AP Chemistry

posted by .

A solution of sodium hydroxide is standardized against potassium hydrogen phthalate (KHP, formula weight 204.2 g/mol). From the following data, calculate the molarity of the NaOH solution: mass of KHP 1.234 g; buret reading before titration 0.23 mL; buret
reading after titration 48.87 mL.
Answer in units of M.

  • AP Chemistry -

    moles KHP = grams/molar mass
    You are titrating one H with one OH; therefore, moles NaOH must be the same as moles KHP.
    moles NaOH = M x L.
    YOu know moles NaOH and volume (in mL, convert to L and volume = difference in final buret reading - initial buret reading). Solve for M

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. Inorganic chemistry

    Potassium hydrogen phthalate (molar mass = 204.2g/mol) is used to standardize sodium hydroxide. If 26.37 mL of NaOH(aq) is required to titrate 0.7719g KHP to the equivalence point, what is the concentration of the NaOH(aq) (26.37 mL …
  2. Chem

    a solution of sodium hydroxide is standardized against potassium hydrogen phthalate (KHP, formula weight 204.2 g/mol). From the following data, calculate the molarity of the NaOH solution: mass of KHP 1.054 g; buret reading before …
  3. AP chemistry

    A solution of sodium hydroxide is standard- ized against potassium hydrogen phthalate (KHP, formula weight 204.2 g/mol). From the following data, calculate the molarity of the NaOH solution: mass of KHP 1.894 g; buret reading before …
  4. Chemistry

    A solution of sodium hydroxide is standard- ized against potassium hydrogen phthalate (KHP, formula weight 204.2 g/mol). From the following data, calculate the molarity of the NaOH solution: mass of KHP 1.654 g; buret reading before …
  5. Chemistry

    For a chemistry lab the experiment was to carry out an acid-base titration to determine the exact concentration of a sodium hydroxide solution. Two trials were completed and the data collected was: mass of weighing paper, mass of weighing …
  6. Chemistry(Please help, thank you!)

    For a chemistry lab the experiment was to carry out an acid-base titration to determine the exact concentration of a sodium hydroxide solution. Two trials were completed and the data collected was: mass of weighing paper, mass of weighing …
  7. Chemistry

    A student titrated 1.852 g of a mixture containing potassium hydrogen phthalate, KHP....?
  8. chemistry

    A solution of sodium hydroxide is standard- ized against potassium hydrogen phthalate (KHP, formula weight 204.2 g/mol). From the following data, calculate the molarity of the NaOH solution: mass of KHP 1.744 g; buret reading before …
  9. CHEMISTRY

    a solution of sodium hydroxide is standardized against potassium hydrogen phthalate (KHP, formula weight 204.2 g/mol). From the following data, calculate the molarity of the NaOH solution: mass of KHP 1.404 g; buret reading before …
  10. Chemistry

    The concentration of a certain sodium hydroxide solution was determined by using the solution to titrate a sample of potassium hydrogen phthalate (abbreviated KHP). KHP is an acid with one acidic hydrogen and a molar mass of 204.22 …

More Similar Questions