chemistry

posted by .

A 40.0 mL sample of 0.150 M Ba(OH)2 is titrated with 0.400 M HNO3. Calculate the pH after the addtion of the following volumes of acid, and plot the pH versus millimeters of HNO3 added.

a. 0.00 mL
b. 10.2 mL
c. 19.9 mL
d. 30.0 mL
e. 39.8 mL

  • chemistry -

    First determine where the equivalence point is (how many mL HNOe are required).
    At zero mL, calculate pH from pure Ba(OH)2.
    All points from zero to the equivalence point, use an ICE chart to determine how much Ba(OH)2 remains, then determine pH from that. Remember to take into account the dilution of the base.
    At equivalence point, the pH is the pH of pure water since this is a strong acid/strong base titration.
    All points after the equivalence point, use an ICE chart to determine how much HNO3 is in excess and determine pH from that. Post your work if you get stuck.

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. Chemistry

    A 35.0 mL sample of 0.150 M acetic acid is titrated with 0.150 M NaOH solution. Calculate the pH after the following volumes of base have been added: a) 0mL, b) 17.5 mL, c) 34.5 mL, d) 35 mL I've figured out a,b, and c. But at 35 mL …
  2. Chemistry

    A 119.2mL sample of 0.105M methylamine (CH3NH2, Kb=3.7*10^-4) is titrated with 0.255M HNO3. Calculate the after the addition of each of the following volumes of acid. 49.1mL and 73.6mL. Please help.
  3. Chemistry

    A 30 mL sample of 0.150 M KOH is titrated with 0.125 M HClO4 solution. Calculate the pH after the following volumes of acid have been added: 30 mL, 35 mL, 36 mL, 37 mL, and 40 mL.
  4. Chemistry

    A 30 mL sample of 0.150 M KOH is titrated with 0.125 M HClO4 solution. Calculate the pH after the following volumes of acid have been added: 30 mL, 35 mL, 36 mL, 37 mL, and 40 mL.
  5. chemistry

    How would you make up 255 mL of 0.150 M HNO3 from nitric acid that is 68.0% HNO3?
  6. Chemistry

    A 30.00mL sample of 0.150M KOH is titrated with 0.125M HClO4 solution. Calculate the pH after the following volumes of acid have been added: 30.0 mL, 35.0 mL, 36.0 mL, 37.0 mL, 40.0 mL
  7. Chemistry

    Consider the titration of 100.0 mL of 0.100 M H2NNH2 (Kb = 3.0 10-6) by 0.200 M HNO3. Calculate the pH of the resulting solution after the following volumes of HNO3 have been added. a)0.0 mL b)20.0 mL c)25.0 mL d)40.0 mL e)50.0 mL …
  8. water chemistry

    35.0 mL sample of 0.150 M acetic acid (HC2H3O2) (Ka = 1.8 x 10-5) is titrated with 0.150 M NaOH solution. Calculate the pH after 17.5 mL volumes of base have been added
  9. Chemistry

    A 30.00 mL sample of 0.1500 M hydroazoic acid (HN3; Ka = 1.9 x 10-5) is titrated with 0.1000 M KOH. Calculate the pH after the following volumes have been added: a. 0.00 mL b. 11.25 mL c. 22.50 mL d. 33.75 mL e. 45.00 mL f. 56.25 mL
  10. chemistry

    calculate the PH at the 60ml of .200M aniline (kb=3.2x10^-6) with .200M HNO3 solution before acid is added after 0,19,70 ml of HNO3

More Similar Questions