Chemistry

posted by .

A 30.00mL sample of 0.150M KOH is titrated with 0.125M HClO4 solution. Calculate the pH after the following volumes of acid have been added: 30.0 mL, 35.0 mL, 36.0 mL, 37.0 mL, 40.0 mL

  • Chemistry -

    This is a strong acid/strong base titration so the pH at the equivalence point will be 7.00. The first thing to do is to calculate where the equivalence point is.The following will do that.
    mL acid x M acid = mL base x M base
    mL acid x 0.125 = 30.00 x 0.150
    mL acid = ?

    Then set up an ICE chart for each addition of acid to the base. We start with how many moles of KOH? That is M x L = 0.150 x 0.0300 = .0045
    Additions of HClO4 are
    30.00 x 0.125 = 0.00375
    35.00 --- you can fill
    36.00 --- you can fill
    40.00 --- you can fill.

    ..........KOH + HClO4 ==>KClO4 + H2O
    initial..0.0045..0.........0......0
    add 30..........0.00375............
    change.-0.00375 -0.00375..+0.00375..etc
    equil....0.00075..0...0.00375..0.00375

    The ICE chart tells you what you have at this point in the titration which for 30.00 mL is a solution of KOH and KClO4 in a volume of 60.00 mL (30.00 acid _ 30.00 base).
    M KOH = moles/L = 0.00075/0.0600 = 0.0125M KOH. Then pOH = ? and obtain pH from pH + pOH = pKw = 14.
    Everything up to equilvanece point is done this way. The equivalence point, as I pointed out above has a pH of 7.00, and everything after the equivalence point done the same way EXCEPT you should note that for those points its the HClO4 in excess. Post your work if you get stuck.

  • Chemistry -

    I am doing similar homeowrk and I was wondering how you calculate the ph after the equivalence point?

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. Chemistry

    A 25.0mL sample of a 0.100M solution of acetic acid is titrated with a 0.125M solution of NaOH. Calculate the pH of the titration mixture after 10.0, 20.0, and 30.0 mL of base have been added.
  2. Chemistry

    a 25.0mL sample of a 0.100M solution of aqueous trimethylamine is titrated with a 0.125M solution of HCl. Calculate the pH of the solution after 10.0, 20.0, and 30.0 mL of acid have been added; pKb of (ch3)3N=4.19
  3. Chemistry

    A 30 mL sample of 0.150 M KOH is titrated with 0.125 M HClO4 solution. Calculate the pH after the following volumes of acid have been added: 30 mL, 35 mL, 36 mL, 37 mL, and 40 mL.
  4. Chemistry

    A 30 mL sample of 0.150 M KOH is titrated with 0.125 M HClO4 solution. Calculate the pH after the following volumes of acid have been added: 30 mL, 35 mL, 36 mL, 37 mL, and 40 mL.
  5. Chemistry

    A student titrates 0.025 M KOH into 50.00 ml of a solution of unknown weak acid HA. Equivalence point is reached when 30.00 ml of the KOH has been added. After 15.00ml of the KOH has been added the pH of the mixture is 3.92. A. What …
  6. water chemistry

    35.0 mL sample of 0.150 M acetic acid (HC2H3O2) (Ka = 1.8 x 10-5) is titrated with 0.150 M NaOH solution. Calculate the pH after 17.5 mL volumes of base have been added
  7. water chemistry

    35.0mL sample of 0.150M acetic acid9HC2H3O2)(Ka=1.8*10-5) is titrated with 0.150M NaOH solution. calculate the pH AFTER 17.5 Ml volumes of base have been added.
  8. Chemistry

    A 30.00 mL sample of 0.1500 M hydroazoic acid (HN3; Ka = 1.9 x 10-5) is titrated with 0.1000 M KOH. Calculate the pH after the following volumes have been added: a. 0.00 mL b. 11.25 mL c. 22.50 mL d. 33.75 mL e. 45.00 mL f. 56.25 mL
  9. Chemistry

    I need help i do not know how to do this problem at all. A 30.00 mL sample of 0.1500 M hydroazoic acid (HN3; Ka = 1.9 x 10-5) is titrated with 0.1000 M KOH. Calculate the pH after the following volumes have been added:
  10. Chemistry

    A 50 ml sample of .150M Ch3CooH is titrations with .150 M NaOh solution. Calculate the ph after the following volumes of base have been added: 49 ml, 51ml

More Similar Questions