stoppages is called:

  • Accounting for Managers -

    Theoretical capacity reduced by normal and anticipated work stoppages is called:

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. Accounting

    1. The company uses a job-order costing system. How would you recommend that manufacturing overhead cost be assigned to production?
  2. ACC

    someone help me with this questions please 1. How would the following costs be classified (product or period) under variable costing at a retail clothing store?
  3. accounting

    True/Falses 1. Period costs are not considered when costing products for inventory. 2. All direct labor costs during a period of time should be considered product costs and should be temporarily accumulated in the work in process inventory …
  4. accounting

    Multiple choice 1. The type of product costing system used by a company is dictated by the : a) plant supervisor b) project manager c) company president d) production process 2. Activity based costing traces production costs to a) …
  5. managerial accounting

    Using the data below please do the following in an Excel spreadsheet and e-mail it directly to me. 1. Prepare an income statement using variable costing (25 points) 2. Compute the unit product cost under both absorption and variable …
  6. Accounting

    The primary objective in job order costing is to determine the cost of materials, labor, and factory overhead used to produce a specific order or contract. Cost estimates are made when the order is taken, and the job order procedures …
  7. Managerial accounting

    What is the method of inventory costing that assumes the unit product costs should be determined separately for each period i the order in which the costs were incurred?
  8. accounting

    Plumley Ad Agency contracted with a company to prepare an ad campaign. Plumley uses a job order costing system. Plumley estimates that the job will take 145 designer hours at $90 per hour and 85 staff hours at $45 per hour. Plumley …
  9. Accounting for Managers

    Question 1 of 20 5.0 Points Which of the following products probably would be manufactured using a job order costing system?
  10. Accounting

    Montana Company produces basketballs. It incurred the following costs during the year. Direct materials: $14,032 Direct Labor: $25,706 Fixed manufacturing overhead: $9,698 Variable manufacturing overhead: $32,164 Selling Costs: $21,176 …

More Similar Questions