chemistry

posted by .

A student is given 3 beakers:

Beaker 1- 50.0 ml of a solution produced by dissolving 6.00 grams of a weak
monoprotic acid ,HX, in enough water to produce 1 liter of solution.
The empirical formula of HX is CH2O. The solution contains 3 drops
of phenolphthalein.

Beaker 2- A 0.07M solution of the salt NaX. It has a pH of 8.8

Beaker 3 – 50.0 ml of 0.250M KOH

The contents of beaker 3 is added drop-wise to beaker 1 until a pink color appears and remains for 30 seconds. This takes exactly 20.0 ml of the beaker 3 solution. Identify X and calculate the pH of beaker 1 after the addition of the 20 ml.

  • chemistry -

    Beaker 2 solves for Ka.
    ...........X^- + HOH ==> HX + OH^-
    initial...0.07...........0......0
    change.....-y............y.....y
    equil.....0.07-y.........y......y

    Kb for X^- = (Kw/Ka for HX) = (y)(y)/(0.07-y)
    Kw, of course, is 1E-14 and you solve for Ka for HX. y = OH and you can obtain that from the pH of 8.8.

    Back to beaker #1.
    6.00g/molar mass CH2O = 0.2M.
    50 mL x 0.2M = 10 millimoles of HX
    20 mL of 0.250 KOH (beaker 3) = 5 mmol.
    Reaction of HX(beaker 1) and KOH (beaker 3).
    .........HX + KOH ==> KX + H2O
    initial..10.....0.......0....0
    add............5.0...............
    change...-5.0..-5.0....+5.0....+5.0
    equil....5.0.....0.......5.0....5.0

    Substitute from the above ICE chart into the Henderson-Hasselbalch equation and solve for pH.
    pH = pKa + log [(base)/(acid)]
    You know pKa from Ka you solved for from beaker 2.
    Look up Ka in a table of Ka. I suspect that is formic acid and X^- is formate ion.
    Post your work if you get stuck.

  • chemistry -

    So, if the X suppose to be HCH2O?

  • chemistry -

    how do find the pH of beaker 1 after the addition of the 20 mL

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. chemistry

    You have four beakers labeled A, B, C, and D. In beaker A, you place 100 grams of silver nitrate and enough water to make 50 mL of solution. In beaker D, you place 100 grams of KCl and enough water to make 100 mL of solution. You also …
  2. chemistry

    A. Strong Base 1.) What is the concentration of a solution of KOH for which the pH is 11.89?
  3. Chemistry

    Enough of a monoprotic acid is dissolved in water to produce a 0.0169 M solution. The pH of the resulting solution is 2.68. Calculate the Ka for the acid.
  4. Chemistry

    Enough of a monoprotic acid is dissolved in water to produce a 0.0195 M solution. The pH of the resulting solution is 6.24. Calculate the Ka for the acid. Also, the answer is not 1.7 * 10 ^ -11 The response is: You treated the initial …
  5. Chemistry Acid Question Ka

    Enough of a monoprotic acid is dissolved in water to produce a 0.0165 M solution. The pH of the resulting solution is 2.38. Calculate the Ka for the acid.
  6. chemistry

    What is the pH of a solution prepared by dissolving 12.2 g of benzoic acid in enough water to produce a 500 mL solution?
  7. chemistry

    enough of a monoprotic acid is dissolved in water to produce a 0.0111M solution. The pH of the resulting solution is 2.62. Calculate the Ka for the acid.
  8. Chemistry

    Enough of a monoprotic acid is dissolved in water to produce a 0.0190 M solution. The pH of the resulting solution is 2.33. Calculate the Ka for the acid.
  9. Chemistry

    Enough of a monoprotic acid is dissolved in water to produce a 1.47 M solution. The pH of the resulting solution is 2.64. Calculate the Ka for the acid.
  10. HELP MATH PLEASE

    You have two beakers of acid solution. One beaker contains a 17% acid solution, and the other beaker contains a 91% ACID SOLUTION. How many liters of the 17% acid solution must you mix with the 91% acid solution to make 2 liters of …

More Similar Questions