Post a New Question

Chemistry

posted by .

A 10.0-mL solution of 0.30 M NH3 is titrated with a 0.100 M HCl solution. Calculate the pH after the following additions of the HCl solution:
a) 0.00 mL
b) 10.0 mL
c) 30.0 mL
d) 40.0 mL

  • Chemistry -

    Try the equation, ICE chart, etc just like the NaOH + CH3COOH problem you did previously. Then figure what you have in solution an solve accordingly. Post your work if you get stuck and I'll help you through it.

  • Chemistry -

    I don't even know where to start. There is no volume for HCl and am not sure how the equation is suppose to look like. I'm just confused about this problem.

  • Chemistry -

    Yes, there is a volume for HCl; in fact, that's what the problem is all about. That is, what is the pH after the addition of each of those quantities of 0.1M HCl.

    You have 10.00 mL of 0.3M NH3 initially which is 3. mmole.
    After 0 mL, that is 0 mmole HCl added.
    After 10 mL x 0.1M HCl = 1 mmol added.
    After 30 mL x 0.1M HCl = 3 mmole added.
    After 40 mL x 0.1M HCl = 4 mmole added.

    ...............NH3 + HCl ==> NH4Cl
    initial........3.....0.......0
    added...............1............
    added...............2...........
    added...............3...........
    added...............4...........
    equil..........you can complete this.
    So look to see where you are at each addition.
    initially (at zero mLHCl) you have 10.0 mL of 0.3M NH3. And that's all except for the water. You know NH3 is a weak base, so you write the ionization, Kb, and solve for the OH^- and from there the pOH and pH.

    At 30 mL, you have the equivalence point so all of the NH3 has been titrated with HCl and you have NH4Cl so the pH is determined by the hydrolysis of the NH4Cl salt.
    All points between the beginning and the equivalence point is a buffer solution and the pH is determined by the Henderson-Hasselbalch equation.
    At all point after the equivalence point, the pH is determined by the amount of excess HCl present.
    Just complete the ICE chart for each of the quantities of HCl added and plug into those expressions as outlined above.

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. chemistry

    Okay so I did this problem, but it seems wrong?
  2. Chemistry

    A 23.596 g sample of aqueous waste leaving a fertilizer manufacturer contains ammonia. The sample is diluted with 79.504 g of water. A 13.803 g aliquot of this solution is then titrated with 0.1098 M HCl. It required 29.02 ml of the …
  3. chemistry

    A 23.596 g sample of aqueous waste leaving a fertilizer manufacturer contains ammonia. The sample is diluted with 79.504 g of water. A 13.803 g aliquot of this solution is then titrated with 0.1098 M HCl. It required 29.02 ml of the …
  4. Analytical Chemistry

    A 22.617 g sample of aqueous waste leaving a fertilizer manufacturer contains ammonia. The sample is diluted with 70.407 g of water. A 10.883 g aliquot of this solution is then titrated with 0.1072 M HCl. It required 29.32 mL of the …
  5. Chemistry

    10.0 mL of a 0.300M NH3 solution is titrated with a 0.100M HCl solution. Calculate the pH after the following additions of HCl. 0.00mL 10.00mL 30.00mL 40.00mL
  6. Chemistry

    A 10.0 mL solution of 0.300 M NH3 is titrated with a 0.100 M HCl solution. Calculate the pH after the addition of 20.0 mL of the HCl solution. (potentially useful info: Ka of NH4+ = 5.6 x 10−10)
  7. Chemistry

    A 10.0-mL solution of 0.300 M NH3 is titrated with a 0.100 M HCl solution. Calculate the pH after the following additions of the HCl solution: a) 0.00 mL b) 10.0 mL c) 20.0 mL c) 30.0 mL d) 40.0 mL **I know how to solve the problem …
  8. chemistry

    A student prepares a solution of hydrochloric acid that is approximately 0.1 M and wanted to determine its precise concentration. A 25.00 mL portion of the HCl solution is transferred to a flask, and after a few drops of indicator …
  9. chemistry

    0.02 Moles of HCl were added to a buffer solution, prepared by fluxing 20 L of gaseous NH3 and 10 L of gaseous HCl, both measured in normal conditions, in 2L of water. Calculate the pH of the solution before and after the HCl addition. …
  10. che

    the concetration of HCl in a commercial concetrated HCl solution is given as 37%(W/W). calculate the molarity., normality of HCl in the solution . prepare 100.ml of 1N solution of HCl

More Similar Questions

Post a New Question