physics

posted by .

A 3.00 kg block starts from rest at the top of a 30° incline and accelerates uniformly down the incline, moving 1.94 m in 1.70 s.

(a) Find the magnitude of the acceleration of the block.
(b) Find the coefficient of kinetic friction between the block and the incline.
(c) Find the magnitude of the frictional force acting on the block.
(d) Find the speed of the block after it has slid a distance 1.94 m.

  • physics -

    (a) Solve X = (1/2)a t^2 to get the acceleration, a = 1.34 m/s^2
    (b) If there were no friction, the acceleration would be g sin30 = 4.9 m/s^2. There must be an opposing friction force
    Ff = M(4.9 - 1.34)= 10.7 N
    (That answers part (c))
    The coefficient of kinetic friction is
    muk = Ff/M*g*cos30 = 0.364
    (d) The final speed of the block (after moving 1.94 m) is twice the average speed. The average speed is
    1.94/1.70 = 1.14 m/s

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. physics

    A 3.00kg block starts from rest at the top of a 30.0 degree incline and accerlates uniformly down the incline moving 2.00 m in 1.50 s. find the magnitude of the accerlation of the block
  2. Physics

    A 2.90 kg block starts from rest at the top of a 30° incline and accelerates uniformly down the incline, moving 2.23 m in 1.90 s. a) Find the magnitude of the acceleration of the block. (b) Find the coefficient of kinetic friction …
  3. Physics

    A 2.90 kg block starts from rest at the top of a 30° incline and accelerates uniformly down the incline, moving 2.23 m in 1.90 s. (a) Find the magnitude of the acceleration of the block. (b) Find the coefficient of kinetic friction …
  4. Physics

    A 2.42kg block starts from rest at the top of a 22.9◦ incline and accelerates uniformly down the incline,moving 2.41m in 2.14s. The acceleration of gravity is 9.81m/s2. a) What is the magnitude of the acceleration of the block?
  5. physics

    A 2.67 kg block starts from rest at the top of a 27.6 incline and accelerates uniformly down the incline, moving 2.89 m in 2.45 s. The acceleration of gravity is 9.81 m/s2 . a) What is the magnitude of the accelera- tion of the block?
  6. Physics

    A 2.01 kg block starts from rest at the top of a 25.8degree incline and accelerates uniformly down the incline, moving 2.13m in 2.98 seconds. What is the magnitude of the acceleration of the block?
  7. Physics

    A 3.00-kg block starts from rest at the top of a 25.5° incline and slides 2.00 m down the incline in 1.75 s. (a) Find the acceleration of the block. m/s2 (b) Find the coefficient of kinetic friction between the block and the incline. …
  8. Physics

    A 2.84 kg block starts from rest at the top of a 30° incline and accelerates uniformly down the incline, moving 1.92 m in 1.90 s. (a) Find the magnitude of the acceleration of the block. m/s2 (b) Find the coefficient of kinetic friction …
  9. physics

    A 3.00-kg block starts from rest at the top of a 31.0° incline and slides 2.00 m down the incline in 1.40 s. (a) Find the acceleration of the block. m/s2 (b) Find the coefficient of kinetic friction between the block and the incline. …
  10. Physics

    A 2.92 kg block starts from rest at the top of a 30° incline and accelerates uniformly down the incline, moving 1.93 m in 1.60 s. (a) Find the magnitude of the acceleration of the block. __ m/s2 (b) Find the coefficient of kinetic …

More Similar Questions