General Chemistry

posted by .

A student dissolved 4.00 g of Co(NO3)2 in enough water to make 100. mL of stock solution. He took 4.00 mL of the stock solution and then diluted it with water to give 275. mL of a final solution. How many grams of NO3- ion are there in the final solution?

0.0197 g

0.0394 g

0.0542 g

0.108 g


Don't understand it. I keep getting 0.394 g as my final result.
1. (0.218639 M)(0.00400 L) = (x M)(0.275 L)
= 0.00318 M Co(NO3)2
2. 0.00318 M Co(NO3)2 x 2 mol NO3- / 1 mol Co(NO3)2 x 62 g NO3- / 1 mol NO3- = 0.394 g NO3-

  • General Chemistry -

    The correct answer isn't listed. Your solution doesn't work because you have convert to M and your answer is moles/L of NO3. In addition, the 275 never enters into the problem The problem asks for grams.

    Dissolve 4.00 g Co(NO3)2 in 100 mL. That gives us 4/100 = 0.04 g/mL of Co(NO3)2 or 0.08 g NO3^-/mL. The final solution was made by using 4.00 mL of that solution; therefore, the final solution contained 0.08 g/mL x 4.00 mL = 0.32 grams NO3^-.

  • General Chemistry -

    idek

Respond to this Question

First Name
School Subject
Your Answer

Similar Questions

  1. chemistry

    Hey, I am having a real hard time getting the answers to the problems. Any help would be greatly aprreciated! 1. When 11 mL of a solution containing 2.9 M AlBr3 is diluted to 33 mL, a dilute solution is formed. What is the Br- concentration …
  2. Chemistry

    A student dissolves 18.9 grams of Zn(NO3)2 [molar mass = 189] in enough water to make 500.0 of solution. A 100.0 ml portion of this solution is diluted to 1000.0 ml.What is the [NO3¯ ] in the second solution?
  3. Chemistry

    A student dissolves 18.9 grams of Zn(NO3)2 [molar mass = 189] in enough water to make 500.0 of solution. A 100.0 ml portion of this solution is diluted to 1000.0 ml.What is the [NO3¯ ] in the second solution?
  4. chemistry

    A solution is prepared by dissolving 25.0 g of ammonium sulfate in enough water to make 100.0 mL of stock solution. A 10.0 mL sample of this stock solution is added to50.0 mL of water. Calculate the concentration of ammonium ions and …
  5. Chemistry

    The molecular mass of glucose is 180g/mol. you prepare a stock solution of glucose, by dissolving 1.8g of glucose in water to a final volume of 1.0L. The stock solution was then diluted as follows: a. 50mL of the stock solution is …
  6. CHEMISTRY

    1.) A solution is prepared by dissolving 5.00 g of stannic nitrate in enough water to make 250.0 mL of stock solution. A 15.0 mL aliquot (portion) of this stock solution is then removed and added to 75.0 mL of water. Calculate the …
  7. CHEMISTRY

    Ion Concentrations 1.) A solution is prepared by dissolving 5.00 g of stannic nitrate in enough water to make 250.0 mL of stock solution. A 15.0 mL aliquot (portion) of this stock solution is then removed and added to 75.0 mL of water. …
  8. Chemistry(reposts #1)

    A solution is prepared by dissolving 5.00 g of stannic nitrate in enough water to make 250.0 mL of stock solution. A 15.0 mL aliquot (portion) of this stock solution is then removed and added to 75.0 mL of water. Calculate the concentrations …
  9. Chemistry (reposts#2)

    A solution is prepared by dissolving 5.00 g of ferric chloride in enough water to make 500.0 mL of stock solution. A 50.0 mL aliquot (portion) of this stock solution is then removed and added to 75.0 mL of water. Calculate the concentrations …
  10. chemistry

    A standard solution is prepared for the analysis of fluoxymesterone (C20H29FO3), an anabolic steroid. A stock solution is first prepared by dissolving 13.4 mg of fluoxymesterone in enough water to give a total volume of 500.0 mL. A …

More Similar Questions