ALGEBRA

posted by .

A chemist is asked to make 10 liters of a a35% solution. She has only a 10% solution and a 50% solution to work with. how much of each solution must she mix to ge 10 liters of the 35% solution?

  • ALGEBRA -

    Using a double equation system;Let x be the 10% soln,so y is the 50% soln
    Vol.Eqn1: x+y = 10L, then
    Volx[conc]Eqn2:0.1x+0.5y= 0.35(10)
    Eqn2-(Eqn1x0.5) gives xL
    Therefore: 0.1x + 0.5y = 3.5
    -0.5x + 0.5y = 5.0
    -0.4x =-1.5
    x = 1.5/0.4L= 3.75L
    Therefore y is 10-3.75=6.25L of 50%soln

  • ALGEBRA -

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. algebra

    a chemist needs 10 liters of a 25% acid solution. the solution is to be mixed from three solutions whose acid concentrations are 10% 20% 50% how may liters of each solution should the chmist use to satisfy the following?
  2. Math Algebra , high school

    A biologist has three salt solutions: some 5% solution, some 15% solution, and some 25% solution. She needs to mix some of each to get 50 liters of 20% solution. She wants to us twice as much of the 5% solution as the 15% solution. …
  3. math

    A lab needs a 20 liters of a 15% acid solution. The lab only has a 10% acid solution and a 30% acid solution. How much of the 10% acid solution will they need to mix with the 30% solution to obtain 20 liters of a 15% solution?
  4. algebra

    An industrial chemist will mix two acid solutions. One is 37% solution and the other is a 27% solution. How many liters of each should be mixed to get 50 liters of a 36% acid solution?
  5. mixture problems

    A chemist has two solutions of sulfuric acid. One is a 25% solution, and the other is a 50% solution. How many liters of each does the chemist mix to get 10 liters of a 40% solution?
  6. algebra

    A laboratory assistant is asked to mix a 30% alcohol solution with 21 liters of an 80% alcohol solution to make a 60% alcohol solution. How many liters of the 30% alcohol solution should be used?
  7. Algebra

    A Chemist needs 200 liters of 30% acid solution. she has a 20% and 50% acid solution. How much of each must she mix?
  8. Algebra

    A chemist wishes to mix a solution that is 4​% acid. She has on hand 66 liters of a 2​% acid solution and wishes to add some 8​% acid solution to obtain the desired 4​% acid solution. How much 8​% acid …
  9. Algebra 2

    One hundred liters of a 57.84% acid solution is obtained by mixing a 75% solution with a 42% solution. How many liters of each must be used to obtain the desired mixture?
  10. Algebra 2

    One hundred liters of a 57.84% acid solution is obtained by mixing a 75% solution with a 42% solution. How many liters of each must be used to obtain the desired mixture?

More Similar Questions