Chemistry

posted by .

Calculate the concentrations of all species in a 0.810 M Na2SO3 (sodium sulfite) solution. The ionization constants for sulfurous acid are Ka1 = 1.4 x 10^-2 and Ka2 = 6.3 x 10^-8

I calculated SO32- = 0.8096 M, HSO3- = 3.58E-4, H2SO3 = 7.1E-13, OH- = 3.58E-4, H+ = 2.79E-11
but i keep getting Na+ wrong!!! please help!

  • Chemistry -

    I think I answered this late last night that Na^+ = 2 x 0.810M = ?
    Is that not right?

  • Chemistry -

    Ohh.. I didn't know you were supposed to multiply the SO32- concentration by 2 for Na... That's right thanks DrBob!

  • Chemistry -

    Na2SO3 is 100% dissociated; therefore, Na2SO3 ==> 2Na^+ + SO3^2-
    So if Na2SO3 is 0.810M than Na^+ is twice that. You are multiplying the Na2SO3 by 2; not multiplying SO3^2- by 2. The SO3^2- is not 0.810 since it hydrolyzes (at least to a slight extent).

  • Chemistry -

    What was your second chemical equation that you used?

  • To 1234---Chemistry -

    If you have a question it would be best to post it under "Post a new question."

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. Chemistry

    Calculate the concentrations of all species in a 0.810 M Na2SO3 (sodium sulfite) solution. The ionization constants for sulfurous acid are Ka1 = 1.4 x 10^-2 and Ka2 = 6.3 x 10^-8 so I'm trying to find Na, SO3 2-, HSO3-, H2SO3, OH-, …
  2. chemistry

    Calculate the concentrations of all species in a 1.67 M Na2SO3 (sodium sulfite) solution. The ionization constants for sulfurous acid are Ka1 = 1.4× 10–2 and Ka2 = 6.3× 10–8. I know how to find the Na^+ and SO3^-2 but I don't …
  3. Chemistry

    Calculate the concentrations of all species in a 1.41 M Na2SO3 (sodium sulfite) solution. The ionization constants for sulfurous acid are Ka1 = 1.4× 10–2 and Ka2 = 6.3× 10–8. Na^+ = 2.82M SO3^2- = 1.40M HSO3^- = 0.00047M H2SO3 …
  4. Chemistry

    Calculate the concentrations of all species in a 1.41 M Na2SO3 (sodium sulfite) solution. The ionization constants for sulfurous acid are Ka1 = 1.4× 10–2 and Ka2 = 6.3× 10–8. Na^+ = 2.82M SO3^2- = 1.40M HSO3^- = 0.00047M H2SO3 …
  5. chemistry

    Calculate the concentrations of all species in a 0.690 M Na2SO3 (sodium sulfite) solution. The ionization constants for sulfurous acid are Ka1 = 1.4× 10–2 and Ka2 = 6.3× 10–8.
  6. Chemistry

    Consider a 0.10 M solution of a weak polyprotic acid (H2A) with the possible values of Ka1 and Ka2 given below, calculate the contributions to [H3O+] from each ionization step. Part 1: Ka1=1.0*10^-4 Ka2=1.0*10^-5 Part 2: Ka1=1.0*10^-4 …
  7. Chemistry

    Calculate the concentrations of all species in a 0.390 M Na2SO3 (sodium sulfite) solution. The ionization constants for sulfurous acid are Ka1 = 1.4× 10–2 and Ka2 = 6.3× 10–8. Species: Na+ SO3 2- HSO3 - H2SO3 OH- H+ Thanks! The …
  8. Chemistry

    Calculate the concentrations of all species in a 1.17 M Na2SO3 (sodium sulfite) solution. The ionization constants for sulfurous acid are Ka1 = 1.4× 10–2 and Ka2 = 6.3× 10–8. I found Na+ = 2.34 SO3^2- = 1.17 H2SO3 = 7.14 x10^-13 …
  9. chemistry

    Calculate the concentrations of all species in a 1.22 M Na2SO3 (sodium sulfite) solution. The ionization constants for sulfurous acid are Ka1 = 1.4× 10–2 M and Ka2 = 6.3× 10–8 M.
  10. chemistry

    Calculate the concentrations of all species present in a 0.100 M solution of weak polyprotic acid H3PO4. Ka1=7.5 x 10 ^-3, ka2 = 6.2 x 10 ^-8, Ka3= 3.6 x 10^-13 How the heck do I do this

More Similar Questions