chemistry

posted by .

A chemist makes a “stock” solution of KOH by dissolving 1050.0 grams in enough water to make 1.50 liters of solution. If later on the chemist wants to use this stock solution to make 200.0 mL of 0.10 M KOH, what would the chemist need to do? (Define the steps and show the calculations).

  • chemistry -

    What's the molarity of the stock solution.
    mols KOH = 1050 g/molar mass KOH = ?
    Then M stock soln = ?mols/1.50L = x.
    To dilute use the dilution formula.
    c1v1 = c2v2
    c = conc
    v = volume.
    c1 = M of the stock soln from above.
    v1 = volume of the stock soln to use(in mL).
    c2 = 0.1M
    v2 = 200 mL

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. chemistry

    A solution is prepared by dissolving 25.0 g of ammonium sulfate in enough water to make 100.0 mL of stock solution. A 10.0 mL sample of this stock solution is added to50.0 mL of water. Calculate the concentration of ammonium ions and …
  2. Chemistry!!

    A chemist wants to prepare a stock solution of H2SO4 so that a sample of 20.00mL will produce a solution with a concentration of .50 M when added to 100.0mL of water. A)what should the molarity of the stock solution be?
  3. CHEMISTRY

    1.) A solution is prepared by dissolving 5.00 g of stannic nitrate in enough water to make 250.0 mL of stock solution. A 15.0 mL aliquot (portion) of this stock solution is then removed and added to 75.0 mL of water. Calculate the …
  4. Chemistry

    Is my answer in 3 sig fig or 4 sig fig?? A solution is prepared by dissolving 12.80 g of magnesium chlorite in enough water to make 200.0 mL of stock solution. A 25.0 mL aliquot (portion) of this stock solution is then removed and
  5. CHEMISTRY

    Ion Concentrations 1.) A solution is prepared by dissolving 5.00 g of stannic nitrate in enough water to make 250.0 mL of stock solution. A 15.0 mL aliquot (portion) of this stock solution is then removed and added to 75.0 mL of water. …
  6. Chemistry(reposts #1)

    A solution is prepared by dissolving 5.00 g of stannic nitrate in enough water to make 250.0 mL of stock solution. A 15.0 mL aliquot (portion) of this stock solution is then removed and added to 75.0 mL of water. Calculate the concentrations …
  7. Chemistry (reposts#2)

    A solution is prepared by dissolving 5.00 g of ferric chloride in enough water to make 500.0 mL of stock solution. A 50.0 mL aliquot (portion) of this stock solution is then removed and added to 75.0 mL of water. Calculate the concentrations …
  8. Chemistry

    1. A chemist prepares a solution by dissolving 4.603 g of NaNO3 in enough water to make 200 mL of solution. What molar concentration of sodium nitrate should appear on the label?
  9. chemistry

    ) A chemist dissolves 1.000 x 103 g of potassium hydroxide in enough water to make 1.5 L of stock solution. The chemist later wants 2.00 x 102 mL of 0.10 M potassium hydroxide. How much stock solution does the chemist need in order …
  10. Chemistry

    A chemist makes a solution of K2SO4 by dissolving 21.7 g K2SO4 in water to make 100.0 mL of solution. What is the concentration of SO42− ions in the solution?

More Similar Questions